innsajder Napisano Niedziela o 18:03 Napisano Niedziela o 18:03 Dzień dobry, czy ten model nada się do konwersji? Chodzi mi o to czy np wejdzie tam bateria, sterownik itd. https://romet.pl/rower-gorski-romet-rambler-r7-0-5278.html Cytuj
PiotrWie Napisano Niedziela o 22:12 Napisano Niedziela o 22:12 (edytowane) Czy wejdzie konwersja - pewnie tak, ale ja bym się bał zelektryfikowanego roweru z takimi podzespołami, szczególnie hamulcami opisanymi jako " aluminiowe " bez wzmianki o producencie. Edytowane Niedziela o 22:15 przez PiotrWie 1 Cytuj
Turysta05 Napisano Niedziela o 23:45 Napisano Niedziela o 23:45 @innsajder jeżeli zamierzasz poskładać ten rower po taniości z używanych gratów, to warto, ale na hamulce uwaga. Będzie pożyteczne doświadczenie. Ale jeżeli chcesz kupować nowe, to zdecydowanie nie. Zestaw ze silnikiem w piaście to 2tyś zł, a przecież to kiepścizna. Już w okolicy 4tyś zł można dostać ebike z silnikiem centralnym, hydrauliczne hamulce..., itd, nawet na przekładni Nexus dla "mieszczucha". Cytuj
innsajder Napisano Poniedziałek o 20:06 Autor Napisano Poniedziałek o 20:06 (edytowane) Czy hamulce można wymienić na hydrauliczne? Potrzebuję roweru do pracy jako dostawca jedzenia w mieście. Może ma ktoś jakiś model do polecenia? I takie pytanie, dlaczego silnik w piaście to kiepścizna? Pytam bo nie znam się na tym w ogóle. Edytowane Poniedziałek o 20:20 przez innsajder Cytuj
PiotrWie Napisano Poniedziałek o 20:47 Napisano Poniedziałek o 20:47 Jeśli masz choć trochę wyobraźni to pomyśl co rower poruszający się w mieście z dość dużą prędkością powinien mieć bardzo pewne - bo jak się nie znasz to na pewno nie odczujesz różnicy pomiędzy silnikiem w piaście a centralnym. Hamulce muszą działać dobrze w każdych warunkach - a to spełniają tylko markowe hydrauliki. Cytuj
Electronite Napisano Poniedziałek o 21:50 Napisano Poniedziałek o 21:50 Siema. Baterie wsadzisz we wszystko. Silnik wsadzisz we wszystko. Silnik w pieście jest mniej energooszzędny, ale zato MID będzie zżerał cały napęd 3x szybciej i jak 5 kaset w rok przerobisz, to się kalkulacja zmienia. Hamulec ma być najlepszy jaki się zmieści - bezwzględnie. Cytuj
Turysta05 Napisano wczoraj o 09:03 Napisano wczoraj o 09:03 @innsajder trzeba napisać do czego ten rower. Do rekreacji to MID, silnik nie psuje przyjemności jazdy rowerem, przebiegi powyżej 200km na jednym ładowaniu. Do tyrania w kurierce to jednak silnik w kole, tani ale nie do zajechania +druga bateria. Jeździłem na takim, znam zalety i wady (uważaj żeby Cię nie wciągnął pod tramwaj - sterownik, kiepskie oprogramowanie). Jest wiele do wyboru, tu z legalnym silnikiem, wsiadać i jechać. Cytuj
PiotrWie Napisano wczoraj o 11:26 Napisano wczoraj o 11:26 I nie dość że zdecydowanie lepiej niż konwersja tego rometa to jeszcze taniej. Jak w czymś tego typu hamulce okażą się za słabe to zawsze możesz je zmienić bez kombinowania. Cytuj
innsajder Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu W dniu 26.01.2026 o 21:47, PiotrWie napisał: Jeśli masz choć trochę wyobraźni to pomyśl co rower poruszający się w mieście z dość dużą prędkością powinien mieć bardzo pewne - bo jak się nie znasz to na pewno nie odczujesz różnicy pomiędzy silnikiem w piaście a centralnym. Hamulce muszą działać dobrze w każdych warunkach - a to spełniają tylko markowe hydrauliki. Ale ja nie zamierzam pędzić rowerem 50 km/h, tylko chcę 20/25 km/h, na spokojnie. Zależy mi tylko żeby silnik mnie wspomagał do tych 25 na godzinę i żebym praktycznie nie musiał pedałować. A hamulce można chyba zmienić w tym rowerze na hydrauliczne, czyż nie? Cytuj
dfq Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie , raczej nie można. Rama i amortyzator najwyraźniej nie posiadają mocowań na zaciski hamulców tarczowych. Musiałbyś zmienić ramę, amor i koła. Zostałaby ci tylko kierownica i siodełko 🤣 Cytuj
innsajder Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Okej, dziękuję za odpowiedzi i pomoc wszystkim. 😉 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi