Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, mam pytanie czy jeżeli chodzi  o dampery ze stajni Rock Shox produkcja od 2020 do teraz da się zmienić długość montaźową poprzez zmianę tylko np. body ifp .Mając takiego np.ultimate 230x60 na 210x55 czy to jest karkołomna operacja i tak nie dobiorę charakterystyki pracy dampera.

Pewnie jest tak że  Air Cane jest dluższa w 230 i nic się z tym nie da zrobic.Pytam może ktoś spotkał się z takim problemem/serwisuje różne dampery i orientuje się czy się tak  da i ma np body if pod ręka  obojętnie jaki skok i moze zmierzyć.

U mnie w rock shox super deluxe rocznik 2020 wymiary body ifp mierzone od dolnej krawdzi do osi oczka 103mm (pewnie od pierwszego gwintu wyjdzie 100mm).

Edytowane przez swimfan
Napisano
41 minut temu, KSikorski napisał:

No tak srednio bo tam wymiarow nie ma,ciezko powiedziec  co sie zmienia   jak oni mierza body if.Jedyny wymiar ktory sie u mnie zgadza a mam body ifp 52.5  od pierwszego gwintu do napisu sagu 40%

Napisano

Po co Ci wymiary jak widać że air can , shaft sa inne dla różnych długości. To co Ci zostanie ? :)

Według mnie zmiana jest opłacalna/rozsądna tylko przy skoku , a i to nie we wszystkich damperach . Montażowej lepiej nie ruszać. 

Napisano (edytowane)

Czami sa dobre ceny np. 230x60.Ja u siebie zmienialem   body ifp  bo z 52.5 na 55 bo akurat musialem po zerwanym gwincie do lozyska ktore jest jednoczesnie  oczkiem (tanie nie jest).

Czy oplacalne to tylko jeden element pewnie  jak zmieniasz(np. air can ,body ifp itd).

Chyba sie tego nie przeskoczy air can  i body ifp   np. https://www.bike24.pl/produkty/330857

Edytowane przez swimfan