Naczman Napisano Wtorek o 23:14 Napisano Wtorek o 23:14 Cześć! Po różnych perypetiach z najgorszym możliwym modelem MTB Rockrider postanowiłem zwrócić się po pomoc do ludzi mądrzejszych, czyli do was. Szukam roweru głównie do miasta - sporadycznie lasy, a jeżeli już to płasko (cross?). Wiadomo, że osprzęt każdy chciałby jak najlepszy w danym budżecie, ale u mnie dochodzi jeszcze sprawa gabarytów - 195cm/120+ kg Patrzyłem na Krossa Evado 5.0, ale różne opinie o Krossie słyszałem, więc może ktoś z was coś podpowie. Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 23:52 Napisano Wtorek o 23:52 Wydaje się, że cross to optymalny wybór do takich zastosowań chociaż ja osobiście jakoś nie lubię crossów i wolę fitnessy, zwane obecnie "gravelami z prostą kierownicą". Ale cross ma ten uginacz z przodu w przeciwieństwie do fitnessa więc... Budżet też niezbyt wysoki więc jeśli jednak fitness to albo używka albo cos w stylu Kands Pure albo Lazaro Aero V3 Cytuj
Pablo59 Napisano Środa o 10:47 Napisano Środa o 10:47 Może ten? Rower miejski R-RAYMON UrbanRay 2.0 Gent | CentrumRowerowe.pl Cytuj
grzech1991 Napisano Środa o 11:05 Napisano Środa o 11:05 mam ten sam wzrost, kupiłem cube attention - i jestem mega zadowolony w stosunku cena/jakość. Szukałbym używki, rama 24" Cytuj
Naczman Napisano Środa o 15:49 Autor Napisano Środa o 15:49 (edytowane) Generalnie nie mam preferencji dotyczących tego, czy ma to być kross, czy fitness. Raczkuję dopiero w tematach rowerowych, dlatego ten budżet jest, jaki jest, ale jest spokojnie do naciągnięcia kilka stówek, jeżeli naprawdę warto. @grzech1991 znalazłem coś takiego, chyba w dobrej cenie. To ten model? Jeżeli tak, to już z dostawą wychodzi 2600. Ten górski mnie trochę zraża, po tym Rockriderze, ale klasa jednak zupełnie inna. https://www.bike24.pl/produkty/979254?sku=3294768&gad_source=1&gad_campaignid=22670190377&gbraid=0AAAAA-9Kvr1LhWQMYW5pB9l6hIKXL0-gJ&gclid=Cj0KCQiApfjKBhC0ARIsAMiR_IuP2ZyvzoMD0xafwtvJZoS9MCcCOySfrb6Nezc39dDCA-mMc-3GWdUaAo5xEALw_wcB Edytowane Środa o 15:52 przez Naczman Cytuj
chester_jds Napisano Środa o 19:41 Napisano Środa o 19:41 Jak na "głównie do miasta - sporadycznie lasy, a jeżeli już to płasko", to ten setup to overkill w podjazdach i muł na płaskim. No chyba, że te sporadyczne płaskie lasy, to 100% błoto na pół szprychy. Na teren, który zdefiniowałeś, to zdecydowanie rzecz typu cross, gravel, czy wspomniany fitness. Cytuj
grzech1991 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu " Na teren, który zdefiniowałeś, to zdecydowanie rzecz typu cross, gravel, czy wspomniany fitness." Jeśli piszesz o cube, to ja zmieniłem go na fulla na miasto aby było wygodniej. Nie wyobrażam sobie po miescie jeździć crossem, gravelem czy fitnessem a tym bardziej w lesie. Z resztą w lesie to hardtail to minimum, nie jest wolny bo sporo zależy od opon. Tył masz sztywny więc nie wytracasz dużo energii na pedałowaniu. Za to zyskujesz uniwersalność, straty energii mogą być nawet mniejsze niż w crossie, bo masz blokadę przedniego amortyzatora. Inna kwestia, że crossy jeśli są gdzieś popularne to w poslce, za granicą to dzwiny typ roweru. 20 godzin temu, Naczman napisał: @grzech1991 znalazłem coś takiego, chyba w dobrej cenie. To ten model? Jeżeli tak, to już z dostawą wychodzi 2600. Ten górski mnie trochę zraża, po tym Rockriderze, ale klasa jednak zupełnie inna. To jest bieda wersja ze sprężyną (attention 2025 na pewno ma dwie wersje - z dwoma różnymi amortyzatorami), dlatego napisałem, że szukałbym używki. Rama jest mega komfortowa, przy takim wzroście. Mam też na sprzedaż używkę 24" (przeszedłem na rockridera) jak jesteś zainteresowany to na PW zapraszam. Cube to marka na poziomie rockridera, przy czym ten drugi ma gwarancje i serwis. Mam to i to, różnic nie widzę. Ale rockrider kosztował prawie 2x tyle co cube. A sorki https://www.cube.eu/pl-pl/cube-attention-pro-electricblue-n-blue/142110 tutaj podane jest, że ten suntour jest AIR więc jest git Cytuj
Naczman Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Po dłuższym posiedzeniu chyba jednak wybór padnie na crossa. Troszkę poszperałem na forum, troszkę zwiększyłem budżet (2500-2600) i biorąc pod uwagę obecną dostępność wpadł mi w oko ten rower: https://allegro.pl/oferta/rower-crossowy-28-kands-avangarde-shimano-cues-21-cali-czarny-2025-18184193691 Mocno zainteresowały mnie jeszcze Lazaro Quantum V4 i Spartacus 5.1, ale ni cholery nie mogłem znaleźć ich w rozmiarze 21. Czy ten Kands to dobry (najlepszy?) wybór w tej cenie, czy mielibyście jeszcze coś do zaproponowania? Cytuj
grzech1991 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu w tym linku co dałeś jest cues + amortyzator sprężynowy, przerzutka przerzucać przerzuci ale to podstawowa, w dodatku linkglide, który ma wady i zalety. Ja bym nie kupił. Do sprężyny nigdy nie wrócę. Cytuj
Pablo59 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Problem w tym że niestety 21" to max dla całej trójki ostatnio wymienionej, co na 195 nie musi być dobrym rozmiarem... Poszperaj za kands speedfight - te miały wersję 22", sztywny widelec to niższa waga . Zmienić łańcuch HG40 na coś lepszego od razu (albo pilnować zużycia) Tu lekko powyżej 2000: https://www.rowerynajtaniej.pl/pl/p/Rower-szosowy-28-KANDS-SPEEDFIGHT-Claris-czarno-seledynowy-RAMA-22-56-R21/3438 Na co się finalnie byś nie zdecydował - to bez przymiarki ani rusz... Edytowane 2 godziny temu przez Pablo59 Cytuj
Naczman Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Chyba tak właśnie zrobię. Wyszedłem z założenia, że "21 powinny być dobre, bo mam jednak dość długi tułów, a krótsze nogi, ale masz rację - lepiej przymierzyć. Cytuj
Pablo59 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Popatrz też na kands crs 1200 - sprzętowo ciut gorzej ale na wydłużonej ramie (w stosunku do avangarde ) Cytuj
Naczman Napisano 44 minuty temu Autor Napisano 44 minuty temu Popatrzę, bo obdzwoniłem wszystkich dostępnych dystrybutorów w województwie podawanych na stronie Kandsa i nigdzie nie mają stacjonarnie Avangarde Cytuj
Pablo59 Napisano teraz Napisano teraz A może ten? Rower crossowy Kellys PHANATIC 50 Anthracite rama 23 cale koło 28 " szary - 8585053833611 - 17843846982 - Allegro Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi