Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Po różnych perypetiach z najgorszym możliwym modelem MTB Rockrider postanowiłem zwrócić się po pomoc do ludzi mądrzejszych, czyli do was.

Szukam roweru głównie do miasta - sporadycznie lasy, a jeżeli już to płasko (cross?). Wiadomo, że osprzęt każdy chciałby jak najlepszy w danym budżecie, ale u mnie dochodzi jeszcze sprawa gabarytów - 195cm/120+ kg

Patrzyłem na Krossa Evado 5.0, ale różne opinie o Krossie słyszałem, więc może ktoś z was coś podpowie.

Napisano

Wydaje się, że cross to optymalny wybór do takich zastosowań chociaż ja osobiście jakoś nie lubię crossów i wolę fitnessy, zwane obecnie "gravelami z prostą kierownicą". Ale cross ma ten uginacz z przodu w przeciwieństwie do fitnessa więc...

Budżet też niezbyt wysoki więc jeśli jednak fitness to albo używka albo cos w stylu Kands Pure albo Lazaro Aero V3

Napisano (edytowane)

Generalnie nie mam preferencji dotyczących tego, czy ma to być kross, czy fitness. Raczkuję dopiero w tematach rowerowych, dlatego ten budżet jest, jaki jest, ale jest spokojnie do naciągnięcia kilka stówek, jeżeli naprawdę warto.

@grzech1991 znalazłem coś takiego, chyba w dobrej cenie. To ten model? Jeżeli tak, to już z dostawą wychodzi 2600. Ten górski mnie trochę zraża, po tym Rockriderze, ale klasa jednak zupełnie inna.

https://www.bike24.pl/produkty/979254?sku=3294768&gad_source=1&gad_campaignid=22670190377&gbraid=0AAAAA-9Kvr1LhWQMYW5pB9l6hIKXL0-gJ&gclid=Cj0KCQiApfjKBhC0ARIsAMiR_IuP2ZyvzoMD0xafwtvJZoS9MCcCOySfrb6Nezc39dDCA-mMc-3GWdUaAo5xEALw_wcB

Edytowane przez Naczman
Napisano

Jak na "głównie do miasta - sporadycznie lasy, a jeżeli już to płasko", to ten setup to overkill w podjazdach i muł na płaskim. No chyba, że te sporadyczne płaskie lasy, to 100% błoto na pół szprychy.

Na teren, który zdefiniowałeś, to zdecydowanie rzecz typu cross, gravel, czy wspomniany fitness.