Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mocno powiedziane @Janusz123, ale to prawda...

IMG_20241219_144123.thumb.jpg.b7b643381cf4df96c64e02317aa3375a.jpg

.. wtedy można ocenić co trzeba, co się przyda, co warto, no i można świadomie opędzić się od tych "naganiaczy"...,  żal tylko tych "młodych", ale i Oni zdobędą doświadczenie👍.

• +1 pomógł 1
Napisano

@Turysta05 błagam Cię, jeżeli Twoje doświadczenie bazuje na tym co pokazujesz na zdjęciu, to o czym my tu mówimy... Z całym szacunkiem, natomiast w takim widelcu to i żwir w środku nie wpłynie na pracę.

Trochę jakbyś serwisując Malucha, próbował wmówić właścicielowi Ferrari że nie ma po co zaglądać i serwisować, a serwisy to tylko kasę zdzierają.

Zdajesz sobie sprawę, że niektórych widelców nie da się przeserwisować bez dedykowanych narzędzi? Wiesz że nawet odkręcenie aluminiowej pokrywy wymaga specjalnego klucza, żeby jej nie obrobić przy pierwszej próbie?

• +1 pomógł 1
Napisano
Godzinę temu, Janusz123 napisał:

Powinien praktycznie samemu wszystko zrobić, ewentualnie poza Amorami ale może nawet i to nie jest takie skomplikowane.

Kwestia konstrukcji, są takie że bez problemu się zrobi, są bardziej wymagające, a też takie, że nawet znajomy serwis nie zrobi i odsyła do innych. Są też takie (głównie dampery?), które wymagają pompy próżniowej, co raczej ciężko mieć w domowych warunkach lub szkoda wydawać kasę.

Godzinę temu, Janusz123 napisał:

A najlepsze jest w tym wszystkim że to sprawia dużo radości jak się samemu coś zrobi, mnie bynajmniej te serwisowanie wkręciło. Trochę rzeczy już popsułem ale mimo to finansowo jestem na + a ile radochy :)

Jak ma się czas, miejsce, kasę na sprzęt i sprawia radochę to jak najbardziej.
Ja np. nie mam zbyt dużo miejsca, więc pewne rzeczy ciężko zrobić. Jak coś się zacznie, to trzeba skończyć, a nie zostawić rozgrzebane, bo nie będzie się dało przejść.
Do tego dochodzi kwestia jak utylizować płyny (pszoki daleko, do tego potrafią robić problemy bez oryginalnego opakowania).

• +1 pomógł 1
Napisano

No co do tych narzędzi to w sumie racja np do takiego Treka Supercalibra na przeserwisowanie tego IsoStrut trzeba parę tysięcy wydać, plus co chwile coś nowego wychodzi i nowe klucze nakrętki zakrętki i inne gówna. Zawsze można na aliexpres kupić tańsze zamienniki ale to już się powoli kończy przez te cła ale podstawy trzeba znać :)

Czyż on nie jest piękny 

rower.jpg