kazafaza Napisano Sobota o 18:55 Napisano Sobota o 18:55 Servuss, Tylko trochu się znam na kołach, centruję, wymieniam szprychy, kilka zestawów zbudowałem i nie posypały się. Sam ogarnąłem długości szprych z kalkulatorów online mierząc obręcze i piasty - nie ma przeszkód. Zaplotłem już w tym roku zestaw pod 29+ i jest git. Mam jednak projekt na przeplecenie obręczy w starych kołach 26" - piasty Pulstar z prostymi szrychami. Oryginalne obręcze to Rigida Turbo 9* w szampańskim kolorze, a zamiennik to AlexRims DM24 w czerni - szerszy i bardziej pancerny. Oryginalne nyple 12mm wymieniłem na 16mm (ok, pod kolor piast) ale nadal "brakuje mi szprychy" aby poprawnie zapleść koło. MERITUM: czy jest sposób na obliczenie różnicy długości szprych znając jedynie ERD obręczy? Biorąc pod uwagę taki sam zaplot (ilość szprych, krzyże) oraz jednakowe osadzenie otworów pod nyple (symetrycznie w osi obręczy) czy można odjąć różnicę wysokości obręczy i będziemy w domu? Czy jako że szprychy są w tym przypadku zaplecione w krzyże a nie słoneczko to jednak nie ma tak łatwo? Tak, chcę iść na skróty bo nie mam obecnie możliwości dokładnego pomierzenia piast i zmielenia przez kalkulatory. * ktoś chetny na te rawki? @Punkxtr może? Aha, mam jeszcze 2x DT Swiss XR 4.1 Ceramic 28H - nigdy nie plecione, mój plan na nie upadł... Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 20:31 Napisano Sobota o 20:31 Zwróć ino uwagę, że zmiana promienia koła nie jest tożsama ze zmianą długości szprychy, bo szprycha nie idze w poprzecznej płaszczyźnie środka piasty, tylko jest przeciwprostokątną (jeśli przyprostokątne to: odcinki od środka osi piasty do kołnierza oraz druga w płaszczyźnie osi piasty idąca w stronę obręczy). Tak, mając długość aktualnej szprychy i znając zmianę promienia samego koła powinno się dać obliczyć zmianę długości szprychy, niemniej nie ryzykowałbym takiej arytmetyki tylko pomierzył piastę - nawet nie dla użycia kalkulatora, ale do wyznaczenia odległości między środkiem piasty a kołnierzami. Wówczas obliczenia będą dokładniejsze. 1 Cytuj
kazafaza Napisano Sobota o 20:56 Autor Napisano Sobota o 20:56 Bardzo mądrze ująłeś w słowa to co ja zawarłem w "jako że szprychy są w tym przypadku zaplecione w krzyże a nie słoneczko to jednak nie ma tak łatwo" Mam świadomość, że to co sobie wydumałem jest o wiele prostsze do wyliczenia dla zaplotu w słoneczko ale jestem ciekaw czy jakiś kołodziej zauważył zależność i jest w stanie wskazać patent / wzór / zaklęcie. Gdyby istniała taka możliwość to nie ma potrzeby mierzenia centry do kołnierza i całej reszty... Zima jest, leń jest, a gdzie droga na skróty? 1 Cytuj
eloo Napisano Sobota o 21:56 Napisano Sobota o 21:56 wbij w kalkulator dt dla jakiejkolwiek piasty dt z taka sama ilością szprych i zaplotem. Zmień tylko erd obreczy i zobacz o ile sie szprychy zmienią 1 Cytuj
chester_jds Napisano Sobota o 22:08 Napisano Sobota o 22:08 No tak, skręt piasty wprowadza jeszcze jeden trójkąt, w płaszczyźnie prostopadłej do poprzednio opisanego. Ale zaciekawiło mnie to na tyle (bo sam też składam sobie kółka, ale zawsze z kalkulatorem), że w liczydrze sprawdziłem na szybko, co daje różnica tylko samego ERD przy reszcie parametrów (wymiarów piasty) zachowanych i okazało się, że zmniejszenie ERD o 80 mm spowodowało zmniejszenie długości szprych o... 40 mm, czyli wpływ odległości między środkiem piasty a kołnierzem jest tu nieistotny. Oczywiście on w ogóle to jest, bo ta różnica to tylko zaokrąglenie, ale mimo wszystko są to wartości niewielkie, ale uwaga - tak jest la odległości od środka do kołnierza 30/20 mm. Gdy mamy większą asymetrię względem środka i jest to np. 40/10 mm, to już różnica idzie w 39 mm (po zaokrągleniach). W dodatku średnica kołnierza (okręgu, na którym są dziury rozmieszczone) też ma wpływ, bo im ona większa, tym szprycha mniej się wydłuży po zwiększeniu ERD, niż o połowę różnicy. I tak sądzę, że nie warte to takiej zgadywanki versus koszt szprych. 1 Cytuj
Punkxtr Napisano Niedziela o 13:16 Napisano Niedziela o 13:16 (edytowane) @kazafaza kompensowanie zbyt krótkich szprych dłuższymi nyplami to bardzo zły pomysł. Swoją drogą miałem kiedyś rekordzistę pod tym względem - gotowe koło od jednego z największych krajowych sklepów internetowych. Wsadzono tam 18 mm nyple CN Spoke, a i tak szprychy były wyraźnie za krótkie 😉 Z mojego doświadczenia i praktyki wynika, że w niewielkim zakresie (1-2 mm), można orientacyjnie ustalić coś za pomocą samej wartości ERD. Ale z reguły po to, aby później szprychy np. skrócić, albo kupić dłuższe. Ergo: koniec końców i tak zawsze opieram się na własnych, precyzyjnych pomiarach. PS Pamiętam, jak kupowałem ceramiczne DT po 99 zł/szt. 🙂 Tylko praktyka pokazała, że okazały się być fatalnej jakości. Dla przykładu Mavic z ceramiką wytrzymują u mnie ok. dekadę ostrej jazdy w wyścigach, treningi, etc. Z DT zdarłem ceramikę do gołego na jednym wypadzie w góry, załamka. Fakt faktem, że warunki były kiepskie, ale nie były też tragiczne. Mam tę obręcz to dziś na pamiątkę 🙂 Edytowane Niedziela o 13:16 przez Punkxtr 1 Cytuj
kazafaza Napisano Niedziela o 16:54 Autor Napisano Niedziela o 16:54 OK, zrobię z kołami jak należy - wszystko pomierzę i wstawię w kalkulator bez kombinowania. Chociaż, zapiski zrobię i zakopię - może uda się coś kiedyś wykombinować A z tą ceramiką od DT to ciekawa historia - aż sobie wrzuciłem temat w internety i faktycznie, kilka osób również wybrałoby Mavic niż szwajcarskie rawki. No to chyba sobię z nich stolik zrobię albo jakąś lampę... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi