chester_jds Napisano Poniedziałek o 09:10 Napisano Poniedziałek o 09:10 Najlepiej zdemontuj stare łożyska i je pomierz. Kąt wewnętrzny najlepiej ustalisz starą sprawdzoną metodą: Cytuj
marcin_ostrów Napisano Poniedziałek o 09:11 Napisano Poniedziałek o 09:11 Są łożyska 45/45 albo 36/45 , z 36/36 się nie spotkałem i wątpię żeby takie były stosowane w rowerówce . Tak to wygląda : Cytuj
chester_jds Napisano Poniedziałek o 09:27 Napisano Poniedziałek o 09:27 @python25 Masz przykładowy zestawik dwóch łożysk od tokena, o podanych wcześniej wymiarach: https://sklep.token-polska.pl/lozysko-acb518h65b-518x40x6-5-36x45-p-733.html https://sklep.token-polska.pl/lozysko-acb410h65b-41x30-2x6-5mm-36x45-trek-factor-p-725.html @marcin_ostrów też się nie spotkałem u siebie, ale w ofercie FSA można zobaczyć np. takie coś: Cytuj
python25 Napisano Poniedziałek o 09:48 Autor Napisano Poniedziałek o 09:48 Dziękuje wam bardzo, to już jest cena rozsądna Biorę i się nie zastanawiam. Co do tych łożysk i kątów to tak jak napisałem serwisuję swoje rowery więc nie mam aż tak dużej wiedzy gdzie jakie łożyska stosują, a gdzieś taką informację spotkałem to tych kątach więc lepiej zapytać kogoś kto ma lepszą wiedzę. Cytuj
python25 Napisano wczoraj o 17:59 Autor Napisano wczoraj o 17:59 Dodzwoniłem się do srewisu podali mi pełną specyfikację łożyska które było zastosowane w rowerze w oryginalnej specyfikacji, niestety teraz jak zdemontowałem stare łożysko z rury sterowej wydaje mi się że wewnętrzny kąt który jest na dole rury sterowej nie jest 36° tylko 45°. Stare łożysko zostało a ktoś wymienił na inny amortyzator i w tym nowym amortyzatorze widać że łożysko nie przylegało do powierzchni jak powinno. Jest jakiś mądry sposób w który można jakoś zmierzyć ten kąt na dole rury sterowej? Cytuj
marcin_ostrów Napisano wczoraj o 18:29 Napisano wczoraj o 18:29 Masz tam bieżnie nabitą na rurę amora ? Jak tak to sobie kup dolne stery z bieżnią , bez doktoryzowania się co masz teraz . Jeśli nie , bo karbonowe Sidy zdarzały się z bieżnią zintegrowaną , to na 99% powinno być 45/45 Cytuj
python25 Napisano wczoraj o 19:20 Autor Napisano wczoraj o 19:20 Bieżnię udało mi się zdjąć więc nie jest zintegrowana znalazłem go po numerze 44t20056525 na stronie Srama ten amortyzator ale nie mogę znaleźć żadnych informacji. Nie wiem jak rozpoznać czy to bieżnia czy nie wydaje mi się że to nie bieżnia. W każdym razie było na to założone łożysko z wewnętrznym kątem 36° Cytuj
kazafaza Napisano wczoraj o 19:39 Napisano wczoraj o 19:39 (edytowane) Trochę nie do końca łapię sens Twojego wpisu, chyba chochlik interpunkcji dał kopniaka. Bieżnia jest widoczna na zdjęciu. Aczkolwiek zastanawiam się czy korona amortyzatora przypadkiem nie ma zintegrowanej bieżni na której bezpośrednio sadzasz łożysko... Kto ma / miał SID w Karbonie? @Stujumper jeśli mnie pamięć nie myli, pomożesz? Unboxed, Weighed & First Rides - 2013 SID XX World Cup Fork - Bikerumor Tutaj piszą o zintegrowanej bieżni, tak coś mi nie do końca pasowało patrząc na zdjęcie na poprzedniej stronie - dystans pomiędzy główką ramy a koroną jest jakiś nienaturalny... Edytowane wczoraj o 19:40 przez kazafaza dodałem mądre słowo :D Cytuj
python25 Napisano wczoraj o 19:56 Autor Napisano wczoraj o 19:56 Nie wiem czy my o tym samym rozmawiamy. Bieżnia łożyska to dla mnie element po którym poruszają się bezpośrednio śruty łożyska. Tutaj na zdjęciu jest element na którym była umieszczona bieżnia łożyska z wewnętrznym kątem 36°. Może tutaj lepiej widać. Cytuj
kazafaza Napisano wczoraj o 20:12 Napisano wczoraj o 20:12 O tym samym. Bieżnia może być nabijana lub zintegrowana. Wydaje mi się, że u Ciebie występują obie opcje - nabito dodatkową bieżnię na zintegrowaną bieżnię wprasowaną w koronę... Cytuj
python25 Napisano wczoraj o 20:16 Autor Napisano wczoraj o 20:16 A ha, rozumiem. Mogło się tak wydarzyć, bo tak jak mówię rower był wyposażony fabrycznie winny widelec. Tylko co w takiej sytuacji zrobić kupić to łożysko jakie proponuje trek z wewnętrznym stożkiem 36° zewnętrznym 45° ? Takie było zamontowane do tej pory i chyba to funkcjonowało. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano wczoraj o 20:16 Napisano wczoraj o 20:16 @kazafaza odniosłem dokładnie to samo wrażenie, że tam jest nałożona bieżnia nie bieżnię... Nie pisałem tego, żeby nie dorzucać kolejnego elementu do układanki. @python25 chodzi o to, że Twój amortyzator ma zintegrowaną bieżnię do łożysk. Jest to zupełnie normalne rozwiązanie chociażby w widelcach szosowych. Pisząc krótko, prawdopodobnie nie potrzebujesz też metalowej nabitej bieżni. Żeby się tylko niestety nie okazało, że ktoś nabijając bieżnię uszkodził tą na widelcu. Pasowanie jest tam na wcisk. Cytuj
python25 Napisano wczoraj o 20:19 Autor Napisano wczoraj o 20:19 (edytowane) Tylko teraz tak jak widać na zdjęciu w miejscu w którym miały by pracować śruty jest rdza bo była tam nabita bieżnia łożyska tego które zdemontowałem i raczej nie będzie to pracowało jak należy. Sprawdziłem teraz i jak zdejmę bieżnię z łożyska które mam i założę bez bieżni na to co na zdjęciu to zupełnie to nie pasuje, śruty nie dostają do tej niby bieżni a łożysko dotyka do tej płaskiej powierzchni. Jeśli miał by to działać na takiej zasadzie trzeba było by jeszcze zupełnie inne łożysko. Edytowane wczoraj o 20:25 przez python25 Cytuj
kazafaza Napisano wczoraj o 20:26 Napisano wczoraj o 20:26 Wywal tą bieżnię z rdzą. Oceń stan aluminiowej bieżni na koronie. Dzwoniłeś do Trek'a? Cytuj
python25 Napisano wczoraj o 20:32 Autor Napisano wczoraj o 20:32 (edytowane) Tak, podali mi numery ich łożysk i sterów. Całe stery - W322753 Dolne łożysko - W532843 Górne łożysko - W531676 Tego elementu na zdjęciu raczej nie ma jak zdjąć, on nie chce drgnąć. Edytowane wczoraj o 20:33 przez python25 1 Cytuj
chester_jds Napisano wczoraj o 20:33 Napisano wczoraj o 20:33 18 minut temu, python25 napisał: To, czy widelec ma zintegrowaną bieżnię jak się okazuje nie musi być takie oczywistę. Tu przykład z ciut nowszego karbonowego SIDa (a może nie nowszego?) i wielgachny wątek z mnóstwem zwrotów akcji, w dodatku z suspensem w ostatniej odpowiedzi. Dla dociekliwych: https://www.mtbr.com/threads/rockshox-sid-world-cup-fork-crown-race-question.989637/ Cytuj
python25 Napisano wczoraj o 20:38 Autor Napisano wczoraj o 20:38 Ze zdjęć umieszczonych w tym wątku faktycznie wygląda jak by ten zardzewiały element z mojego zdjęcia była możliwość zdemontowania. Tylko jak to zdemontuje to już całkowicie nie będzie wiadomo jakie łożysko zastosować. Cytuj
kazafaza Napisano wczoraj o 20:41 Napisano wczoraj o 20:41 5 minut temu, python25 napisał: Tego elementu na zdjęciu raczej nie ma jak zdjąć, on nie chce drgnąć. Ten element jest nabijany i jest jak najbardziej "ściągalny". Na zwykłym amorze / widle można to ogarnąć chałupniczo ale mając koronę z wegla raczej oddałbym to do serwisu (ile może kosztować ściagnięcie bieżni?) albo zakupił ściągacz do swojego warsztatu. Cytuj
python25 Napisano wczoraj o 20:43 Autor Napisano wczoraj o 20:43 Hmm, no tak tylko wtedy jakie będzie potrzebne łożysko? Rurę sterową będzie trzeba przyciąć bo będzie za długa bo się to troszkę przesunie. Cytuj
kazafaza Napisano wczoraj o 20:57 Napisano wczoraj o 20:57 Rury ciachać nie musisz koniecznie - ile tam Ci zostanie, extra 5mm? Dołóż podkładkę i po krzyku, no chyba, że liczysz każdy gram na rowerze, wtedy nożyce w dłoń. Inna kwestia. Łożysko. Tak sobie myślę, że bieżnia zintegrowana ma 36* a ta nabita zardzewiała 45*. Spójrz na różnicę w katach, integra jest wypłaszczona bardziej niż nabitka. Tak mi się wydaje. Skoro amor jest niestandardowy dla modelu (czasem pchali zamienniki z faktorii) to i łożyska mogły ulec zmianie. Zatem TREK będzie podawać wartości seryjne a tam jest jakiś dzik. Sugeruję podbić do lokalnego warsztatu, ściągnąć rudą bieżnię i sprawdzić łożysko 1.5" 36* jeśli maja jakieś luzem. Cytuj
python25 Napisano wczoraj o 21:04 Autor Napisano wczoraj o 21:04 Zrobię tak jak sugerujesz, Natomiast nurtuje mnie jedno pytanie. Po co będzie nam potrzebne łożysko z wewnętrznym kątem skoro na zdjęciach z wątku który wrzucił kolega jest tam całkowicie płasko? Cytuj
kazafaza Napisano wczoraj o 21:09 Napisano wczoraj o 21:09 Ale tam w wątku były foty innego amora, z inną koroną, na którą należy nabić bieżnię. Popatrz na swój - ewidentnie kąt jest. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi