jaculson01 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Przychodzę z prośbą o pomoc w doborze rozmiaru ramy. Wzrost 179-180cm, zmierzony samodzielnie przekrok to jakieś 82cm. Zamierzam kupić rower Felt Broam 60. Wcześniej w tym roku kupiłem w ciemno rower Gravo Tabou 1.0 w rozmiarze 58cm i był zdecydowanie za duży, wyciągałem się na nim okropnie, barki cały czas wysunięte do przodu. Niestety nawet na stronie producenta ciężko o geometrię ich ramy. Natomaist przed tym wynająłem sobie Triban GRVL 520 Subcompact w rozmiarze L, ten był okej, ale chyba i tak odrobinkę za długi, bo wracając, już na zmęczeniu łapałem się chwytu nie na klamkomanetkach, a bliżej nawet w tym miejscu najbliżej, gdzie robi się płaska, żeby nie wyciągać barków i łopatek do przodu. Załączam porównanie geometrii tych Feltów do Tribana i uprzejmie proszę o pomoc, kogoś kto zna się na geometrii roweru. Cytuj
Greg1 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Osobiście uważam, że te rowery były za długie i efektywną długość górnej rury powinieneś mieć w granicach 56 cm. Ja mam 183 cm wzrostu, 87 cm przekrok, ręce troszkę dłuższe niż norma przewiduje (jak dla wzrostu 186 cm) i moje rowert mają długość górnej rury między 56 a 57 cm: Obecnie mam grawela Kellys Soot 50 i szosę Trek Emonda ALR 4, wcześniej miałem Tribana. W Kellysie wymieniłem mostek na 2 cm krótszy bo byłem za bardzo wyciągnięty i trzymałem kierownicę 2-3 cm przed łapami Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi