Jack110 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dzień dobry, witam wszystkich na forum. Zwracam się o poradę do doświadczonych Kolegów w kwestii składania roweru. Do tej pory jeździłem na kultowej ramie Giant NRS 2 (rura ST 52 cm) a cały rower zbudowałem od podstaw w 2016r. Z uwagi, że trochę zainwestowałem w osprzęt to chciałbym go przełożyć do drugiej ramy. Istotne są koła 26" (Mavic EX823 + DT Swiss 350 135/10 CL 32H tył i przód Mavic EX823 + DT Swiss 350 100/15 CL 32H). Pozostały osprzęt to Shimano: tarcze 203 P/T Shimano XTR, manetki 3x9 Shimano XTR 975, kaseta Shimano XT 34-11 + łańcuch Shimano XT, korby Shimano XTR 975 (44,32,22), hamulce Shimano Saint 820 + reszta z grupy Giant. Opony ust Schwalbe 26x2,4. Druga rama to Giant Reign M z 2015r pod koła 27,5" i rozstaw tylnej osi 148mm. I tu pojawia się pytanie: czy jest sens przeplatać tylne koło pod piaste DT Swiss 350 148/12 CL 32H? Czy włożenie kół 26" do ramy pod koła 27,5" nie zmieni mocno geometrii (obnizenie całości o wysokość 19 mm) co z kolei może się przełożyć na zwrotność i ogólny komfort jazdy? Idealnie było by włożyć osprzęt do poprzednika tj. Giant Reign z 2012r (czarna + złote napisy) w rozmiarze XL - ewentualnie czy ktoś z Kolegów ma taką ramę do zbycia? Proszę o porady. Z góry dziękuję 💪 Cytuj
Wojcio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Rozmiar nie ważny? XL albo M? Dziwne. Jakiego jesteś wzrostu? Te małe koła sprawią, że będziesz haczył korbami. Nie piszesz też o widelcu, mam nadzieję, że tego nie przekładasz. Koła 26 to już historia, elementy napędu i hamulce to części eksploatacyjne. Finansowo główną wartość to rama i zawieszenie. Jeśli rower jest w idealnej kondycji to można szukać amatora i kupić kolejny kompletny. Jeśli roweru używasz w górach to bardziej współczesny model na deore będzie lepszy niż zabytek na XTR. Zawieszenia przez ostatnie zrobiły duży postęp. Cytuj
Jack110 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowane) Wzrost 183 cm. Zapomniałem o amortyzatorze : RS Pike dual 130/160mm a korby maja 170mm. Edytowane 3 godziny temu przez Jack110 Cytuj
Tyfon79 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przede wszystkim w Reignie z 2015 masz z tylu 142x12. Tak poza tym to już geo progresywne czyli jak wsadzisz małe koło to już będzie spory kłopot w terenie a korba na 44 zęby sprawi, że będziesz liczył w niej ich ubytki. No chyba, że tworzysz coś na asfalto-szutry. Nic tu się nie klei w takim projekcie na tej konkretnej ramie z rozmiarem włącznie gdzie już powinna być L-ka. Cytuj
Jack110 Napisano 52 minuty temu Autor Napisano 52 minuty temu Moje przeoczenie, faktycznie jest 142/12mm. Ramę dawno temu kupiłem jako M okazjonalnie - przykładając do NRS'a była prawie 1:1. Niestety nie uwzględniłem osi 142/12 i teraz mam problem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi