Krystian_S Napisano Środa o 19:26 Napisano Środa o 19:26 Cześć, przekładałem kasetę do nowego koła Mavic Cosmic Elite i napotkałem dziwny problem. Na starym bębenku kaseta siedziała sztywno, bez luzów. Na nowym jest dziwny luz. Jakby bębenek był nieco mniejszy. Załączam filmik. Co o tym myślicie? Słyszałem że podobno Mavic tak ma ale wolałbym się upewnić Cytuj
Dokumosa Napisano Środa o 20:27 Napisano Środa o 20:27 Widocznie jest nieco mniejszy. Załóż wszystkie koronki, skręć odpowiednim momentem i będzie git. 1 Cytuj
Krystian_S Napisano Czwartek o 15:37 Autor Napisano Czwartek o 15:37 Zrobiłem tak i nie jest git. Nadal jest luz. Coraz bardziej skłaniam sie ku temu żeby przełożyć bębenek ze starego koła. Ale ta sytuacja też dała mi do myślenia czy nie kupiłem przypadkiem chińskiej podróby mavica... Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 15:58 Napisano Czwartek o 15:58 Jesli masz tą samą piastę w starym kole to możesz podmienić bębenek. 1 Cytuj
Krystian_S Napisano Czwartek o 16:06 Autor Napisano Czwartek o 16:06 To widzę że moja wiedza jest chyba bardzo uboga. Myślałem że jeśli chodzi o montaż bębenka do piasty to jest jeden standard. W skrócie wykręcasz go imbusem, przekładasz, skręcasz i gotowe. Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 19:08 Napisano Czwartek o 19:08 Jesli w nowych kołach jest przgkręcany imbusem to na pewno nie jest to mavic. 1 Cytuj
Krystian_S Napisano Czwartek o 19:12 Autor Napisano Czwartek o 19:12 (edytowane) Tak tak, już doszedłem do tego że Mavic ma inny system bębenków. Także (nie)wiedza już uzupełniona. Ale im bardziej grzebie w tym temacie tym więcej ciekawych rzeczy wychodzi. Okazuje się, że poprzedni właściciel zrobił dobrego miksa tylnej kasety. Część zębatek jest od Shimano 105 CS-5700 część z Shimano SLX CS-HG81. I zastanawiam się czy pod kasetą nie było podkładki, która do poprzedniego bębenka nie pasowała i ktoś się jej pozbył. Teraz mogę tylko gdybać... Bo podkładka dystansowa (1,85mm) dołączona do koła to niestety za mało i po skręceniu wszystkiego do kupy nadal jest luz. Edytowane Czwartek o 19:14 przez Krystian_S Cytuj
kaido2 Napisano Piątek o 10:23 Napisano Piątek o 10:23 18 godzin temu, Krystian_S napisał: Ale ta sytuacja też dała mi do myślenia czy nie kupiłem przypadkiem chińskiej podróby mavica... Serial number wklepujesz na stronę Mavica i wszystko jasne 15 godzin temu, Krystian_S napisał: Bo podkładka dystansowa (1,85mm) dołączona do koła to niestety za mało i po skręceniu wszystkiego do kupy nadal jest luz. Zapewne to wcześniej siedziało na bębenku 10s 1 Cytuj
Krystian_S Napisano Piątek o 11:21 Autor Napisano Piątek o 11:21 Dokupiłem podkładkę 1mm dedykowaną do mojej fabrycznej kasety https://rowerek.pl/product-pol-22683-Podkladka-dystansowa-kasety-Shimano-CS-HG6500-CS-HG6600-CS-HG7800-1-mm-Y1Z807000.html?srsltid=AfmBOoqawfvL_kA2TBh7I7FY4Ebws39m73LtsE0L3PXcXMis_JTO-DiY Powinna ona wejść w miejsce wypustki kasety co w połączeniu z podkładką 1,85mm dołączoną do koła raczej załatwi temat luzu. Jeśli chodzi o oryginalność kół to sprawdzałem je na stronie producenta i...4 litery 😕 Nie znaleziono ich niestety. Obdzwoniłem autoryzowane sklepy i serwisy Mavica. Dowiedziałem się że nie ma możliwości sprawdzenia czy te koła są oryginalne. Trochę jestem zły ale żyje nadzieją że jednak to są oryginały 😅 Jak to mówią nadzieja umiera ostatnia... Pociesza mnie fakt, że ostatnie 3 lata przejeździłem na jakiś karbonach noname i nie było tak źle Cytuj
Dokumosa Napisano Piątek o 12:25 Napisano Piątek o 12:25 Z regyły w podróbkach są istotne różnice konstrukcujne dot. piast - możesz porównać z manualem serwisowym. Mavic stosował często tak udziwnione rozwiązania, że na pierwszy rzut oka było widać różnice. 1 Cytuj
Krystian_S Napisano Piątek o 12:34 Autor Napisano Piątek o 12:34 Z wyglądu wydają jak oryginały. Jedna rzecz, która jest dziwna i której nigdzie nie znalazłem to wysokość obręczy. Moja ma 40mm i jest aluminiowa. W żadnym katalogu takiej nie ma. Są takie same ale na stożku 30mm. Instrukcja do niej dołączona była z września 2015 roku. Cytuj
kaido2 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Chińczyk Po pierwsze, seriale z oryginałów zawsze wchodzą i wypluwa pęłną konfigurację model i rok. Po drugie profil 40, to zawsze Cosmic Carbon. Elite były zawsze na 30-ce. Faktem jest , że Mavic jest marką wchodzącą w skład grupy Salomon, gdzie obecnie produkcja treningówek i budzetówek odbywa się w Chinach Oczywiście z jakiegoś powodu może się pojawić sytuacja, że serial nie wejdzie, bo żabojady nie przekleiły seriali na swoje , jednak nie powinno stanowić to problemu , by potwierdzili oryginalność zestawu kół Edytowane 7 godzin temu przez kaido2 1 Cytuj
Krystian_S Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Tak coś czułem, obym tylko nie żałował że nie kupiłem kół vision trimax 😅 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi