Krystian_S Napisano Środa o 19:26 Napisano Środa o 19:26 Cześć, przekładałem kasetę do nowego koła Mavic Cosmic Elite i napotkałem dziwny problem. Na starym bębenku kaseta siedziała sztywno, bez luzów. Na nowym jest dziwny luz. Jakby bębenek był nieco mniejszy. Załączam filmik. Co o tym myślicie? Słyszałem że podobno Mavic tak ma ale wolałbym się upewnić Cytuj
Dokumosa Napisano Środa o 20:27 Napisano Środa o 20:27 Widocznie jest nieco mniejszy. Załóż wszystkie koronki, skręć odpowiednim momentem i będzie git. 1 Cytuj
Krystian_S Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Zrobiłem tak i nie jest git. Nadal jest luz. Coraz bardziej skłaniam sie ku temu żeby przełożyć bębenek ze starego koła. Ale ta sytuacja też dała mi do myślenia czy nie kupiłem przypadkiem chińskiej podróby mavica... Cytuj
Dokumosa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Jesli masz tą samą piastę w starym kole to możesz podmienić bębenek. 1 Cytuj
Krystian_S Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu To widzę że moja wiedza jest chyba bardzo uboga. Myślałem że jeśli chodzi o montaż bębenka do piasty to jest jeden standard. W skrócie wykręcasz go imbusem, przekładasz, skręcasz i gotowe. Cytuj
Dokumosa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Jesli w nowych kołach jest przgkręcany imbusem to na pewno nie jest to mavic. 1 Cytuj
Krystian_S Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu (edytowane) Tak tak, już doszedłem do tego że Mavic ma inny system bębenków. Także (nie)wiedza już uzupełniona. Ale im bardziej grzebie w tym temacie tym więcej ciekawych rzeczy wychodzi. Okazuje się, że poprzedni właściciel zrobił dobrego miksa tylnej kasety. Część zębatek jest od Shimano 105 CS-5700 część z Shimano SLX CS-HG81. I zastanawiam się czy pod kasetą nie było podkładki, która do poprzedniego bębenka nie pasowała i ktoś się jej pozbył. Teraz mogę tylko gdybać... Bo podkładka dystansowa (1,85mm) dołączona do koła to niestety za mało i po skręceniu wszystkiego do kupy nadal jest luz. Edytowane 9 godzin temu przez Krystian_S Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi