Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Czy ktoś z was wie czym różni się w użytkowaniu mostek FSA KFX od np FSA Afterburner.

https://www.centrumrowerowe.pl/mostek-fsa-kfx-pd27229/

https://www.bike24.pl/produkty/208590?sku=738959

Oczywiście nie chodzi mi tu o względy estetyczne czy wizualne.

Przegrzebałem internet i  znalazłem jedynie info, że KFX to polaczenie aluminium i carbonu a Afterburner to samo aluminium.

Przy czym KFX jest 3 razy drożysz i cięższy (90mm KFX waży tyle co 100mm Afterburner (130gr ze srubami)

Co daje to magiczne połączenie karbonu i alu ( bo nie oszczędność na wadze) że warto dopłacić do niego 500 zł ? 

Napisano
Cytat

Co daje to magiczne połączenie karbonu i alu ( bo nie oszczędność na wadze) że warto dopłacić do niego 500 zł ? 

Mostek to mostek, dopóki nie ma w nim żadnego systemu amortyzacji to można za tę część zapłacić max 200 złotych. 

IMO rozważanie w ogóle zapłacenia 7 stów za mostek oznacza jakiś błąd w ewolucji 😁

• +1 pomógł 4
Napisano

Nie rozważam jego zakupu tylko zastanawiam się jaką przewagę technologiczną ma cięższy i droższy karbonowo-aluminiowy mostek nad zwykłym alu.

Co w nim jest wymiernego, że wyceniono to 500 zł drożej ? Może gdyby był połowę lżejszy to dla kogoś miało by to jakieś znaczenie, ale w tym wypadku .....

Czy w ogóle carbonowe mostki dają jakieś tłumienie ?  

Napisano

Skąd ten dylemat?  No jacha, że lepszy!  Podobnie, jak powszechnie wiadomo, że czerwone samochody najszybsze, a internetowy dr Zięba leczy raka zagrzybioną wodą. Trzeba tylko ze zrozumieniem przeczytać opis techniczny, mnie przekonuje "aerodynamiczny kształt", to dopiero jest przypał prędkości na górskiej ścieżce (deklarowane przeznaczenie - MTB), oczywiście pod górę!

Screenshot_2025-10-01-09-24-56-481_com.android.chrome.thumb.jpg.948cb68c508e22a8ff19d8124e9f3123.jpg

Spodziewam się, że następnym wyzwaniem technologicznym będzie konstrukcja z księżycowego regolitu, a w końcu absolutny top - z kryptonitu!

• Haha 1