PawelW84 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Cześć Czy ktoś z was wie czym różni się w użytkowaniu mostek FSA KFX od np FSA Afterburner. https://www.centrumrowerowe.pl/mostek-fsa-kfx-pd27229/ https://www.bike24.pl/produkty/208590?sku=738959 Oczywiście nie chodzi mi tu o względy estetyczne czy wizualne. Przegrzebałem internet i znalazłem jedynie info, że KFX to polaczenie aluminium i carbonu a Afterburner to samo aluminium. Przy czym KFX jest 3 razy drożysz i cięższy (90mm KFX waży tyle co 100mm Afterburner (130gr ze srubami) Co daje to magiczne połączenie karbonu i alu ( bo nie oszczędność na wadze) że warto dopłacić do niego 500 zł ? Cytuj
Mihau_ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Cytat Co daje to magiczne połączenie karbonu i alu ( bo nie oszczędność na wadze) że warto dopłacić do niego 500 zł ? Mostek to mostek, dopóki nie ma w nim żadnego systemu amortyzacji to można za tę część zapłacić max 200 złotych. IMO rozważanie w ogóle zapłacenia 7 stów za mostek oznacza jakiś błąd w ewolucji 😁 4 Cytuj
PawelW84 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Nie rozważam jego zakupu tylko zastanawiam się jaką przewagę technologiczną ma cięższy i droższy karbonowo-aluminiowy mostek nad zwykłym alu. Co w nim jest wymiernego, że wyceniono to 500 zł drożej ? Może gdyby był połowę lżejszy to dla kogoś miało by to jakieś znaczenie, ale w tym wypadku ..... Czy w ogóle carbonowe mostki dają jakieś tłumienie ? Cytuj
Turysta05 Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu Skąd ten dylemat? No jacha, że lepszy! Podobnie, jak powszechnie wiadomo, że czerwone samochody najszybsze, a internetowy dr Zięba leczy raka zagrzybioną wodą. Trzeba tylko ze zrozumieniem przeczytać opis techniczny, mnie przekonuje "aerodynamiczny kształt", to dopiero jest przypał prędkości na górskiej ścieżce (deklarowane przeznaczenie - MTB), oczywiście pod górę! Spodziewam się, że następnym wyzwaniem technologicznym będzie konstrukcja z księżycowego regolitu, a w końcu absolutny top - z kryptonitu! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi