Xzc Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Witam, Zastanawiam się czy to normalne, wymieniłem klocki na metaliczne, do tej pory używałem fioletowych galferów ale nie mogę ich znaleźć w dobrej cenie, stąd wymiana na metaliczne i pierwsze odczucie ze zmiany, okropne piszczenie podczas hamowania, czy to normalne ? Tarcza nie jest zatłuszczona, hamuje to bardzo dobrze, natomiast sam efekt dźwiękowy jest okropny, lekko naciskam na klamkę, a dźwięk jaki się wydobywa wydaje się być jakbym już ździerał tarcze, efekt po mokrym jest jeszcze gorszy, ale nawet na sucho mega głośno to słychać. Da się coś z tym zrobić czy po prostu te metaliki tak mają ? Cytuj
chudzinki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu O tych klockach nic nie wiem, ale wiem na pewno, że po pierwsze - przy hamowaniu nie odczujesz (lekko) zatłuszczonej tarczy, a po drugie - nie każdy klocek dogada się z każdą tarczą. Dla pewności możesz umyć tarczę Ludwikiem, a klocki potraktować jakimś odtłuszczaczem. Cytuj
Xzc Napisano 55 minut temu Autor Napisano 55 minut temu Akurat dlatego piszę, że tarcza nie jest zatłuszczona, bo wymieniłem wcześniej klocki na przodzie i pojawiło się piszczenie, natomiast z tyłu wymieniłem je po paru tyg i tego samego dnia z ciszy podczas hamowania z tyłu zaraz po wyjeździe z serwisu pojawiło się piszczenie. Miałem dość częsty problem wcześniej z zatłuszczonymi tarczami, cieknący zacisk i regularnie czyściłem je i w tym momencie to jest zupełnie coś innego, na zatłuszczonej tarczy kiedyś miałem ogromne problemy, żeby się zatrzymać obecnie te hamulce działają naprawdę dobrze nie można im zarzucić nic do efektywności, jednak pozostaję ten dokuczliwy dźwięk. Są to te klocki : https://allegro.pl/oferta/ebc-rowerowe-klocki-hamulcowe-cfa660-4hh-magura-mt-trail-sl-sport-mt5-mt7-17725587728?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=ZjYyN2IxZjEtZDljZS00MWQ4LWFkYjItZTBhNThlYmEwZWY4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=a0065edf-1bc3-45e3-8a0c-02edfbea7425 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi