Eathan Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Potrzebuję wsparcia szanownych forumowiczów. Objawy są na tyle dziwne, że skończyły mi się już pomysły Pacjent: Shimano GRX 812. Objawy: Mam problem z działaniem tylnej zmieniarki w określonym zakresie kasety (11-42 M8000). Zmiana z mniejszej na większą koronki nie zawsze działa poprawnie. Łańcuch nie wchodzi na większą koronkę. Trzeba poprawić klamką, aby to zadziałało. Co ciekawe zrzucanie na mniejszą zawsze działa poprawnie. Dodatkowo jak często działam przełożeniami to problem nie występuje. Dzieje się tak tylko przy dłuższej jeździe na 4 koronce i zmianie na 5. Można odnieść wrażenie, że coś się zapiekło i musi się rozruszać... Pierwsza myśl krzywy hak Faktycznie tak było, ale hak był prostowany - pomogło na chwilę i problem wrócił. Wymieniłem hak na nowy, znowu chwilę było ok i problem wrócił. Druga myśl regulacja przerzutki była prowadzona wielokrotnie, efekty jak powyżej nawet jak problem znika to po chwili wraca, Trzecia myśl naciąg linki linka i pancerz wymienione, użyty smark do linek od Shimano naciąg linki w przerzutce - sprawdzonym, poprawiony, etc, zabawy z baryłką były. problem znika na chwile i potem wraca. Zastanawiam się, czy to jest ten moment, że powinienem zmienić przerzutkę na nową. Obecna ma najechane ok 11 500 km. Cytuj
Eathan Napisano 54 minuty temu Autor Napisano 54 minuty temu @JWO ogarnę zdjęcie jak dorwę się roweru, ale z kasetą nie ma żadnego problemu w sensie, że łańcuch przeskakuje. przebieg kasety dokładnie 9500 km 1 łańcuch zrobił ok ~4400 km, 2 łańcuch zrobił ok ~4800 km, 3 łańcuch ma na teraz 400 km. Problem występował również na drugim łańcuchu. Problemy zaczęły się od tego, że oparty o siatkę rower przewrócił się na bok (nie pamiętam na którą stronę). To skutkowało mocnym skrzywieniem haka. Na takim haku nie zmieniając przełożeń dojechałem 8 km do auta, potem na spokojnie w domu wymieniłem hak na nowy. Chwilę było ok, problemy wróciły. Hak był delikatnie krzywy mino, że nie oberwał, prostowałem. Znowu chwilę było ok, ale problemy wróciły. Kupiłem nowy hak (wycinany na cnc a nie taki odkuwany) i znowu było super, po jakimś czasie problemy wróciły. Pytanie, czy przy tej wywrotce nie oberwał jeszcze wózek przerzutki. Jeżeli tak to czemu przez chwilkę jest ok i problem wraca po jakimś czasie? Na mój laicki łeb przy krzywym wózku problem powinien być zawsze. Dlatego pomysł o zużycie przerzutki... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi