Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Rock Shox Sid SL Select Brain pokrętło regulacji kompresji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem posiadaczem przedniego amorka jak w temacie. Po wpisaniu numeru seryjnego w aplikacji TrailHead pokazuje się typ FS-SIDS-BNSE-C1. Problem w tym, że po ściągnięciu parts katalogów nie widnieje nigdzie taki typ amortyzatora. Nawet nie wiem kiedy ale zgubiłem pokrętło tłumienia kompresji, chyba tak to się nazywa. Chyba było niebieskie, przykręcone od dołu. Nie wiem jak to mogło samo odpaść. Załączam fotkę. Jak znaleźć numer katalogowy tego pokrętła?

Przy okazji chciałem zapytać na jaki model patrzeć w instrukcji serwisowej, np. żeby sprawdzić ile oleju wchodzi w dolne lagi lub znaleźć numer uszczelek kurzowych i olejowych. W instrukcji znalazłem opis Sid Sl 2021-2023, model select, travel 100 i dla select jest wskazany damper charger RL. To mnie dotyczy? Nie ma nic o brain.

Chciałbym jeszcze zapytać czy ja dobrze rozumiem nazewnictwo. Przeanalizowałem instrukcję serwisową. W prawej goleni u góry jest zespół tłumienia kompresji (na niebiesko) i regulacja tłumienia powrotu (u mnie czerwone pokrętło) a na dole zespół tłumienia odbicia (na czerwono) i regulacja tłumienia kompresji (u mnie niebieskie pokrętło) czy tak? Nie bardzo rozumiem czemu w instrukcji dolne pokrętło jest opisywane jako rebound? Jak dokręcałem dolne pokrętło to amorek coraz ciężej było wcisnąć. Jak dokręcałem górne to coraz wolniej odbijał. Więc powinna to być regulacja tłumienia kompresji. Czy ja dobrze rozumuję? Może jak jest brain to jest odwrotnie? Mam też rebę solo air A3 i tam dolne pokrętło jest czerwone. Chyba się już zakręciłem :)

image.thumb.jpeg.29b1e65cf74b60689fdddf09fe2e6e7b.jpeg