Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim!

Szukam jakichś sensownych spodenek rowerowych męskich z wkładką, pewnie coś 200-300 zł? Kupiłem rower niecały rok temu, do tej pory wykręciłem jakieś 2500-3000 km w Essentialsach z Decathlona za bodajże 39,99 na promce 😅. O ile na dystansach typu 40-70km wszystko jest spoko, jest komfortowo i nic nie boli, tak wczoraj zrobiłem velo dunajec i velo czorsztyn z nowego targu, najechałem jakieś 120km i ostatnie 1-1.5h to już mnie tyłek bardzo bolał, a potem jak się okazało miałem tak zgniecione genitalia, że miałem problemy z czuciem. Pewnie wynika to po częsci ze złej pozycji bo musiałem ustawiać inaczej tyłek aby nie bolało... Wcześniej już jeździłem jakieś 80-100km trasy i nie miałem takiego problemu, dopiero wczoraj mnie tak poskładało. Odnoszę wrażenie, że przy takiej kilometrażówce można by było się zastanowić nad czymś wygodniejszym. Ewentualnie jakieś szelki, bo na ten moment odkąd jeżdżę rowerem poleciałem już 6-7kg na wadze i nie zapowiada się aby miało przestać, i w pasie poszło już sporo centymetrów.

mam 183 cm wzrostu, 88kg wagi, jestem ogólnie dość duży, ćwiczę na siłowni więc mam spore uda i fajnie jakby nogawki nie były na zapałki bo mi odetnie krew.

Napisano

Spodenki z szelkami to podstawa. Pozycja i siodełko dopasowane do tyłka również - nie wszystko to wina spodenek.

Jak mocno chudniesz, to mam też złe wiadomości - za duże spodenki będą powodować, że wkładka będzie się źle ustawiać i przesuwać i będzie niewygodnie. Ostatnio sam popełniłem ten błąd, byłem między rozmiarami, wziąłem lekko za duży zamiast lekko za mały i teraz cierpię.

Co do samego wyboru, kwestia budżetu. Na produkty decathlonowe od serii 500 wzwyż nie powiem złego słowa. Van Rysel 900 nie odstają moim zdaniem od produktów tzw. premium. A skoro o tym mowa, ostatnio kupiłem hiszpańskie spodenki Gobik i moim zdaniem są świetne.

• +1 pomógł 1
Napisano

@nctrns A pamiętasz może jakie to są te produkty? pamiętam, że kiedyś były te oznaczenia na ciuchach górskich i się tym kierowałem, aktualnie ma tego ani w nazwie produktu, ani w opisie i nie za bardzo wiem jak szukać 500,900 itp. 😕

Napisano

Kiedyś te spodenki miały oznaczenia numerowe i seria 100 to był absolutny basic, seria 500 to już takie spoko a seria 900 to decathlonowa topka. Te z literami RC przed numerem to były na szosę a do mtb nazywały się Rockrider. Teraz zmienili nazewnictwo i spodenki na szosę nazywają się Van Rysel i nie mają numerków tylko nazwy typu Endurance albo Race

• +1 pomógł 1
Napisano

Nie mogę już edytować.

Sporo osób chwali Riony z Aliekspress, mi nie podeszły. Wiadomo, ze spodenkami jak z siodełkami, tyle wygodnych ile tyłków. Jakiś miesiąc temu wszedłem do Martes Sport i była wyprzedaż spodenek z szelkami Craft, przecena z jakichś prawie 300 zł na 140 czy 160 zł. Te mi podeszły, bardzo wygodne, pierwsza jazda w nich to było 115 km i żadnych problemów

• +1 pomógł 1
Napisano
Napisano
W dniu 10.09.2025 o 21:54, Greg1 napisał:

Nie mogę już edytować.

Sporo osób chwali Riony z Aliekspress, mi nie podeszły. Wiadomo, ze spodenkami jak z siodełkami, tyle wygodnych ile tyłków. Jakiś miesiąc temu wszedłem do Martes Sport i była wyprzedaż spodenek z szelkami Craft, przecena z jakichś prawie 300 zł na 140 czy 160 zł. Te mi podeszły, bardzo wygodne, pierwsza jazda w nich to było 115 km i żadnych problemów

Nie będę raczej kupował spodenek z Aliexpress, ze względu na zwroty po prostu, jestem tak cholernie niewymiarowy, wąski w pasie, duży w nogach, wielki w klacie, i potem mam problem z doborem rozmiaru, czasami pasuje mi M, czasami L, a czasami 2XL jest za małe... Wezmę kilka rozmiarów tych RC4 z decathlona i wybiorę! Dzięki @nctrns

Napisano

Z Decathlonem generalnie jest ten problem, że nie robią oni rzeczy dla ludzi o atletycznej budowie ciała. Od ponad 20 lat chodzę regularnie na siłownie, chociaż nóg nie mam mocno rozbudowanych bo za młodego grałem w piłę i byłem dość brutalnie skontuzjowany, miałem uszkodzoną łękotkę, z czasem, po wielu latach konieczna była operacja, no i teraz nie mogę ani za bardzo obciążać tej nogi ani za bardzo biegać, więc nogi mogę ćwiczyć tylko z małym obciążeniem. Ale wracając do ubrań rowerowych z Decathlona to koszulki i bluzy rowerowe, które są na mnie dobre w klacie czy w barkach są baaaardzo szerokie w pasie, dwa razy bym się owinął. Spodenki rowerowe wewnętrzne pod szorty mtb mają tak wąskie nogawki, że ściągacze w nich wpijają się w uda i odcinają dopływ krwi. Mam krótkie spodenki na szelkach mtb, chyba Rockrider Race, i żeby były dobre w tyłku i udach musiałem wziąć rozmiar L ale szelki trochę piją, jakby były na mniejszy wzrost. Mam 183 cm wzrostu i 89 kg wagi więc podobnie jak Ty. Spodnie rowerowe 3/4 z Deca, które też mam, musiałem kupić XL, mimo, że są lekko za luźne bo w L szelki za bardzo się wrzynały. Ale mam też długie, zimowe spodnie na szelkach z Deca, nie pamiętam modelu, chyba RC500, i te w rozmiarze L są idealne 😁

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam pytanie, czy to są te same co RCR 4? 
https://www.decathlon.pl/p/spodenki-rowerowe-szosowe-meskie-van-rysel-rcr-replica-roubaix-team/_/R-p-355475?mc=8931607&c=Czarny_Biały
https://www.decathlon.pl/p/spodenki-rowerowe-szosowe-van-rysel-rcr-r-4/_/R-p-361030

Kupiłem te z pierwszego linka, w opisie obu jest informacja, że są na 7h, aczkolwiek w opisie wkładki w RCR 4 jest: Wkładka ELASTIC INTERFACE ® RCR 2.5 HD a w tych Replica Roubaix team jest Nowa wkładka RACER 2.5 HD

W opisach obu jest też: Ta wkładka należy do segmentu wkładek Perforance Elastic Interface®.

Moje pytanie stąd, bo mam te najteńsze bibsy za 40 zł i w nich ta pianka jest zdecydowanie grubsza, ale na pewno mniej gęsta, taka gąbka jak do naczyń, tutaj czuć, że jest to gęstsze, ale cieńsze, i się martwię czy kupując te z pierwszego linka nie popełniłem błędu, po prostu były na dużej promce :P