Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Shimano. Czy ma ktoś jakiś sposób na tak odstające gumy jak na załaczonych zdjęciach? Z obiema ten sam problem. Kupiłem oryginalne nowe GRX 12s, choć stare nie były wytarte i odstają jeszcze bardziej. Chwilę po założeniu niby trzymały, ale już tak nie jest i nie wiem dlaczego. Nie trzymałem ich długo odciągniętych zakładając ani tym podobne, a miejsca gdzie wciska się te trzymające wypustki nie są upaprane żadnym olejem czy smarem. No ale jak widać i tak nie trzymają. Mam wrażenie jakby się po prostu rozciągły. Wkurza mnie to przedewszystkim wizualnie. Ma ktoś na to jakiś sposób ? Przykleić to punktowo jakimś butaprenem, albo inszym klejem kontaktowym, który jak coś łatwo będzie oderwać i wyczyścić? A może to podróby? Choć z drugiej strony nie wyglądały no i to polski znany duży sklep.

thank U from the mountain

Guma_Klamkomanetki_GRX2.jpg

Guma_Klamkomanetki_GRX1.jpg

Napisano

Wydaje mi się, że to się dzieje jak się guma, jej dolna część "podciągnie" na klamce do góry - mam tak z jedną gumą w Sorze, jak bardzo mocno naciągnę to jest o.k. ale w czasie jazdy ręką to jakoś przesuwam i też tak mi odstaje, czasem nawet mocniej

Napisano (edytowane)

Spróbuj to mocno wygrzać i ułożyć ponownie. Miałem ten sam problem, wynikał po prostu z niedbałego odchylania gum. Teraz przy serwisie ogrzewam gumę suszarką i ściągam delikatnie, efekt jest taki, że guma po kilku tysiącach km przylega aż miło 😉 

Edit: tu klamki po 2,5 tys. km

20250908_140225-COLLAGE.jpg

Edytowane przez marcesco