KSikorski Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Chciałem sobie kupić klucz do nypli precyzyjnie pasujący do nypli sapim polyax. Nypel zmierzony ma około 3,22mm. Klucz park tool SW-0 deklaratywnie ma mieć 3,23mm, zatem super. Kupiłem klucz w sklepie Lomix na allegro - miał 3,39mm. Poprosiłem o wymianę na zgodny z specyfikacją, zwrócili pieniądze. Kolejny kupiłem w centrumrowerowe.pl - również miał 3,39mm. Poprosiłem o wymianę na zgodny z specyfikacją, również zwrócili pieniądze. Napisałem do dystrubutora, Velo z Gliwic, przesłali odpowiedź producenta: Cytat "Measuring with a digital caliper is not all that reliable and, additionally, there will also be variance in the spoke nipples. When I was testing some in our shop, I even found variance in a single spoke nipple on my bike depending on which sides of the spoke nipple I put the spoke wrench on. While the spoke wrenches should be accurate, the main issue is if it affects the use of the tool. To my eye, the play in the wrench demonstrated by the user does not seem like it would affect the tools use." Czy ktoś ma wiedzę o zamiennikach dla SW-0, które trzymałyby wymiar zgodny z specyfikacją? Materiał multimedialny: https://photos.app.goo.gl/uz2godg4ocCUgVH88 Edytowane 5 godzin temu przez KSikorski Cytuj
marvelo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Producent nie podaje, jaki wymiar wewnętrznie ma klucz. W opisie podane jest to jedynie w ten sposób: Sized for spoke nipples with 3.23 mm (0.127") wrench flats Pewien luz musi być, by dało się kluczem szybko pracować, to znaczy by nie było konieczności każdorazowego wciskania go na siłę na nypel. SW 0 nie mam, ale mam odpowiednik czterokątny SW 40. Zmierzony wymiar wychodzi mi około 3,35 mm. Tysiące razy już go zakładałem na nyple mosiężne, aluminiowe Sapim, CN, DT i żadnej krzywdy im nie zrobił, nawet przy dokręcaniu do docelowego naciągu. Cytuj
StrayRider Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu Przy kluczu jak SW-0, może być problem przy "zapieczonych" i mocno skręconych nyplach i wtedy lepiej użyć klucza np.: Profesjonalny klucz do nypli UNIOR 1630/2P 3.3mm przykład dla nypla 3.2mm: -jest minimalny luz, ale przy ciaśniejszym byłby problem z dopasowaniem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi