Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Biję się z myślami na temat zakupu roweru crossowego. Na razie mam dwa typu Kross evado 5/7 lub Romet Orkan 7 (akurat trafilam na dobrą przecenę). Tylko właśnie nie wiem czy osprzęt jest wart tej ceny. 

Obecnie jeżdzę na Romecie Mtb ale koła ma 26 cali co czasami wydaje mi się za małe. Przerzutki 3x8. Kross ma przerzutki 2x10, w innej wersji rocznikowej 1x11,  Romet 3x10 - jak to wpływa na komfort jazdy

Trasa głównie asfalt tak ok 30 km codziennie albo co 2 dzień. Czasami szuter, las, piaski jak drogę zgubię 😁

Ale lubię też pojeżdzić dłuższe wycieczki wtedy wychodzi między 70 a 100 km ale to też w dużej mierze asfalt ok 80% a 20% szuter/las itd. Mimo, że to rower mtb to w górach nigdy nim nie jezdziłam, raczej po płaskim ewentualnie górki i podjazdy wynikające z ukształtowania terenu. 

No i mam dylemat czy jest sens przesiadać się z Mtb na Crossa. I czy taka specyfikacja i ostrzęt są dobre. 

Edytowane przez ziutkajm86
  • ziutkajm86 zmienił tytuł na [Rower crossowy] jaki wybrać do 4000 zł
  • Mod Team
Napisano

Nie wiem nic na temat dodatkowych wymagań - np. bagażnik, sakwy, czy na lekko - z plecakiem, albo bez ? No i jaki styl jazdy - powiedzmy 3 -5 g. jazdy, czy może cały dzień z przerwami ?

Jeżeli amortyzator nie jest "must have", to lepiej iść w rower typu fitness - np. coś pokroju Cube Nulane na sztywnym karbonowym widelcu (rower będzie zauważalnie lżejszy, co jest na plus podczas jazdy, i kiedy ktoś mieszka w bloku bez windy).