magda1626 Napisano wczoraj o 19:41 Napisano wczoraj o 19:41 Jaki rower polecacie do jazdy 50% asfalt/30% szutrówki/20% las ? Rozważam : -Unibike Zethos -Merida Crossway 300 Mega podobał mi się Marin DSX 2, a jeszcze bardziej DSX FS, ale nie jestem pewna . Do tej pory jeździłam na poczciwym wołku Kross Trans Atlantic, ale potrzebuję jednak czegoś szybszego, lżejszego, sportowego ale nadal wygodnego, bo ścigać się nie będę Jakie Wasze zdanie? EDIT : Przymierzyłam Vipera - odpada - rower prawie miejski :- ) Również DSX FS - myślę, że moje nadgarstki i kręgosłup nie podziękowałyby mi za ten rower po kilku kilometrach w lesie Poza tym, faktycznie tzreba się na nim jakby bardziej położyć, co nie do końca mi odpowiada. ZETHOS - bomba - w zasadzie numer 1. Później wsiadłam na Meridę 300, jest prawie identycznie wygodna, ale jednak tańsza niż Zethos .... I tu mam teraz dylemat.... Nie udało mi się niestety nigdzie upolowac Rove 1. POmocy!:=) Cytuj
Mod Team sznib Napisano 18 godzin temu Mod Team Napisano 18 godzin temu Cytat Później wsiadłam na Meridę 300, jest prawie identycznie wygodna, ale jednak tańsza niż Zethos .... I, patrząc po specyfikacji, 700g lżejsza. A to sporo. Jak chcesz szybki i dynamiczny rower to taka różnica swoje robi. Cytuj
wojtasin Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 400 gramów, jak odliczyć podpórkę, 330 jeśli jeszcze wywalić manetkę blokady Pod kątem moich upodobań Merida ma bardziej przyjazny napęd i na start - przyjemniejsze opony, ale Unibike ładniej się prezentuje Cytuj
chudzinki Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 11 godzin temu, magda1626 napisał: Przymierzyłam Vipera - odpada - rower prawie miejski :- ) ZETHOS - bomba - w zasadzie numer 1. Tak informacyjnie - te modele mają takie same ramy. Twoje odczucia wynikają wyłącznie z elementów wymiennych, czyli mostka i być może kierownicy. W Viper zastosowali mostek regulowany robiąc z niego taką poczwarę 🙂. A jeżeli mowa o tym Rove https://www.liv-cycling.com/pl/rove-1 to wg mnie zdecydowanie najlepszy wybór. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 15 godzin temu Mod Team Napisano 15 godzin temu Godzinę temu, wojtasin napisał: 400 gramów, Unibike; 14,3 https://www.unibike.pl/zethos.html Merida; 13,6kg https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/4098/crossway-300 czyli 700g różnicy. Info, jak widać ze stron producentów. Ale i tak Cytat Rove https://www.liv-cycling.com/pl/rove-1 to wg mnie zdecydowanie najlepszy wybór. najładniejszy i wyraźnie lżejszy (12,4kg). Cytuj
wojtasin Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Szkoda, że skończyłeś czytać na przecinku Liv fajny i co miłe - nie ma tego dziadowskiego profilu sztycy, jak w toughroad. Cytuj
magda1626 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Dzieki za wszelkie info. Ciekawe jest to, że jeżdząc na Zethosie czułam, że jest lżejszy niż Merida, choć waga mówi coś innego Niesttey nie mam aboslutnie nigdzie w promieniu 100 km gdzie tgo Rove 1 przymierzyć, ale też jakoś strasznie nie boję się go kupić online. To co mnie niepokoi : - jak jeździłam na DSX FS to zupełnie nie była moja bajka a mam wrażenie , że Rove 1 jest czymś pomiędzy Marin DSX a np. Zethosem... Czy jesteście mi w stanie powiedzieć, czy chociażby pozycja jazdy i komfort będzie porównywalny do Zethosa czy Meridy, przy cyzm rower jest po prostu lżejszy i zwinniejszy ? Czy jest to jednak zupłenie coś innego ? Cytuj
chudzinki Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu @wojtasin, nie wiem czy to ironia 🙂, ale ma tą samą. @magda1626, Unibike nie podaje jednego istotnego szczegółu w geometrii, ale zakładając, że ta Merida i ten Unibike jest podobny to jest dokładnie tak jak piszesz - Rove jest pośrodku jeżeli chodzi o samą ramę. Możesz się przymierzyć do innego modelu Rove. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 9 godzin temu Mod Team Napisano 9 godzin temu 5 godzin temu, wojtasin napisał: Szkoda, że skończyłeś czytać na przecinku Jak na przecinku, jak podałem wartości z jednym miejscem po przecinku (no, w przypadku Meridy zaokrągliłem te 10g w górę). Cytuj
magda1626 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Przymierzyłam się do Rove 3 i faktycznie jest wygodny - jak rozumiem, na Rove 1 jeździ się zdecydownaie jeszcze lepiej ? :-), Cytuj
Mod Team sznib Napisano 5 godzin temu Mod Team Napisano 5 godzin temu Rama ta sama, więc i pozycja na rowerze. Ale w Rove 1 lepszy osprzęt i 1 kg mniejsza waga, więc tak, jeździ lepiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi