Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej ekipa!

Potrzebuję Waszej pomocy i wiedzy, bo wchodzę w świat szosy trochę jak dziecko we mgle.
Mam 29 lat, 183 cm wzrostu, 70 kg i do tej pory jeździłem tylko rekreacyjnie na MTB. Teraz chcę spróbować czegoś szybszego – asfalt, sportowa pozycja, treningi… a w planach za około 2 lata udział w dyscyplinie triathlonu.

Co już wiem:

1. Budżet: 4000-5000 (czyli szukam używki)

2. Interesuje mnie tylko sam rower, bez dodatków

3. Jazda po płaskim terenie

4. Serwis będę oddawał w ręce fachowców

Czego nie wiem (czyli pytania do Was):

1. Rama – alu czy carbon w moim przypadku?
2. Osprzęt – Tiagra, 105, Ultegra… co najlepiej przy tym budżecie?
3. Rozmiar ramy dla 183 cm – jakieś złote zasady?
4. Na co uważać przy wyborze używanego roweru?
5. Czy w tej kasie da się trafić coś, co ogarnie treningi i start w triathlonie?

Jak macie sprawdzone modele, linki do ogłoszeń, checklistę rzeczy do sprawdzenia – wrzucajcie śmiało. Każda rada mile widziana, chcę potraktować ten wątek również jako źródło wszelkiej wiedzy więc liczę na doświadczonych użytkowników, że podzielą się swoją dotychczasową wiedzą 😉 

Pozdro

Napisano

1.Alu, bo taniej. Jak będziesz miał 40 w łydce i żyły w pachwinach to będzie to miało znaczenie. 

2. pewno 105, Może ultegra 8000,  byle by hydraulika była. I byle była korba 5x110, bo tarcze na 4 śruby są mega drogie. 

3. 56? 

4. Na nic. Jak zaczniesz nawijać kilometry, to rower będzie się topił w oczach, i po 2 latach nic nie zostanie z oryginału.

5. spokojnie.

Napisano

Jak starty w tri to trochę zmienia postać rzeczy. Za 4-5k możesz sobie kupić nowy rower na alu ramie na grupie s.105 w stulu Sensa Romagna, Modena, Kross Vento 5.0. Możesz też szukać używki na karbonie w stylu podany wyżej cube albo jakiś giant tcr (tutaj będzie problem żeby w tej cenie wyrwać coś na hamulcach tarczowych. Mając jednak budżet na poziomie 4-5k dołożyłbym do tego:

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-giulia-gf-comp-105-disc-2024/

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-giulia-gf-comp-dark-brush-105-disc/

Wiem, że ponad budżet...ale masz jednak nowy i przyzwoity sprzęt w który warto jeszcze zainwestować (lepsze koła, opony- tutaj akurat to nawet warto wsadzić coś szybszego). Za jakiś czas zapomnisz, że przekroczyłeś budżet...😀