noexcuses Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Hej ekipa! Potrzebuję Waszej pomocy i wiedzy, bo wchodzę w świat szosy trochę jak dziecko we mgle. Mam 29 lat, 183 cm wzrostu, 70 kg i do tej pory jeździłem tylko rekreacyjnie na MTB. Teraz chcę spróbować czegoś szybszego – asfalt, sportowa pozycja, treningi… a w planach za około 2 lata udział w dyscyplinie triathlonu. Co już wiem: 1. Budżet: 4000-5000 (czyli szukam używki) 2. Interesuje mnie tylko sam rower, bez dodatków 3. Jazda po płaskim terenie 4. Serwis będę oddawał w ręce fachowców Czego nie wiem (czyli pytania do Was): 1. Rama – alu czy carbon w moim przypadku? 2. Osprzęt – Tiagra, 105, Ultegra… co najlepiej przy tym budżecie? 3. Rozmiar ramy dla 183 cm – jakieś złote zasady? 4. Na co uważać przy wyborze używanego roweru? 5. Czy w tej kasie da się trafić coś, co ogarnie treningi i start w triathlonie? Jak macie sprawdzone modele, linki do ogłoszeń, checklistę rzeczy do sprawdzenia – wrzucajcie śmiało. Każda rada mile widziana, chcę potraktować ten wątek również jako źródło wszelkiej wiedzy więc liczę na doświadczonych użytkowników, że podzielą się swoją dotychczasową wiedzą 😉 Pozdro Cytuj
Electronite Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 1.Alu, bo taniej. Jak będziesz miał 40 w łydce i żyły w pachwinach to będzie to miało znaczenie. 2. pewno 105, Może ultegra 8000, byle by hydraulika była. I byle była korba 5x110, bo tarcze na 4 śruby są mega drogie. 3. 56? 4. Na nic. Jak zaczniesz nawijać kilometry, to rower będzie się topił w oczach, i po 2 latach nic nie zostanie z oryginału. 5. spokojnie. Cytuj
Mihau_ Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 8 godzin temu, noexcuses napisał: 1. Rama – alu czy carbon w moim przypadku? Alu za te pieniądze to znajdziesz nowe. Osobiście szedłbym w używany karbon. 8 godzin temu, noexcuses napisał: 3. Rozmiar ramy dla 183 cm – jakieś złote zasady? Efektywna długość rury poziomej 560-570mm https://szybkierowery.pl/produkt/cube-attain-gtc-disc-carbon-ultegra/ Cytuj
nossy Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jak starty w tri to trochę zmienia postać rzeczy. Za 4-5k możesz sobie kupić nowy rower na alu ramie na grupie s.105 w stulu Sensa Romagna, Modena, Kross Vento 5.0. Możesz też szukać używki na karbonie w stylu podany wyżej cube albo jakiś giant tcr (tutaj będzie problem żeby w tej cenie wyrwać coś na hamulcach tarczowych. Mając jednak budżet na poziomie 4-5k dołożyłbym do tego: https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-giulia-gf-comp-105-disc-2024/ https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-giulia-gf-comp-dark-brush-105-disc/ Wiem, że ponad budżet...ale masz jednak nowy i przyzwoity sprzęt w który warto jeszcze zainwestować (lepsze koła, opony- tutaj akurat to nawet warto wsadzić coś szybszego). Za jakiś czas zapomnisz, że przekroczyłeś budżet...😀 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi