SCOTTYZ Napisano Niedziela o 12:30 Napisano Niedziela o 12:30 Rower obecnie posiada napęd Korba: Sram NX1 GXP Boost PF 30T Kaseta: Sram NX1 / 11 Speed W terenie sprawdza się to poprawnie, na asfalcie jest za wolny. Chciałbym zmienić korbę na SHIMANO SLX FC-M675 będzie z tym jakaś kolizja przy montażu ? Specyfikacja roweru: https://www.runandride.co.uk/bikes/mountain-bikes/2018-scott-scale-930-carbon-hardtail-mountain-bike__9174 Cytuj
cervandes Napisano Niedziela o 13:08 Napisano Niedziela o 13:08 A czemu po prostu nie zmienisz zębatki w korbie na większą? 1 Cytuj
Dokumosa Napisano Niedziela o 13:44 Napisano Niedziela o 13:44 Fc-m675 to korba 2x bez boosta. Niby można w miejsce blatu zamontować tarczę NW, linia łańcucha będzie w okolicy 51-52 więc się powinno zmieścić. Do wymiany również suport rzecz jasna. 1 Cytuj
cervandes Napisano Niedziela o 15:25 Napisano Niedziela o 15:25 Starsze NXy mogą mieć oś 24mm więc z tą wymianą suportu to bym nie był do końca przekonany. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Niedziela o 15:40 Napisano Niedziela o 15:40 GXP to nie jest tylko 24 mm . Blat 34 załątwi sprawę . Cytuj
SCOTTYZ Napisano Niedziela o 15:53 Autor Napisano Niedziela o 15:53 2 godziny temu, cervandes napisał: A czemu po prostu nie zmienisz zębatki w korbie na większą? To chyba najtańsze rozwiązanie, i najmniej skomplikowane. Podpowiesz na jaką zmienić ? Przy przełożeniu na najniższa zębatkę w kasecie, jest za leciutko, ile ząbków dołożyć i jaki będzie efekt ? Dziękuje za pomoc Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 17:38 Mod Team Napisano Niedziela o 17:38 Zanim poczujesz, to możesz sprawdzić w kalkulatorze gear-calculator.com Ograniczeniem jest ilość miejsca w ramie, gdzie prawdopodobnie 34 -36 to jest max. Cytuj
cervandes Napisano Poniedziałek o 07:03 Napisano Poniedziałek o 07:03 15 godzin temu, SCOTTYZ napisał: To chyba najtańsze rozwiązanie, i najmniej skomplikowane. Podpowiesz na jaką zmienić ? Przy przełożeniu na najniższa zębatkę w kasecie, jest za leciutko, ile ząbków dołożyć i jaki będzie efekt ? Dziękuje za pomoc Na oryginalną, ale ciut większą. I o ile zgodzę się, że 30T to maleńka koronka i zmiana jest zasadna, tak nie przesadzałbym z ładowaniem czegoś wielkiego. 34T dla koła 29" jest idealne. Pamiętaj, że to raczej będzie wymagało też zmiany łańcucha. 1 Cytuj
SCOTTYZ Napisano Poniedziałek o 20:07 Autor Napisano Poniedziałek o 20:07 (edytowane) Z mojego doświadczenia...może się okazać że jak wymienię zębatkę z przodu (blat) to i łańcuch i kaseta Na drugim Scale z kołem 29 mam blat 36x24 model o rok starszy Czy ten blat będzie ok ? https://www.decathlon.pl/p/tarcza-34-zeby-x-synch2-eagle-boost-do-napedu-jednorzedowego-12-biegow/_/R-p-X8571496?mc=8571496&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pl_t-perf_ct-pmax_ts-gen_f-cv_o-roas_xx-marki-ami&gad_source=1&gad_campaignid=20395370357&gclid=Cj0KCQjwtMHEBhC-ARIsABua5iS0O_8KpRg-HgMnbbmItSaHp7uaejGIL48gMbfV1ujXYKaAmnMiaV4aAuNgEALw_wcB Coś może doradzicie innego ? Edytowane Poniedziałek o 20:48 przez SCOTTYZ Cytuj
SCOTTYZ Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu W dniu 4.08.2025 o 09:03, cervandes napisał: Na oryginalną, ale ciut większą. I o ile zgodzę się, że 30T to maleńka koronka i zmiana jest zasadna, tak nie przesadzałbym z ładowaniem czegoś wielkiego. 34T dla koła 29" jest idealne. Pamiętaj, że to raczej będzie wymagało też zmiany łańcucha. Spojrzysz na post wyżej ? Cytuj
cervandes Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Ja to bym zerknął na obecną korbę, czy system montażu jest ten sam co w ofercie. Nie odpowiadałem, bo uważam, że należy stymulować rozmówców do nieco większej samodzielności. Cytuj
SCOTTYZ Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu (edytowane) Chyba dopóki nie zdejmę tej korby tego się nie dowiem, wygląda podobnie. Dopytywałem bo nie jestem pewien czy ta oferta z linku powyżej to oryginalna zębatka która będzie pasować, w serii sram nie orientuje się całkiem. Edytowane 12 godzin temu przez SCOTTYZ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi