Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Przymierzam się do zakupu roweru wspomnianego w tytule a więc Cannondale Topstone Carbon 3 a dokładnie tego modelu:
https://www.cannondalebikes.pl/rowery/gravel/gravel/topstone-carbon/topstone-carbon-3-grx-2x-c15175u

Niesamowicie podoba mi się malowanie Chalk tylko jest jeden problem.

Obecnie jeżdżę na Merida Silex 400 2x10 i tym razem chciałbym jednak przejść na napęd 1 x X. Wspomniany model jest dostępny też w konfiguracji 1x12 ale nie ma do wyboru tego malowania. 
https://www.cannondalebikes.pl/rowery/gravel/gravel/topstone-carbon/topstone-carbon-3-grx-1x-c15195u

Zastanawiam się więc nad zakupem roweru z opcją wymiany od razu napędu na 1 x 12. Czy po takim zabiegu o gwarancji można zapomnieć? Czy na ramę gwarancja nadal działa? 

I mam jeszcze pytanie do użytkowników Cannondale z systemem Kingpin. Czy odczuwacie jakąś różnicę w jeździe po nierównościach w porównaniu z gravelem bez podobnego systemu czy raczej to typowy chwyt marketingowy fajnie wyglądający na papierze ale niekoniecznie dający korzyści w praktyce?  

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Cześć, odkopuję Twoje zapytanie z pełną świadomością, że odpowiedź może Cię już nie interesować, natomiast może przyda się komuś innemu. W ogóle teraz pomyślałem, że wykorzystam Twój temat i napiszę o nowym Topstonie coś więcej 😉

Co do malowania Chalk to bardzo podobne jest Tiger Shark i ono występuje z napędem 1x12 (błąd - tylko 2x12). Generalnie to widziałem wszystkie malowania na żywo i jest ciekawie, zdecydowany postęp w stosunku do poprzednich generacji, a także konkurencji. Mi udało się kupić na wyprzedaży ostatnią sztukę w moim rozmiarze, więc wyboru koloru ani napędu nie było: padło na 1x12 Deep Teal, ale od początku celem był przeszczep napędu 2x12 Di2 z mojego poprzedniego roweru. Wg sprzedawcy to nie stanowi problemu i gwarancja na ramę pozostaje niezależnie od napędu ponieważ są to części eksploatacyjne i nikt nie zakaże ich wymienić. Ot, opinia, obym nie musiał jej sprawdzać.

Pierwsze wrażenie jest jedno: rower jest ciężki, nawet bardziej niż się spodziewałem.

Jak już wyżej napisałem, Topstone'a czekał przeszczep więc i tak rozebrałem go do gołego framesetu, dobra okazja aby wszystko zważyć. I tu bardzo miłe zaskoczenie:

- rama kompletna (śrubki, obejma sztycy, klapka schowka, sztywna oś) 1513 g

- widelec (wraz z łożyskami, podkładkami mostka i sztywną osią) 621 g

Z czego akcesoria jak obejma sztycy, śrubki i sztywne osie są niezwykle lekkie, mają masy konkurencyjne z częściami tuningowymi, śrubki są nawet lżejsze niż tytanowe.

Pozostałe części to prawdziwe kowadła:

- gołe koła 2190 g

- sztyca 320 g

- kierownica 300 g

- kaseta 525 g

Po przeszczepie GRXa Di2 2x12, kompletnych kół, kierownicy oraz nowej sztycy carbonowej masa wynosi 8,55 kg. Nawet zakładając pewien błąd pomiarowy, uważam to za świetny wynik. Tu foto przed i po:

20260103-130047-COLLAGE.jpg

Jestem bardzo zadowolony ze schowka w ramie, wchodzą tam normalnej wielkości łyżki uniora, multitool z 11 kluczami, zestaw naprawczy tubeless, nabój CO2, pompka, dętka tpu i jeszcze zostaje miejsce na jakieś dokumenty, klucze do auta/domu. Schowek wykonany jest z dużą dbałością, nie wydaje jakichkolwiek dźwięków, nawet na najgorszych brukach. Pod schowkiem (tj. blisko suportu) Cannondale przewidział fabryczny uchwyt do baterii Di2, super!, środek ciężkości obniżony, łatwiejsze układanie kabli i nie trzeba się martwić o nic przy regulacji czy wymianie sztycy:

image.thumb.png.722a176267a77efa33a5db3f9f24f762.png

Miłym zaskoczeniem jest zintegrowany uchwyt do komputera i oświetlenia/gopro oraz tylny mostek do błotnika, które dostajemy w zestawie z rowerem. Dla spokoju ducha dokupiłem hak przerzutki (18 Euro).

Ostanie słowo na temat KingPina. Mi osobiście zależało na komforcie, poprzedni gravel - Rose Backroad był sztywny, za sztywny. Na szczęście nie zawiodłem się, praca wahacza z tyłu jest wyczuwalna, ale i rama lepiej tłumi drobne nierówności, przez ostanie 150 km łapię w Stravie PR-ki na moich najbardziej nielubianych odcinkach 🤠 Natomiast powiedzmy sobie szczerze, to nie jest amortyzacja i nie wytłumi korzeni, czy jakiś górskich kamieni. Jak na razie to czuję największą różnicę na bruku, kiepskiej kostce betonowej i kiepskim asfalcie. Mam też wrażenie, że tłumienie poprawia się wraz ze wzrostem prędkości.

Pozdrower!

• +1 pomógł 1