Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku wypada się przywitać, jestem nowy na forum 👋👋

Zatem bez zbędnego rozwodzenia się, poszukuje dla siebie pierwszego roweru od komunii 🫣

Wybór padł na gravela ze względu na największą wszechstronność. Szosa odpada bo w swojej okolicy mam spory fajnych scieżek leśnych/szutrowych mimo, że jeśli się spodoba to docelowo rower będzie użytkowany w ~90% po asfalcie/ścieżkach rowerowych. Nie znam się kompletnie na rowerach, jak wspomniałem już mój jedyny rower dostałem na komunie (jakieś 20 lat temu). Wysunę odważną tezę, że od tego czasu sporo się zmieniło.

Założenia:

• budżet 6000 PLN (nie jest sztywny ale gdy pomysł się kiełkował zakładałem 4k). 
  • Gravel (im bardziej wszechstronny tym lepiej). Docelowo są dwa scenariusze. Pierwszy to taki, że przy pomocy gravela nabiorę trochę doświadczenia, rozeznania, schudnę, złapie bakcyl i za 2/3 lata kupie szosę ultra full wypas carbon na którą wezmę kredyt (to scenariusz optymistyczny). Plan B to, że mi się nie spodoba i będę nim robił sporadyczne krótkie wyprawy, ewentualnie po bułki jak sumienie nie pozwoli autem.  W każdym bądź razie, że rower będzie na lata i będę mógł się nim czuć wygodnie w możliwie każdym terenie i dystansie.

Moje parametry:

• 197cm 
  • 105kg (oczywiście docelowo ma spadać)
  • raczej wysportowany, rozciągnięty i giętki ale trochę zapuszczony. 

Dodatkowe info.

Niestety ze względu na wzrost w "największym" lokalnym sklepie rowerowym w mieście znalazłem 1 (słownie jeden) egzemplarz który katalogowo pasował do moich parametrów. Nauczony doświadczeniem do kilku sklepów w okolicy dzwoniłem zapytać czy mają coś dla mnie na przymierzenie ale raczej odbijałem się od ściany. Co prawda próbowałem dwa rowery które według obsługi mogłyby mi spasować. Niestety jeden z nich (nie wiem nawet co to za model) kompletnie się nie sprawdził, od samego początku było mi nie wygodnie - co utwierdziło mnie w przekonaniu, że muszę zasięgnąć opinii i więcej czasu poświecić na poszukiwania. Drugi na którym mógłbym pokonać jakikolwiek dystans to ten LINK 1. Nie mam żadnych faworytów, podkreślę jeszcze raz, że jestem zielony natomiast wyglądowo i z tego co poprzeglądałem parę stron z opiniami to spodobały mi się dwie pozycje:

FUJI JARI

FELT BREED 30

Ten drugi w promocjach krąży w okolicach budżetu. Nie śpieszy mi się z zakupem, aktualnie jak na początki przygody pogoda dla mnie zbyt egzotyczna ale jeszcze pod koniec tego sezonu chciałbym rozpocząć przygodę. 

Dodatkowe pytania 

1. Ile kosztuje standardowy przegląd do takich rowerów, co ile powinno mniej więcej się go wykonywać 
  2. Jeśli dobrze rozumuje aktualnie trwa sezon więc idealną okazję ciężko będzie ustrzelić. Zatem od kiedy można spodziewać się dobrych promocji ? (końcówka sieprnia ?)

Dodatkowo dorzucę info, że aktualnie mieszkam w okolicach Rzeszowa. Jeśli ktoś zna sklep w samym Rzeszowie albo w niewielkiej odległości gdzie można jakieś modele na moje parametry przymierzyć to będę bardzo wdzięczny. 

Naprawdę będę wdzięczny za jakikolwiek feedback, też który coś odrzuci a nie poleci 

Dzięki 🤜🤛

Napisano

Hej,

Będąc w podobnej zagwozdce, mogę  tylko troszkę podpowiedzieć. Jest ryzyko, ze ze względu na 28383 podobnych tematów, zbyt wiele podpowiedzi nie dostaniesz.

1. Przejrzyj istniejące posty. Z perspektywy ostatnich 2 miesięcy z 15 tematów o podobnym budżecie znajdziesz. Tam zas możesz powyrywać opinie różnych osób i wybrać co Ci leży.

2. W  podanym budżecie duzo bedzie leżało od preferencji. Same rowery zwykle maja zblizony osprzęt oprócz 'drogich' marek. Te, jak cannondale, w tym budżecie będą miały duzo gorszy osprzęt

3. Jedno co warto wyłapać to czy szukasz bardziej rekreacyjnej czy sportowej  geometrii. Po tej decyzji możesz wybrać końcowy twor.

Cena jakość jaka sie przewija przy 6k bez super promek to  Kross esker 6.0. Jak go jednak zobaczyłem to mnie tak wizualnie nie leży, ze odpuściłem. 

Z innych sensownych Rose Blend gravel (sa naprawde ladne i w cenie ~5.5 k). Bedziesz mial tez sensa romagna w tej cenie czy unibike geos . Zauważyłem tez ze popularny jest merida silex 400

Co do ceny to zależy od miasta ale zwykły coroczny serwis to 250-350 zł za basic plus części do wymiany jesli sa