Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Przymierzam się do znacznych modyfikacji w gravelu [Kross Esker 4.0] z 2021 r. Chcę założyć 10 rzędowe klamkomanetki GRX z serii RX400 i pożenić je z zaciskami z grup górskich, może nawet wleci XTR BR-M9200, albo inny dwutłoczkowy XT.

Pytanie, jaka jest kompatybilność takiego zestawu - czy klamkomanetki z grup szosa/żwir współpracują bezproblemowo z zaciskami górskimi ? Jak sprawa ma się z zarabianiem przewodów, czy pojemność zbiorniczka klamkomanetki obsłuży system zamknięty zaciskiem MTB ?

Mam nadzieję, że nie dubluje tematu :)

Dzięki za podpowiedzi !

Napisano (edytowane)

Nie ma  problemu  z robieniem takiego mixa. Jak  Ciebie interesuje zacisk  z nowego XTR 9200 to mam na zbyciu razem z przewodem . Zarabiasz tylko  przy klamce GRX. 

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

UWAGA ! Nie ma z tym problemów jeśli chodzi o działanie, ale pytanie czy przy założonej średnicy tarczy zacisk z odp. adapterem wejdzie w trójkąt. Z 4tłokowymi zaciskami może być tu problem bo nawet z tymi 2 też może być takowy. Ale na stulicę to kompletnie Ci nie potrzebne. 2 tłoki XT/XTR na przód z tarczą 180 i tył 160 grawel/szosa będzie z dużym zapasem na płaskopolskę. Oczywiście potrzebny przewód MTB z banjo a do klamek śruba 'szosowa'. Kierunek słuszny - klocki metaliczne MTB 2 x tańsze.

Edytowane przez DyktaTusek
Napisano

Zestaw traktuję przyszłościowo - ma być zapasem do przyszłych konwersji na inne ramy - być może też mtb. Dlatego myślę o XTR, który rzecz jasna w gravelu jest ekstrawagancją. Jednak kiedy jak nie teraz pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa ? ;) Tarcze chcę maksymalnie 160 mm, rama jest stalowa więc istotna jest tutaj sztywność.

Napisano

U mnie rama ta sama, tylko klamki serii  810 (różnią się od serii 400 tym że mają ServoWave i FreeStroke, ServoWave pewnie wpływa odczuwalnie na różnicę w pracy) :

- przód RT-86 160mm  + XT BR-M8120   czterotłoczkowy

- tył       RT-86 160mm  + XT BR-M8100   dwutłoczkowy

Przód jest mocny, tył nadmiarowo mocny - ogólnie bardzo przewidywalna praca.