garyandfisher Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Hej, Przymierzam się do znacznych modyfikacji w gravelu [Kross Esker 4.0] z 2021 r. Chcę założyć 10 rzędowe klamkomanetki GRX z serii RX400 i pożenić je z zaciskami z grup górskich, może nawet wleci XTR BR-M9200, albo inny dwutłoczkowy XT. Pytanie, jaka jest kompatybilność takiego zestawu - czy klamkomanetki z grup szosa/żwir współpracują bezproblemowo z zaciskami górskimi ? Jak sprawa ma się z zarabianiem przewodów, czy pojemność zbiorniczka klamkomanetki obsłuży system zamknięty zaciskiem MTB ? Mam nadzieję, że nie dubluje tematu Dzięki za podpowiedzi ! Cytuj
pecio Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) Nie ma problemu z robieniem takiego mixa. Jak Ciebie interesuje zacisk z nowego XTR 9200 to mam na zbyciu razem z przewodem . Zarabiasz tylko przy klamce GRX. Edytowane 12 godzin temu przez pecio Cytuj
garyandfisher Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Masz dwie sztuki tych zacisków - są nowe ? Cytuj
DyktaTusek Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) UWAGA ! Nie ma z tym problemów jeśli chodzi o działanie, ale pytanie czy przy założonej średnicy tarczy zacisk z odp. adapterem wejdzie w trójkąt. Z 4tłokowymi zaciskami może być tu problem bo nawet z tymi 2 też może być takowy. Ale na stulicę to kompletnie Ci nie potrzebne. 2 tłoki XT/XTR na przód z tarczą 180 i tył 160 grawel/szosa będzie z dużym zapasem na płaskopolskę. Oczywiście potrzebny przewód MTB z banjo a do klamek śruba 'szosowa'. Kierunek słuszny - klocki metaliczne MTB 2 x tańsze. Edytowane 12 godzin temu przez DyktaTusek Cytuj
garyandfisher Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Zestaw traktuję przyszłościowo - ma być zapasem do przyszłych konwersji na inne ramy - być może też mtb. Dlatego myślę o XTR, który rzecz jasna w gravelu jest ekstrawagancją. Jednak kiedy jak nie teraz pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa ? Tarcze chcę maksymalnie 160 mm, rama jest stalowa więc istotna jest tutaj sztywność. Cytuj
pecio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Do gravela polecam na tył 160 a na przód jednak daj 180 przy zaciskach XTR dwutłoczkowych. Cytuj
RafalxM Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu U mnie rama ta sama, tylko klamki serii 810 (różnią się od serii 400 tym że mają ServoWave i FreeStroke, ServoWave pewnie wpływa odczuwalnie na różnicę w pracy) : - przód RT-86 160mm + XT BR-M8120 czterotłoczkowy - tył RT-86 160mm + XT BR-M8100 dwutłoczkowy Przód jest mocny, tył nadmiarowo mocny - ogólnie bardzo przewidywalna praca. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi