Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie , od dłuższego czasu chodzi za mną kupno roweru , dużo czytałem i postanowiłem założyć konto . Proszę was o pomoc w wyborze modelu.

Wzrost 178  , waga 80 kg.  Będę jeździł  praktycznie po każdej nawierzchni  , ale głównie po asfalcie. Miałem okazję siedzieć na kilku modelach 

Unibike flash gts , Ktm x life track   , kross evado 7.0

I szczerze każdy z nich był w porządku , choć  siedząc na ktm czułem się chyba najlepiej ,  jedyny minus to waga i cena. Chciałbym żeby rower miał hamulce hydrauliczne  ,  jeżeli chodzi o przerzutki to nie mam pojęcia czym się kierować. Widelce zapewne będą z niższej półki w tej cenie . Fajnie  żebym mógł wjechać na droge polną , ale też móc szybko się poruszać po asfalcie.  Nie jeździłem ponad 20 lat   więc ,  wolałbym na początku coś z  niższej półki ,  ale też nie jakiś  gruz  żebym się zraził. 

Proszę was o jakieś propozycje ,nie wykluczone że  zamówię z internetu  bez wcześniej przymiarki .  Pozdrawiam 

Napisano
Cytat

Unibike flash gts , Ktm x life track   , kross evado 7.0

Z podanych propozycji (bez danych o szczegółowej specyfikacji/rocznika) najlepszą konfiguracja wydaje się Kross Evado 7.0.
Ale, każdy z nich to przyzwoity rower do codziennej jazdy na szutry, polne drogi i asfalt.

Cytat

(...) jedyny minus to waga (...) Widelce zapewne będą z niższej półki w tej cenie (...)

W tym przedziale cenowym i preferowanym typie roweru trzeba się liczyć z wagą w okolicy 13,5-14,5kg. Alternatywą mógłby być rower z sztywnym widelcem, np. Marin Fairfax(z samej natury moze być mniej wygodny).

A sam amortyzator montowany w rowerach crosowy ma za zadanie poprawić komfort na typowych drogowych nierównościach, bez wyszukanej konstrukcji w budowie(co też ma plus bo nie wymaga specjalnego traktowania i serwisu).

Poniżej jeszcze kilka alternatyw:

Marin San Rafael DS2
Tabou Flow 3.0
Tabou Flow 4.0
Merida crossway 40
Kellys phanatic 20

• +1 pomógł 1