Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ktoś coś, jakieś doświadczenia - wąskie, z "dziurą", ale które nie będzie wydawać odgłosów przy pedałowaniu pod osobą >100 kg?

z.

Napisano (edytowane)

Dziękuje za link. Na coś szczególnego powinienem zwrócić uwagę przy zakupie wąskiego siodełka pod nadwagę? 

Czytałem gdzieś, że niby każde siodełko jest ok, a pracują druty pod plastikiem i tam trzeba wpuścić WD-40, nie pomogło.

Jak jarzemko trzyma w poziomie, ale w pionie nie, to tutaj wina?

Tego typu siodełko ma jakieś ograniczenia?

z.

ps. selle-italia-adjustable-xc-super-fit-2-2.

pps. w opisie Twojego siodełka nie ma nic o karbonie

2025-07-09 20.38.33 www.centrumrowerowe.pl fc6129b22a00.jpg

Edytowane przez xnx3000
zdjęcia nie zostały dodane prawidłowo
Napisano

@xnx3000

Tam jest połączenie 'na sztywno' , nie powinno pracować , jesteś pewien że nie skrzypi jarzmo sztycy?

Przy 105-110kg żadne siodełko mi nie skrzypiało, czy to mtb , czy gravel.

Dlaczego szukasz "wąskiego siodełka pod nadwagę " ?   Masz na myśli wąski przód żeby nie obcierały uda?

Zacznij od pomiarów rozstawu guzów kulszowych miednicy (na tych 'kościach' w praktyce opierasz ciężar ciała na siodełku  - jeśli jest prawidłowo dobrane i ustawione).

Tutaj jedna z dyskusji o pomiarach, jest ich na forum zapewne więcej: 

Napisano

Ostatnio szukałem przyczyny odgłosów podczas pedałowania stawiając na sztycę. A powody były dwa inne:

1. Plastiki w sterach (prowadzenie linek przez stery....)

2. Podeszwa buta przy kontakcie z pedałem SPD - charakterystyczne piszczenie.

Ważąc kiedyś w okolicy 100kg + plecak wyjazdy ok.10kg nigdy nie miałem problemów z siodełkiem i prętami.

Napisano

Każdemu niezmiennie doradzam - zanim kupisz - wypożycz i przetestuj. To Selle Italia które wkleiłeś ma mocno uniesiony tył. Jesteś pewien że taki kształt Ci odpowiada ? Następna kwestia. Siodełko jest zaokrąglone. Więc jego efektywna szerokość będzie mniejsza niż w przypadku siodełka płaskiego. Czy będzie dla Ciebie wystarczająca ?

SIt.jpg

Napisano

Też mam 100 plus i najwygodniej mi się siedzi na płaskich. Obecnie pasują mi Bontrager verse comp i SQLab 602, do godziny bez odrętwienia ujadę, ale to nie znaczy że tobie podejdzie.

Najważniejsze to zmierz sobie rozstaw kości kulszowych w sklepie z siodełkami, powie Ci to w jaką szerokość celować a potem kwestia dopasowania do czterech liter.

Napisano

@D1ckSteele jak mierzysz rozstaw w sklepie to robisz to na stołeczku pod kątem 90 stopni. Potem siadasz na rowerze w pozycji która albo jest zbliżona albo bardzo się różni - zależy od roweru i jego geometrii. Więc ten pomiar jest naprawdę bardzo orientacyjny. Dlatego właśnie nic nie zastąpi wypożyczenia i przetestowania na sobie.

Napisano (edytowane)

Cześć, 

przede wszystkim dziękuję za mocny odzew.

1) po co psikać WD-40 - taką radę spotkałem kiedyś, może nawet na tym forum - druty zatopione w siodło pracują i stąd ponoć miał być odgłos przy pedałowaniu, nie wiem, nie znam się;

2) "Tam jest połączenie 'na sztywno' , nie powinno pracować , jesteś pewien że nie skrzypi jarzmo sztycy?" - to jest zdjęcie siodła, która mi się spodobało, szczególnie otwarta budowa od spodu i na takie chciałbym zmienić. Teraz posiadam (nowe) siodło SELLE ROYAL ERGO MAN, dosyć miękkie (zdjęcie w tej wiadomości nie dotyczy tego siodła, co hałasuje). Jarzmo - tam było moje pierwsze podejrzenie, ale po dokręceniu ręcznie (nie chcę przekręcić) nadal hałasuje. Ad jarzmo - bez względu na siodło, chciałbym zmienić, coś podpowiecie, na co zwrócić uwagę? To obecne, przed dokręceniem, trzymało w poziomie, ale pracowało w pionie (tzn. siodło, nie jarzmo).

3) "Dlaczego szukasz "wąskiego siodełka pod nadwagę " ?   Masz na myśli wąski przód żeby nie obcierały uda?"

zawsze jeździłem na wąskim (chociaż nadwagi wtedy nie miałem), co do obcierania, to zdecydowanie tak, jest to dla mnie b, ważne. Poprzednio miałem siodło Selle Italia X-LR SUPERFLOW (Y727) L3, dość "plastikowe" (dodaję zdjęcie poniżej), ale bez takich problemów, jak z tym nowym

4) "1. Plastiki w sterach (prowadzenie linek przez stery....)" - nie do końca wiem, jak to sprawdzić, dodam, bo zapomniałem napisać wcześniej, rower jest nowy, stąd i nowe siodełko

5) "Podeszwa buta przy kontakcie z pedałem SPD - charakterystyczne piszczenie." - pedały nie, zastanawiałem się nad korbą? Pedały nowe, ale model sprawdzony od ~10 lat w trzech rowerach, wcześniej, przed nadwagą, na konkretnych dystansach. Piszczenie - nie, to jest takie "klikanie" przy "gibaniu się" na boki, gdy większa prędkość/siła nacisku (stąd też podejrzenia korby), wcześniej podejrzewałem nawet kierownicę (nie jestem w stanie określić źródła dźwięku), też był problem, ale po dokręceniu problem pozostał

6) "To Selle Italia które wkleiłeś ma mocno uniesiony tył. Jesteś pewien że taki kształt Ci odpowiada ? Następna kwestia. Siodełko jest zaokrąglone. Więc jego efektywna szerokość będzie mniejsza niż w przypadku siodełka płaskiego. Czy będzie dla Ciebie wystarczająca ?" - nie potrafię odpowiedzieć, jeszcze nie kupiłem. Zerknij proszę na wklejone zdjęcie dotychczasowego modelu, może mi podpowiesz? 

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

z.

Selle Italia X-LR SUPERFLOW (Y727) L3.jpeg

Edytowane przez xnx3000
doprecyzowane
Napisano

Ad. 6 - właśnie dlatego trzeba wypożyczyć siodełko o najbardziej zbliżonym kształcie żeby się o tym przekonać. Ja dla przykładu muszę mieć siodełko prawie całkowicie płaskie bez opadających boków i podniesionego tyłu. Dodatkowo potrzebuję dużej ilości wypełnienia ale twardego żeby się w nie nie zapadać. Optymalna szerokość dla mnie to około 163 mm w przypadku gravela i 175 mm dla roweru trekkingowego. Każde tego typu siodełko będzie dla mnie wygodne - jedno bardziej inne mniej ale ciągle wygodne. Ale to moje preferencje. Ty musisz ustalić swoje własne i dopiero kiedy będziesz ich pewien możesz próbować dokonywać zakupu. Zakupy bez tego będą najczęściej nietrafione i kosztowne. W tej chwili już nie znajdę ale widziałem kiedyś film na YT z kolekcją takich siodełkowych eksperymentów - klient wydał na nie około 10.000 zł.

Napisano (edytowane)

@chrismel

akurat tak się składa, że mam możliwość zobaczyć na żywo i ew. zrezygnować z zakupu. czy mógłbyś się, proszę, odnieść do tego z ostatniego zdjęcia? w sensie siodło z pierwszego i ostatnie w kontekście całej dyskusji? uniesiony tył? 

Edytowane przez xnx3000
Napisano

Oczekujesz prawie niemożliwego, dobór siodła to bardzo indywidualna sprawa, zwłaszcza że ostatnio zmieniły się w tym zakresie trendy i siodła w MTB stają się krótsze. 
Wybierając określony typ siodła podejmujesz już kilka kluczowych decyzji. Teoretycznie nie ma żadnego złego siodła, są tylko źle dopasowane ;).

Napisano
1 godzinę temu, xnx3000 napisał:

mam możliwość zobaczyć na żywo

To Ci nic nie da. Musisz je założyć i trochę na nim pojeździć. Trek ma program zwrotu. Nie wiem kto jeszcze bo dawno z tego nie korzystałem. Swego czasu wypożyczyłem łącznie ponad 20 siodeł aż ustaliłem swoje preferencje i dobrałem te idealne. Teraz bez problemów robię jazdy po 8-10 godzin dzień po dniu bez żadnych dolegliwości. A bezpośrednio po zakupie gravela miałem problem żeby przejechać 30 km bez odpoczynku.

Napisano

Najważniejsza informacja dla mnie od Was, że niekoniecznie siodełko. Oczywiście, że będę testował, a nie jeździł na siłę. To nie mój pierwszy rower w życiu, a tym bardziej siodełko, ale ten dźwięk mnie zaniepokoił i tak sobie skojarzyłem ze zwiększeniem wagi. Serwis najpierw. Dzięki