Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, zastanawiam się nad zakupem nowego gravela. Mój wzrost to 178cm, ważę aktualnie 80kg ale waga cały czas spada, docelowo 75kg. Chciałbym dobrej uniwersalności roweru ale w moim wypadku wygoda jest ważniejsza od sportowego charakteru maszyny.

Po selekcji najbardziej przypadłby mi do gustu dwa rowery:
- Giant Revolt Advanced Pro 1 przeceniony z 25k na 18k, w zasadzie nie znajduje żadnych wad oprócz ceny....
- Trek Checkpoint SL 7 AXS Gen 3 przeceniony z 20k na 15k, dużo gorsze koła w porównaniu do Gianta, cały rower cięższy o prawie kilogram i trochę się obawiam jak będzie wyglądał IsoSpeed po latach używania.

Rowery które raczej odrzucam ale jednak trzymam na orbicie:
- Kross Esker RS 3.0 jest do dostania za około 13,5k a to trochę zbyt mała różnica w porównaniu do np. Treka. Nie mam aż takiego zaufania do marki. Trochę też szkoda ograniczonego prześwitu na opony (maks 45mm).
- Scott Addict Gravel 20 nie widzę wlaściwie żadnych przecen i w związku z tym wypada niekorzystnie finansowo. Trochę zbyt sportowa geometria i ograniczony prześwit na opony (45mm).
- Cube Nuroad SLX - słabe przedstawicielstwo w Polsce, słaba dostępność, słaba gwarancja, brak przecen na tą chwilę.

Zastawawiam się czy będzie różnica w serwisie Trek vs. Giant. Czy gwarancje będą respektowane podobnie?

Co sądzicie o moich propozycjach? Na co zwrócilibyście uwagę?

Edytowane przez Ombre
Napisano (edytowane)

Oba rowery w mojej opinii bardzo spoko. ISO Speed jest w Treku od lat i nic strasznego się nie dzieje. Osobiście między tymi dwoma kierowałbym się estetyką (edit: na Revolcie będziesz minimalnie bardziej wyprostowany)

W Cube z taką ceną przeceny nie są konieczne: https://www.bike-discount.de/de/cube-nuroad-c-62-slx-solareclipse-n-aurum - SRAM Force, kierownica, sztyca i koła w karbonie od Newmen. Jedyny minus to brak schowka w ramie.

Edytowane przez marcesco
Napisano

Dzięki za propozycję ale Canyon odpada, nie podoba mi się + preferuje marki dostępne lokalnie.

Dzięki za info o IsoSpeed i link z cubem, faktycznie dobra cena! Z tej dwójki jednak nadal preferuję Gianta. 

Napisano

Poprzednia (rocczniki 2024 i wcześniejsze) Orbea Terra to fajny i uniwersalny rower (TUTAJ w przepięknym lakierze Wine Red) lub jeżeli chwilę poczekasz to zaczną się pojawiać modele na 2025 gdzie są dwie wersje modelowe - zwykła i Race. Zwykła jest bardziej komfortowa i powinna się wpasować w wymagania.

Focus Atlas to również bardzo komfortowy rower i do tego ma więcej punktów montażowych jeżeli Ci na tym zależy.