Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Miał ktoś do czynienia z zestawieniem łańcucha 8s z tanią zębatką typu Deckas, Sunrace w 1x8? Praktycznie wszystkie zębatki NW, tanie i drogie mają grubość pod łańcuchy 10-12s, łańcuch 8s jest wewnętrznie węższy o kilka dziesiątych mm, czy ten luz jest do przyjęcia w praktyce czy ledwo akceptowalny? Będę wdzięczny za opinie poparte doświadczeniem.

Edytowane przez Miro1970
Napisano

Łańcuch 8sp jest wewnętrznie szerszy od łańcuchów 9/10/11/12sp.
8sp - 3/32 cala (2,38 mm)
9/10/11/12sp - 11/128 cala (2,18 mm)

W mojej ocenie w przypadku zębatki Narrow Wide, może mieć to znaczenie, a może spróbujesz z łańcuchem 9sp?

Napisano (edytowane)

Ostatnio (w Madani Cabrero) założyłem łańcuch 9-rzędowy (KMC X() do kasety 8-ki (Shimano HG51, 11-30) w napędzie 3x8 (tania korba Miranda 42/32/22) i działa bez problemów, a bywa nawet tańszy niż KMC X8. Jedynie przy przechodzeniu z mniejszych zębatek na większe na korbie muszę nieco dalej pchnąć manetkę (łańcuch jest jednak te 0.5 mm węższy na zewnątrz, ale też mniej ociera na przekosach o klatkę przedniej przerzutki). Bonusem jest mniejsza o około 30 gramów waga.   

Edytowane przez marvelo
  • +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki, koledzy, za te wpisy. Dzięki nim odświeżyłem sobie wiedzę.

Planuje reaktywować pewien rower miejski i dać tam z ciekawości napęd Essa. Kaseta 8s, przerzutka 8s. Korba Essa ma 40t, ja z racji charakterystyki jazdy, średnicy kół i stopniowania tej kasety muszę tam mieć 38t, stąd te dylematy.

Ok, czyli spokojnie mogę do tej przerzutki i kasety dać łańcuch 9s.