Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Z racji że jestem tu nowy wypadałoby się przywitać :) Mam na imię Łukasz i znalazłem stary rower w garażu. Chciałem go odrestaurować i mam pewien problem. Nie mogę zdjąć amortyzatora. Obawiam się że jest to całość ( mostek z rurą), nie mogę odkręcić śrub, które są zapieczone i wyjąć mostka. Podpowie ktoś czy aby na pewno nie będę mógł tego zdjąć ? 

IMG_20250629_184257.jpg

• Mod Team
Napisano

To stara konstrukcja na 1', mostek powinien już wyjść, bo widać ze śruba na górze już odkręcona, a on się na klin powinien trzymać. Jak nie wychodzi to zapieczony, popsikać WD40, zostawić na noc, potem próbować wyciągać.

Napisano

Kupię taki amortyzator pasujący do tej ramy ? Bo chce zamienić z hamulca tarczowego na v brake, a ten nie ma mocowania. Czy próbować reanimować ? Chciałbym jeszcze rozebrać golenie, ponieważ amortyzator prawie nie chodzi. Nie wiem kompletnie jak się zabrać, na pewno nie od góry, a od dołu mam tylko małą dziurkę. Ona jest na jakiś klucz ?

Napisano

Miałem podobny przypadek, wd40 nie pomógł albo pomógł ale nie na tyle by po prostu to wyjąć. Dałem amortyzator w imadło i kręciłem kierownicą ile sił i w końcu puściło.

Napisano
Godzinę temu, Jabol91 napisał:

Chciałbym jeszcze rozebrać golenie, ponieważ amortyzator prawie nie chodzi. Nie wiem kompletnie jak się zabrać, na pewno nie od góry, a od dołu mam tylko małą dziurkę. Ona jest na jakiś klucz

Jak od dołu nie ma nakrętki, śruby itp. to na pewno musisz od góry. Jak poświecisz od góry w górne golenie to pewnie zobaczysz na dole górnej goleni łepek na śrubę imbusową, trzeba mieć długiego imbusa albo nasadkę imbusową z przedłużką.

Napisano

Waląc w mostek od dołu, czy widelec od góry ?

3 minuty temu, Rafał87 napisał:

Jak od dołu nie ma nakrętki, śruby itp. to na pewno musisz od góry. Jak poświecisz od góry w górne golenie to pewnie zobaczysz na dole górnej goleni łepek na śrubę imbusową, trzeba mieć długiego imbusa albo nasadkę imbusową z przedłużką.

Faktycznie jest od góry na imbus. Pytanie czy kupię taki amortyzator pasujący do ramy ?

Napisano

Wszystko zeszło dzięki za porady :) wziąłem Amora między dwa pustaki i kręciłem. Mógłby ktoś jeszcze napisać czy amorek 1'240 mm będzie tu pasował ? Zostawił bym ten tylko nie ma otworów na hamulec przedni vbrake.