Jabol91 Napisano Niedziela o 17:01 Napisano Niedziela o 17:01 Witam. Z racji że jestem tu nowy wypadałoby się przywitać :) Mam na imię Łukasz i znalazłem stary rower w garażu. Chciałem go odrestaurować i mam pewien problem. Nie mogę zdjąć amortyzatora. Obawiam się że jest to całość ( mostek z rurą), nie mogę odkręcić śrub, które są zapieczone i wyjąć mostka. Podpowie ktoś czy aby na pewno nie będę mógł tego zdjąć ? Cytuj
Mod Team sznib Napisano Niedziela o 18:07 Mod Team Napisano Niedziela o 18:07 To stara konstrukcja na 1', mostek powinien już wyjść, bo widać ze śruba na górze już odkręcona, a on się na klin powinien trzymać. Jak nie wychodzi to zapieczony, popsikać WD40, zostawić na noc, potem próbować wyciągać. Cytuj
Jabol91 Napisano Niedziela o 18:15 Autor Napisano Niedziela o 18:15 Kupię taki amortyzator pasujący do tej ramy ? Bo chce zamienić z hamulca tarczowego na v brake, a ten nie ma mocowania. Czy próbować reanimować ? Chciałbym jeszcze rozebrać golenie, ponieważ amortyzator prawie nie chodzi. Nie wiem kompletnie jak się zabrać, na pewno nie od góry, a od dołu mam tylko małą dziurkę. Ona jest na jakiś klucz ? Cytuj
Przecietny Napisano Niedziela o 18:18 Napisano Niedziela o 18:18 Miałem podobny przypadek, wd40 nie pomógł albo pomógł ale nie na tyle by po prostu to wyjąć. Dałem amortyzator w imadło i kręciłem kierownicą ile sił i w końcu puściło. Cytuj
Dokumosa Napisano Niedziela o 18:41 Napisano Niedziela o 18:41 Jesli tam klin jest to mozna mu czasami pomoc młotkiem waląc w śrubę którą był skręcony. Cytuj
Rafał87 Napisano Niedziela o 19:23 Napisano Niedziela o 19:23 Godzinę temu, Jabol91 napisał: Chciałbym jeszcze rozebrać golenie, ponieważ amortyzator prawie nie chodzi. Nie wiem kompletnie jak się zabrać, na pewno nie od góry, a od dołu mam tylko małą dziurkę. Ona jest na jakiś klucz Jak od dołu nie ma nakrętki, śruby itp. to na pewno musisz od góry. Jak poświecisz od góry w górne golenie to pewnie zobaczysz na dole górnej goleni łepek na śrubę imbusową, trzeba mieć długiego imbusa albo nasadkę imbusową z przedłużką. Cytuj
Jabol91 Napisano Niedziela o 19:24 Autor Napisano Niedziela o 19:24 Waląc w mostek od dołu, czy widelec od góry ? 3 minuty temu, Rafał87 napisał: Jak od dołu nie ma nakrętki, śruby itp. to na pewno musisz od góry. Jak poświecisz od góry w górne golenie to pewnie zobaczysz na dole górnej goleni łepek na śrubę imbusową, trzeba mieć długiego imbusa albo nasadkę imbusową z przedłużką. Faktycznie jest od góry na imbus. Pytanie czy kupię taki amortyzator pasujący do ramy ? Cytuj
Jabol91 Napisano Poniedziałek o 15:10 Autor Napisano Poniedziałek o 15:10 Wszystko zeszło dzięki za porady wziąłem Amora między dwa pustaki i kręciłem. Mógłby ktoś jeszcze napisać czy amorek 1'240 mm będzie tu pasował ? Zostawił bym ten tylko nie ma otworów na hamulec przedni vbrake. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi