Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

Jak w tytule, mam Lapierre Spicy CF7.9 na dosyć dobrych moim zdaniem podzespołach mianowicie :

Chciałbym wyrzucić ramę, zakupić jakąś z napędem Shimano czy co tam teraz jest dobrego i w modzie przerzucić graty i cieszyć się emtb. Czy jest wogole sens rozważać taką wymianę ramy? Będzie używany do tripów po górach jakiś lajtowych trasach zjazdowych. Jeżeli już to jakiej i gdzie szukać takiej ramy z silnikiem i baterią ?

Rama:
    •    Lapierre Spicy Ultimate, w całości z włókna węglowego
    •    Skok 170 mm, koła 29”
    •    Zintegrowana oś przelotowa, dopasowanie wciskane
    •    Standard metryczny, montaż dampera czopowy

Amortyzacja:
    •    Widelec: Fox 38 Float Factory Kashima GRIP2, 170 mm, offset 44 mm, boost 15x110 mm
    •    Tylni tłumik: Fox DHX2 Factory Series, 2-pozycyjna dźwignia regulacyjna, sprężyna 450 lbs (dla rozmiaru L), mocowanie 205x62,5 mm

Napęd (1x12):
    •    Manetka: Shimano SLX M7100
    •    Przerzutka tylna: Shimano XT M8100 Shadow+
    •    Kaseta: Shimano Deore M6100 10-51T
    •    Łańcuch: Shimano Deore M6100
    •    Korba: Shimano XT M8120, z tarczą 32T, długość 170 mm

Hamulce:
    •    Shimano XT M8120 – 4-tłoczkowe, tarczowe hydrauliczne

Koła:
    •    DT Swiss EX1700 SPLINE® 622x30c (boost, 28 szprych)
    •    Gotowe pod system bezdętkowy (tubeless ready)
    •    Piasty na Centre Lock, kompatybilne z Microspline

Pozostałe komponenty:
    •    Sztyca regulowana Lapierre RAD+ (skok 170 mm, średnica 31,6 mm)
    •    Siodełko Lapierre AM
    •    Kierownica Lapierre 6061DB, 780 mm szerokości (wzrost 30 mm)
    •    Mostek CNC Lapierre, długość 45 mm
    •    Chwyty Lapierre anodowane (duża średnica dla L)
    •    Stery: FSA Orbit Zero

Napisano

Kupić coś podstawowego, byle by skok widelca w miarę pasował i byłaby oś boost z tyłu. Wtedy do wymiany damper ( o ile rozmiar będzie inny ) , suport  , sztyca ( o ile średnica będzie inna ) . Cała reszta do przekładki. Ale i tak bym się zastanoił nad sprzedażą LP w całości i kupnem elektryka . 

Kupno samych ram jest mocno nieopłacalne , o ile uda się jakąś znależć 

Napisano

Wpadłem na ramę Dengfu, kąty są całkiem całkiem, zawieszenie po niedużych przeróbkach by podeszło, reszta części też. https://www.dengfubike.com/products/e82-frame-motor-battery-kit-复制?srsltid=AfmBOooR1Or-kayv7oR_nkYcfAhnzjFaheaJqu0kyic3_sUrpeCONZhU

coś tam już ludzie na tych ramach poskładali z tego co widzę…

Przyznam, jest dramat. Producenci są nastawieni na sprzedaż kompletnych elektryków, zakup sensownej ramy z silnikiem i sensownej cenie graniczy z cudem. Rozważałem sprzedaż i zakup, ale…  do 25 tysięcy PLN nie znalazłem sprzętu który miałby sensowny osprzęt. Miałem okazję jeździć na słabo lub średnio wyposażonej trailówce i mam porównanie z obecnym Lapierrem. Może jeszcze byłbym w stanie zejść o model niżej z tego foxa 38 factory na jakąś 34/36 i damperem, ale… kultura pracy tego zawieszenia to jest coś rewelacyjnego. A jak widzę podstawowe RockShoxy czy foxy na osprzęcie deore w elektryku za 24 tyś to chce mi się płakać. Chyba jeszcze nie dorosłem, do tego, że za porządnego elektryka trzeba dać te 35+ w górę (lub za mało zarabiam..)  więc albo obejdę się smakiem jeszcze, albo pokombinuje coś z tym dengfu. Bo jeżeli by pykła ta rama to w kwocie zakupu Lapierra (14tysięcy) i ramy dengfu (8tysięcy)  miałbym coś sensownego. 

Chyba, że jestem w błędzie i w kwocie 20/22 kupię coś na podobnych osprzęcie co Lapierre. Ale zakładając że znajdę na niego kupca pewnie w kwocie 10/11tyś to muszę dołożyć drugie tyle minimum a obawiam się że osprzęt w takim ebiku będzie tragiczny..

Napisano

Do 25 tys jest spory wybór solidnego sprzętu z wysyłki a nie kupowanie i rzeźba na jakiejś ramie z Chin. W sumie to się nie odzywałem bo ten temat to jakiś żart mi się wydawał. Cała masa ludzi u nas z top możliwościami lata na choćby wersjach Performance Fox'a czy nie przekombinowanych tłumikach RS'a i jakoś się daje. Najlepsza przerzutka 12-ka to ponoć Deorka ale tu widać to szajs... Rozpłakać się to idzie zupełnie na czymś innym:P 

Napisano

Za katalogowe 26 000 zł (stacjonarnie można jeszcze spróbować wynegocjować rabat) dostaniesz bardzo sensownie wyposażonego Moona Boost 1.0:

https://kross.pl/moon-boost-1-0-630-szary-czarny-polysk

Jeśli nie boisz się kupować wysyłkowo, to jeszcze taniej dostaniesz Radona Deft 10.0 800:

https://www.radon-bikes.de/en/e-bike/mountainbike/deft/deft-100-800-2025

Chińskie ramy sobie odpuść, bo ich niska cena wynika z gorszej jakości - zdecydowanie większe ryzyko, że rama pęknie lub się złamie. W wypadku renomowanego producenta płacisz za pewność, że rama przeszła właściwą kontrolę jakości, dzięki czemu ryzyko, że strzeli przy użytkowaniu zgodnym z przeznaczeniem jest o wiele mniejsze.

Napisano

Zrozumiałem, że szukasz ramy z wycięciem na silnik MID, aby przelozyc wszystkie graty ze swojego obecnego roweru. 

Mój koncept jest, żeby nie pchać się w jakieś powydziwiane ramy z mocowaniem silnika. tylko kupić CYC stealtj x1 w najbogatszej wersji i zamontować do ramy którą masz.