urmom Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca Heeej, pytanko: wymieniłam sobie łańcuch na nowy - ogólnie spoko, nic nie musiałam przycinać, bo ten stary miał 122 ogniwa, nowy KMC x10 też. Łańcuch był wyciągnięty o jakieś pół ogniwa. Wszystko naoliwione, wyczyściłam zębatki przy okazji, ale bez jakiejś "napiny" 🫠. "Na oko" kaseta nie wydaje się być zużyta. Po krótkiej jeździe testowej nic nie przeskakuje itp. Trochę niepokoi mnie dźwięk przy biegach 1-3. Tak z lekka trajkocze. Czy to normalne? W sumie rzadko ich używam, no ale wolę mieć wszystko dobrze. Podjechałam do serwisu i niby jest to normalne, ale miałam takie dziwne... odczucie, jakby nie wiem (już wczoraj po rozmowie tel), chcieli wcisnąć nową kasetę itp. dlatego pytam się tutaj. Na nagraniu to trochę bardziej drastycznie brzmi. Biegi powyżej 3 już wydają się ok. Dźwięk wydaje się dochodzić z korby niż z kasety. Rower to trek ds3, 1x10, korba bodajże prowheel Głos 001.mp3 Cytuj
Dokumosa Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca Czy łańcuch poprawnie przewleczony przez wózek przerzutki? Cytuj
urmom Napisano 25 Czerwca Autor Napisano 25 Czerwca (edytowane) Miałam dopisać, myślę że tak hehe zaraz wrzucę na jakiegoś hosta https://ibb.co/Ld8r2Wsz https://ibb.co/LzKJVsCq https://ibb.co/QF85Dkng Edytowane 25 Czerwca przez urmom Cytuj
Dokumosa Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca Wygląda OK. Jeśli ten odgłos pojawia się/intensyfikuje przy mocniejszym deptaniu na korby to stawiałbym, że to kwestia niedopasowania nowego łańcucha do najbardziej zjechanych koronek kasety. Póki łańcuch nie wyciągnie się do takiej dł. jak poprzedni to będzie hałasowało. 1 Cytuj
urmom Napisano 25 Czerwca Autor Napisano 25 Czerwca Jutro podeptam trochę, dodatkowo nasmarowałam jeszcze łańcuch. Podjadę jutro jeszcze do 2 mechanika 🙂. Mam wrażenie, że terkanie ale takie ciche pojawiło się już wcześniej po zmianie suportu i przeglądzie okresowym w serwisie jakoś pod koniec roku. W serwisie stwierdzili, że nic nie słyszą niepokojącego, więc nie będę sobie wymyślać problemów. Dlatego postanowiłam wymienić łańcuch + przymiar (wiadomo najtańszy) prawie wpadał, więc oh well🤷♀️ i tak mu się należy. No i teraz na tych pierwszych biegach jest znacznie głośniej. Cytuj
cervandes Napisano 25 Czerwca Napisano 25 Czerwca Pamiętaj, że nowy łańcuch jest ciaśniejszy, sztywniejszy na boki. I on będzie wydawał mniej przyjemny dźwięk na największym przekosie. Im bliżej agonii - tym będzie ciszej. No i ogólnie - w mojej ocenie KMC X nie są łańcuchami cichymi czy kulturalnymi. Cytuj
urmom Napisano 25 Czerwca Autor Napisano 25 Czerwca Ma to sens, o przekosie też mi mówił ten serwisant. Chciałam zamówić shimano dla porównania, ale z kolei o shimano czytałam, że są głośne, a kmc mniej 😅 a ja później tylko się zastanawiam co tak klika, więc zamówiłam kmc, wcześniej go miałam i nie wspominam źle. Oczywiście jeżdżę "romantycznie", a nie na pro poziomie Cytuj
urmom Napisano 26 Czerwca Autor Napisano 26 Czerwca Edit: lel, wydaje się, że jest lepiej. Może faktycznie było mu za sucho😁 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi