Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, 

W tamtym roku wróciłem do jazdy na rowerze po ponad 10 latach przerwy. Nie byłem pewny czy na pewno przy tym zostanę i czy szosa jest dla mnie, więc na star kupiłem Giant Contend 1. Dodam że obecnie ważę 110 kg, a rower to mój sposób aby zejść z tej wagi. 

Obecnie widzę że udało mi się w to wciągnąć i widzę kila wad tego roweru. Najbardziej przeszkadzają mi hamulce. Myślałem o zmianie na gravela czy inną szosę z grubszymi oponami, tylko nie mam zbytnio pomysłu co zrobić teraz z obecnym rowerem. 

Obecny giant wyposażony jest w hamulce szczękowe tektro tk-b177 które przy większych zjazdach bardziej działają jak zwalniacze. Myślice że wymiana na np. szczeki z grupy 105 dużo zmieni czy szkoda kasy i lepiej od razu zbierać na nowy rower? A może starczy wymienić same klocki na coś lepszego? Mieszkam w Krakowie, więc w okolicy zdarzają mi się zjazdy z pochylenim ponad 10%. 

Kojarzycie jakieś szosy do których wsadzę opony szerokości 32-34 i które zmieszczą się w budżecie 6k, a osprzęt nie będzie gorszy niż w obecnej szosie?

Napisano (edytowane)

Myślę, że na początek możesz zmienić same klocki na lepsze, 105 albo nawet Ultegra - komplet klocków Ultegra r8000 na Allegro kosztuje 45 zł, ja tak zrobiłem kiedyś w Tribanie i efekt był zauważalny. Jeszcze bardziej zauważalny byłby jakbym wymienił też pancerze na jakieś niskokompresowalne ale sprzedałem Tribana zanim to zrobiłem. Zawsze możesz próbować sprzedać obecny rower ale nie jest łatwo sprzedać coś na szczękach, ja mam już gdzieś od miesiąca czy ponad miesiąca wystawionego Krossa Vento 3.0 na Sorze jak Twój Giant i szczękach i znikome zainteresowanie. Rowery na szczękach teoretycznie mieszczą maksymalnie opony do 28c, teoretycznie bo są też szczęki do szerszych opon, jakieś Shimano (nie pamiętam modelu) i Tektro, które miałem w Tribanie i mieściły opony 38c ale ja jeździłem na 35c. Jednak problemem może być miejsce w widelcu nad oponą. Większość współczesnych rowerów szosowych tzw. Road+ z hamulcami tarczowymi hydraulicznymi mieści opony 35c a nawet 38c ale z reguły są droższe niż 6 tys. zł. No chyba, że rozpatrujesz też używki. Tu masz Gianta Content AR 2 w rozmiarze L (nie wiem ile masz wzrostu) poniżej 6 tys. zł:

https://rowerybielany.pl/rowery-fitnessszosowe/5504-giant-contend-ar-2-deep-lake.html

Edytowane przez Greg1
Napisano

Zacznij od klocków, ja kiedyś wymieniłem na s.105 i różnica była spora. Jeśli szukasz czegoś co pomieści szersze opony to albo giant revlot na grx 2x10 albo giant conted ar2 lub ar1. I teraz uwaga...modele ar3 mają hamulce tarczowe mechaniczne, ar2 starsze roczniki również, ale nowy na 2025 ma już hydrauliczne. Ar1 zawsze wychodził na hydro. Contenda ar polecam , z luzem wchodzi u mnie 35c, 38c też wejdzie. Bardzo fajnie to jeździ w terenie, ale u mnie 75kg (testowałem go do mojej wagi max.82kg) i w terenie dawał radę. Szukałbym czegoś na hamplach tarczowych hydraulicznych. Mechanika w moim nie jest zła, ale wymieniłem pancerze, które ten temat ogarniają lepiej. Do jakości hydro jednak daleko...

Poza contendem ar, który tani nie jest to z tego co kojarzę szerszy papeć wchodzi do felta vr40, superiora xroad. Jest pewnie jeszcze parę sprzętów co pomieści szersze opony.

Napisano

A jak dla mnie okladziny shimano sa takie sobie. Łapią kawałki aluminium w same okladziny co powoduje szybsze niszczenie obręczy. Poza tym na deszczu idą w oczach i spada ich efektywność (sprawdzone w boju). Polecam dołożyć do okładzin Swiss Stop. Tylko trzeba kupic do odpowiednich obręczy alu lub karbonowych. Nie są tanie ale bardzo dobre.