ardb Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca Hej Nadszedł dla mnie czas, żeby zacząć jeździć w okularach korekcyjnych i rozpoznaję temat. Wada około -1. Wolałbym uniknąć okularów z wkładką no chyba, że nie ma wyjścia. Czytam, że ludzie jeżdżą w okularach sportowych z korekcją. I tutaj pojawia się pytanie: czy to muszą być specjalne okulary (specjale oprawki) kupione u optyka i z założonymi korekcyjnymi szkłami? Czy mogę jednak kupić okulary sportowe jakiekolwiek (w sportowym sklepie, czy przez internet) i wymienić szkła na korekcyjne fotochromy? A jeżeli nie "jakiekolwiek" to jakie? To jest jakaś specjalne kategoria? Ktoś może podpowiedzieć jakieś modele? Gówniane wyszukiwarki internetowe jakoś niespecjalnie pomagają się zorientować. Zwykle po prostu nie ma takiego filtra. A jeżeli już nie byłoby wyjścia i musiałbym pójżć w takie z wkładkami: Czy ktoś wie gdzie to sprzedają stacjonarnie w okolicach Katowic? Nie chcę w ciemno zamawiać i odsyłać 5 razy, bo pewnie i tak się skończy, że zostawię coś, z czego nie bardzo będę zadowolony. Cytuj
wojtasin Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca Opcja z dodatkowymi wkładkami są mało komfortowe i na dłuższą metę męczące, ale raczej bezpieczne. Zwykłe okulary z dodatkową nakładką przeciwsłoneczną są bardziej podatne na uszkodzenia i przez to mniej bezpieczne. Są okulary z adapterami do szkieł korekcyjnych, ale to coś innego, niż wkładki RX - tutaj zamiast szkieł wkładasz adapter ze szkłem korekcyjnym, nie miałem, nie mam zdania. Sportowe oprawki do szkieł korygujących wadę mają dostosowane gięcie do szkieł optycznych z korekcją - nie możesz sobie kupić pierwszych z brzegu okularów sportowych i iść z nimi do optyka, żeby ci tam zamontował szkiełka pod twoją wadę. Ogólnie to dość drogi biznes - sensowne oprawki + barwione szkła i robocizna - tanie oakleye i bezpieczne szkła przy wadzie -3 wyszło mi 1380 PLN. Można zamówić okulary sportowe przez internet, wysyłasz wyniki od optometrysty i będzie ok, można się zmieścić w sensownych pieniądzach. No i kontakty - moim zdaniem najlepsza opcja, ale to kwestia mocno indywidualna. 1 Cytuj
Wojcio Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca To samo doświadczenie. Mam wkładki RX do gogli (nie jest idealne, ale optycznie działa), oraz sportowe okulary Rudy Project z włożonymi szkłami optycznymi. Rudy Project ma 3 rozwiązania - sportowe oprawki do szkieł optycznych, wkładki RX i "optical docks" czyli ramki pod szkło optyczne pasujące zamiast szkieł przeciwsłonecznych do ramek sportowych z wymiennymi szkłami. Poszukaj optyka, co oferuje Rudy Project. Ja robiłem w Warszawie, ale ten zakład ma minimalny wybór. 1 Cytuj
ardb Napisano 16 Czerwca Autor Napisano 16 Czerwca Znalazłem niedaleko salon z Rudy Project. Faktycznie jest jak piszecie. Przymierzyłem fajne sportowe okularki. W wersji z porządnymi fotochromami 2400PLN. Grubo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi