Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Od pary tygodni zastanawiam się nad zakupem nowego roweru.

Na tą chwilę posiadam jeden rower, jest to romet wagant 5, rower trekkingowy.

Jako że mieszkam w Holandii, widzę dużo ludzi jeżdżących na rowerach szosowych w tym sezonie.                   W związku z tym, natknęło mnie żeby spróbować przygody z takim rowerem. Wybór poczatkowo padł na rower Romet Huragan4, czyli rower szosowy. 

Po pewnym czasie, zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej kupić gravela, ponieważ huragan 4 ma opony o szerokości 28, a co za tym idzie będę skazany, na jazdę tylko po drogach asfaltowych. Odpada tez jazda w warunkach zimowych.

Jako, że nie mam doświadczenia z takimi rowerami, gravel wydaje się lepszym rozwiązaniem.                             Napotkałem też opinie, że mogę zawsze wstawić cieńsze opony w gravela i mieć namiastke szosy.

Zainteresowałem się rowerem Romet aspre 2, ponieważ ma hydrauliczne tarczowe hamulce, przerzutki shimano grx, karbonowy widelec.                           

Na plus jest to że jest to polska firma, która produkuje swoje ramy w polsce.

Szukałem jakiegoś innego roweru tutaj na miejscu w Holandii, ciężko znaleźć rower za podobną cenę, z takim osprzętem.

Cena roweru Romet aspre 2 to 4300zl.

Moje pytanie, czy rower gravel Romet aspre 2 to dobry wybór, biorąc pod uwagę, że nie wiem jeszcze ile będę jeździł po asfalcie vs po lesie?

Czy może lepiej, rozejrzeć się za rowerem szosowym z grubsza opona, takim jak giant contend ar 2?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam 

Marcin

Napisano
Cytat

Na plus jest to że jest to polska firma, która produkuje swoje ramy w polsce.

Tak, tak, w Polsce😂 Szczególnie tanie aspre

Cytat

Moje pytanie, czy rower gravel Romet aspre 2 to dobry wybór, biorąc pod uwagę, że nie wiem jeszcze ile będę jeździł po asfalcie vs po lesie?

Generalnie aspre 2 to najlepszy wybór za te pieniądze...tylko, że między pozycją podczas jazdy na nim a na tym co masz obecnie jest przepaść. Pytanie czy ta przepaść jest do przeskoczenia 

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki, za odpowiedź @Mihau_

Tak, produkcja ram jest w polsce, tak twierdzi właściciel i są artykułu o tym.  Nie bylem w fabryce osobiście, więc na 100 nie potwierdzę. 

W jakim sensie pytasz, czy pozycja do przeskoczenia ? 

Jeżeli chodzi o warunki fizyczne, to nie będzie problemu.

Napisano

Też potwierdzam,że szeroko pojmowany internet podaje,że aluminiowe ramy są produkowane w Polsce, sam nie wiem czy wierzyć nie sprawdzałem.

Chodzi mu o to,że nagle będą Cię bolały ręce, nogi oraz plecy zanim przyzwyczaisz do nowego roweru. Teraz siedzisz sobie wygodnie na pewnie nieco szerszym siodełku, oparty cięzarem ciała na tym na czym się siedzi😁. Wyprostowana pozycja pozwala Ci na szerokie rozpoznanie terenu a prosta kierownica na bezproblemowe rzucienie okiem za siebie w strone łani oddalającej się w promieniach zachodzącego słońca w odmęty lasu. Być może trzymając jeszcze loda w ręce😁.

Na gravelu pochylisz się bardziej nad kierownicę, plecy zaczną przypominać o tym, że isntnieją i, że hola hola ale na ćwiczenie mięśni grzbietu to się nie umawialiśmy😁 ręce przejmujące część ciężaru ciała, zaczną drętwieć a może i cierpnąć ewentualnie się zbijać(zacznij robić pompki🤣) Może nawet uda się i uda pchające pedały z siodła będącego w nieco innym kącie nad korbą porządnie aktywować. Beztroskie rozglądanie się zastąpi walka o utrzymanie węższej bardziej nerwowej kierownicy i do tego jakieś dziwne chwyty ma!😁.  Powiedziałbym,że z wygodnej limuzyny przesiadka do auta sportowego.

• +1 pomógł 1