tomoman Napisano 3 Czerwca Napisano 3 Czerwca Koledzy, bo mnie coś trafi, wrzucam poniżej film z dźwięku, który mi towarzyszy od 3 tygodni i nie mam pomysłu. Po kolei: Rower Orbea Rise (elektryk) ale to raczej nie ma z tym nic wspólnego. Przejechane prawie 3 tysiące kilometrów, mam go rok. Jestem prawie pewien, że przed serwisem dźwięku nie było. Robili mi rozbieranie zawieszenia, smarowanie wszystkiego, mały serwis amortyzatorów - przód tył. Co zrobiłem do tej pory: - wyjęcie zacisku, nasmarowanie, założenie, przykręcone kluczem dyn zgodnie z oznaczeniami - łańcuch na wzorcu był rozciągnięty, więc w sumie wymieniłem, wymieniłem też kółka przerzutki - wiem, że nie potrzebnie, ale jak już miałem zapasowe i zdjęty łańcuch, to stwierdziłem czemu nie. - sprawdzenie kluczem, czy wszystkie śruby zawieszenia są dobrze przykręcone - kręciłem baryłką od przerzutki, chociaż chodziła idealnie, ale myślałem, że jakieś minimalne przesunięcie jest. Dźwięk występuje wyłącznie w czasie pedałowania i na 90% pochodzi z tylnej części napędu - okolice kasety. Nie ma znaczenia, która zębatka, więc raczej odpada zużycie - wtedy byłoby słychać na tych najczęściej używanych. Tak mi się wydaje. Przestaje pedałować dźwięk znika. Może ktoś miał podobny przypadek i coś pomogło. Cytuj
panSocjolog Napisano 4 Czerwca Napisano 4 Czerwca Zostaje hak przerzutki, ale to może być ciężko sprawdzić bez przyrządu Cytuj
ArtGD Napisano 4 Czerwca Napisano 4 Czerwca Jeśli chodzi o to "cykanie", to może to być cokolwiek Czy jak postawisz rower na stojaku i zakręcisz korbą, to też cyka? Czy jak podniesiesz tyłek z siodełka, to nadal cyka? Zaczął bym od sprawdzenia czy dokręcone są koła, ramiona korby, pedały, silnik. Jeśli nadal cyka, to można by wyczyścić miejsce styku ramy i haka przerzutki oraz miejsce gdzie osadzone jest tylne koło. Cytuj
tomoman Napisano 4 Czerwca Autor Napisano 4 Czerwca Ok, na razie umówiłem się na to prostowanie haka, więc muszę podjechać i to sprawdzić. Może rzeczywiście jest jakieś lekki skrzywienie, które powoduje ocieranie. Wizualnie skrzywienia nie widać. Na stojaku nie cyka, pod obciążeniem jedynie. To nie jest zawieszenie ani siodełko, nie da się w inny sposób wywołać dźwięku, niż jadać na rowerze i pedałując. Wszystkie połączenia sprawdzałem, zgodnie z wartościami na śrubach. Koło próbowałem dokręcić bardziej o 1-2nm, ale bez zmian, więc wróciłem do wartości producenta. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi