Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy, bo mnie coś trafi, wrzucam poniżej film z dźwięku, który mi towarzyszy od 3 tygodni i nie mam pomysłu. 

Po kolei:

Rower Orbea Rise (elektryk) ale to raczej nie ma z tym nic wspólnego. Przejechane prawie 3 tysiące kilometrów, mam go rok. Jestem prawie pewien, że przed serwisem dźwięku nie było. Robili mi rozbieranie zawieszenia, smarowanie wszystkiego, mały serwis amortyzatorów - przód tył. 

Co zrobiłem do tej pory:

- wyjęcie zacisku, nasmarowanie, założenie, przykręcone kluczem dyn zgodnie z oznaczeniami

- łańcuch na wzorcu był rozciągnięty, więc w sumie wymieniłem, wymieniłem też kółka przerzutki - wiem, że nie potrzebnie, ale jak już miałem zapasowe i zdjęty łańcuch, to  stwierdziłem czemu nie. 

- sprawdzenie kluczem, czy wszystkie śruby zawieszenia są dobrze przykręcone

- kręciłem baryłką od przerzutki, chociaż chodziła idealnie, ale myślałem, że jakieś minimalne przesunięcie jest. 

Dźwięk występuje wyłącznie w czasie pedałowania i na 90% pochodzi z tylnej części napędu - okolice kasety. Nie ma znaczenia, która zębatka, więc raczej odpada zużycie - wtedy byłoby słychać na tych najczęściej używanych. Tak mi się wydaje.  Przestaje pedałować dźwięk znika. Może ktoś miał podobny przypadek i coś pomogło. 

Napisano

Jeśli chodzi o to "cykanie", to może to być cokolwiek :P Czy jak postawisz rower na stojaku i zakręcisz korbą, to też cyka? Czy jak podniesiesz tyłek z siodełka, to nadal cyka?

Zaczął bym od sprawdzenia czy dokręcone są koła, ramiona korby, pedały, silnik. Jeśli nadal cyka, to można by wyczyścić miejsce styku ramy i haka przerzutki oraz miejsce gdzie osadzone jest tylne koło.

Napisano

Ok, na razie umówiłem się na to prostowanie haka, więc muszę podjechać i to sprawdzić. Może rzeczywiście jest jakieś lekki skrzywienie, które powoduje ocieranie. Wizualnie skrzywienia nie widać. Na stojaku nie cyka, pod obciążeniem jedynie. To nie jest zawieszenie ani siodełko, nie da się w inny sposób wywołać dźwięku, niż jadać na rowerze i pedałując. Wszystkie połączenia sprawdzałem, zgodnie z wartościami na śrubach. Koło próbowałem dokręcić bardziej o 1-2nm, ale bez zmian, więc wróciłem do wartości producenta.