Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po 3 latach i ~12 000 km szukam nowych butów. SHIMANO SH-XC502 pękły (oba w tym samym miejscu) i muszę wybrać coś innego. Po 2 dniach łażenia po sklepach, mierzenia i wybierania doszedłem do wniosku, że znowu kupię Shimano. Tym razem szukam czegoś wyżej niż XC5 i siłą rzeczy rozpatruję modele:

• SHIMANO SH-XC702
  • SHIMANO SH-XC902 / SHIMANO SH-XC903

Oba są wygodne, oba mierzyłem. Priorytetem jest wygoda, sztywność, dopasowanie. Waga schodzi na drugi plan. Zastanawiam się nad sensownością dopłaty do XC9. Z tego do doszedłem różnice sprowadzają się do:

• wagi - pomijalne dla mnie, 
  • BOA - XC9 ma BOA z mikroregulacją (można luzować po 1 ząbku), XC7 tego nie ma i trzeba po prostu rozluźnić zupełnie i dokręcać od nowa, 
  • wkładka - XC9 ma dodatkowe wkładki do wkładek, które pozwalają na lepsze dopasowanie i poprawę podparcia stopy, 

Innych różnic nie znalazłem. Wizualnie wyglądają bardzo podobnie. 

Ktoś z Was jeździ/jeździł w tych butach? Macie jakieś doświadczenia i porównanie XC7 i XC9? Jak z trwałością tych butów. Nie ukrywam, że po XC5, które pękły po 12 000 km moje zaufanie jest odrobinę nadszarpnięte ;). 

PS
Jak z trwałością kolorów? Kusi zakup czegoś innego niż czarny.

Napisano

Też planuję kupić nowe diskotrzaski i do tej pory latałem na m089 oraz XC61. W obu parach łącznie zrobiłem ze 40kkm, może więcej. XC61 są białe i trzyma się kolor znakomicie poza miejscami, gdzie naprawdę czymś przytarłem, np nie trafiając nogą w pedał po wewnętrznej stronie mam parę krech. Ale absolutnie nie wyglądają źle i zdecydowanie kolejnych bucików nie kupię czarnych. Jedyne co, to z wiekiem ten biały zrobił się mniej śnieżny a bardziej lekko kremowy. Budżet nie stanowi, zawodnikiem nie jestem, dlatego ja się zdecyduję na czerwone XC7. XC9 to topka, myślę, że bardziej dla zawodników niż nawet zaawansowanych amatorów. Różnica jak między XT a XTR - no XTR jest lepsze, ale czy dostrzegę różnicę wydając xxx więcej siana? Raczej nie.

• +1 pomógł 1
Napisano

Co do samych butów nie doradzę który model wybrać. Ale biały faktycznie po czasie robi się kremowy/żółty. Ja już białych nie wezmę...

• +1 pomógł 1
Napisano

@cervandes masz rację. Dzisiaj mierzyłem XC7, XC9 i RX8. Te ostatnie najmniej wygodne. Wygoda w XC7 i XC9 wydaje się podobna. Jedyna zauważalna i odczuwalna różnica to te BOA z mikroregulacją. Z drugiej strony wydaje mi się, że bez tego można żyć. Zwłaszcza, że różnica w cenie jest zauważalna (700 vs 1300). Jedyne czego w XC9 nie sprawdziłem a sprzedawcy nie potrafi uzasadnić to te dodatkowe wypełnienia montowane we wkładce XC9. 

Suma summarum zamawiam XC7 w wersji czerwonej. Niestety w sklepach dzisiaj nie mieli tego koloru. Macałem czarne z białym przodem i całe srebrne. Te czarno-białe jakoś nie wyglądają za fajnie. Można odnieść wrażenie, że przypadkiem sobie użytkownik sprayem psiknął po czubach ;) 

@prorider dzięki za utwierdzenia co do białego. W sklepie wygląda kozacko. Jednak ja jeżdżę głownie po lasach, błoto jest na porządku dziennym. Nie bardzo mam ochotę po każdej jeździe tracić czas na pucowanie butów. 

Napisano

Doszły z Centrum Rowerowego. Zamówione w sobotę, wysłane w poniedziałek, doszły dzisiaj. Doręczył kurier rowerowy ;) Czyli od początku do końca prawilnie. Kolor jest obłędny! @cervandes na żywo wygląda lepiej niż na fotach. 

20250527_103741.thumb.jpg.7c6c5719cea0b13828fd9f12ca716220.jpg20250527_103738.thumb.jpg.9aea6540f4f7a028b2ec67d8aa650c08.jpg

• +1 pomógł 8
Napisano

Pierwsza jazda za mną. 65 km po leśnych szutrach i asfaltach. Było wygodnie, bardzo wygodnie. Na tyle, że na trasie, po której jeżdżę regularnie udało się zrobić 15 PR i poprawić wyniki na 30, 40 i 50 km.  Zdecydowanie to zasługa czerwonego koloru ;)

• Haha 3
Napisano

Isaac Del Eathan  to teraz kolejny krok .........kontrakt z UAE 🤣👍  Ciżemki zacne . Ciekawi mnie  tylko to pękanie" powłoki" w poprzednich.