Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Heja,

potrzebuję pomocy przy wyborze siodła. Przerobiłem stockowe z muirwoodsa i przetestowałem bontrager verse comp i ciężko wytrzymać dłużej niż 30 min ciągłej jazdy. W plenerze jakoś daje radę od czasu do czasu podnoszę dupsko i nie ma tragedii ale dalej duży dyskomfort. Kombinowałem różne kąty, przesunięcie w przód tył bez skutecznie :(

Waga 112 kg, wiek 42 praca przy kompie 8h dziennie rozstaw kości tyłkowych 13,8. Chciałbym spróbować czegoś zanim uderzę do fittera. Może być drogie byle pozwoliło przejechać 90 min bez cierpień. Polecicie coś czy to bezsensu i lepiej od razu uderzyć na fitting ? Ewentualnie jakies tipsy jakim kształtem się kierować ?

image.thumb.png.5459220761b0ef2e4030394cafbf7cff.png

Edytowane przez D1ckSteele
Napisano (edytowane)

O ile nie masz dwóch metrów wzrostu to obawiam się że bez redukcji masy nic z tego nie będzie.

Niemniej - ten testowany Verse Comp był w wersji szerokiej na 165mm? Przy takiej szerokości miednicy i nacisku powierzchniowym nie ma sensu moim zdaniem rozważać węższych zydelków.

Osobiście polecam skorzystanie z marki PRO - mają politykę 30 dni na bezwarunkowy zwrot i polscy sprzedawcy często respektują tę politykę.

Edytowane przez KSikorski
Napisano (edytowane)

Wzrost 186, waga leci w dół, już zjechałem z 136kg, teraz skaczę 110-114, dlatego chciałbym przycisnąć trochę więcej rower. Dałbym rade wyjeździć 90-120 min ale siodło mega w tym przeszkadza, nawet nie tyle ból co bardziej drętwienie i uczucie że krew nie dopływa tak jak powinna.

Bontrager miał 160mm, stockowy w marinie 150mm.

Edyta: mam spodenki z wkładką, najtańsze z decathlonu z promocji za 49.99 XD Jest sens ogarnąć coś droższego ?

Napisano
Cytat

Meh przesadzasz. Waga to sprawa poboczna - wytrenowanie mięśni tyłka to podstawa. Im dłużej będziesz jeździł tym będziesz mógł jeździć dłużej.

Jest nadzieja że to nie tylko wina siodła i po jakimś czasie dupsko zacznie się powoli przyzwyczajać ?

Napisano

Wypożyczyć, przetestować, w miarę możliwości różne. Na pewno nie kupować bo wydasz majątek a efekt może być żaden. Opiniami innych się nie sugeruj bo jest ich tyle ile osób na świecie i każdy ma rację.

Najpierw ustal czy potrzebujesz płaskie czy z uniesionym tyłem. Potem szerokość, celuj w 160-210. Zobacz takie z wycięciem i tylko kanałem anatomicznym. Omijaj miękkie ale nie odrzucaj od razu tych z dużą ilością wyściółki. Pomimo obiegowych opinii są takie z dużą ilością wyściółki i twarde.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Właśnie zszedłem z bontragera po 1:15h na trenażerze, 1 przerwa w połowie. Staram się trzymać bardziej pochyloną pozycję niż zwykle i nie garbić. To co czuję to lekkie zsuwanie do przodu i ból 'nabiału' XD Czuję że jakbym miał bardziej leżącą pozycję jak np. na kierze z barankiem to by to wyglądało lepiej. Spróbuję lekko obniżyć siodło i wyprostować równo do poziomu.

Napisano
W dniu 6.05.2025 o 14:13, chrismel napisał:

Najpierw ustal czy potrzebujesz płaskie czy z uniesionym tyłem.

Uniesiony tył lepiej sprawdzi się w przypadku pozycji bardziej zgarbionej ?