Anomandaris Napisano Poniedziałek o 14:59 Napisano Poniedziałek o 14:59 Hej, Mam obecnie w rowerze (rama jak kolarka, ale prosta kierownica - to się kiedyś 'sub' nazywało?) założone opony 23C. W najszerszym miejscu mają 22 mm. Chciałbym szersze, ale nie wiem co wejdzie do ramy - rozwarcie tylnego widelca na wysokości najszerszego miejsca opony to 32 mm. Czy mogę to odczytać wprost że wejdą opony do rozmiaru 32 - pewnie trochę mniej na 'luzy' więc powiedzmy 28C? Czy też rozmiar opony jakoś inaczej się skaluje na faktyczną szerokość w mm - zastanawia mnie czy szersza opona nie jest też wyższa, co przesuwa ją bliżej 'zbiegu' widelców. Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 15:08 Napisano Poniedziałek o 15:08 (edytowane) Tak, szersza opona zwykle jest też wyższa. A nawet powinna być. Jakie opony się zmieszczą najlepiej ustalić doświadczalnie, czyli trzeba je mieć (pożyczyć od kolegi, ze sklepu na przymiarkę itp.). No i trzeba brać pod uwagę, że rozmiar nominalny a realny często bardzo się różnią (także w zależności od szerokości obręczy). Mam jedne opony 700x28 (VeeTire Apache), które realnie mają 25.5 mm, a inne 700x23 (Duro Hypersonic), które realnie mają 25 mm. Edytowane Poniedziałek o 15:12 przez marvelo Cytuj
Mihau_ Napisano Poniedziałek o 18:38 Napisano Poniedziałek o 18:38 Patrz na wysokość opony, bardzo prawdopodobne, że z tyłu prześwit w szczęce hamulcowej jest bardzo mały, podobnie z odległością opony od obejmy przerzutki Cytuj
KNKS Napisano Wtorek o 05:20 Napisano Wtorek o 05:20 Jeśli to starsza konstrukcja, na hamulcach obręczowych, to bardzo prawdopodobne że nie wejdzie nic powyżej 25/26C. Co to za rower? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi