emily_lee Napisano 27 Kwietnia Napisano 27 Kwietnia Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i z góry przepraszam jeśli dodałam go do nieodpowiedniej kategorii, wiem, że jako nowy użytkownik nie mogę dodać posta w kategorii "Sprzedam". Proszę o wybaczenie gdyż jako rowerowy laik mogę się posługiwać złą nomenklaturą. Do rzeczy, od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie, by sprzedać mój stary rower (Kross, MTB) który z dobre 10 lat przeleżał w schowku, a mam go chyba od 2006, używany od czasu do czasu do krótkich przejażdżek. Nie oczekuję, że sprzedam go na 100%, w zamyśle przez OLX, ale chciałam go chociaż wystawić tak w granicach 200-300 PLN. Wyciągnęłam go z owego schowka i dokładnie się przyglądając prawie się przeżegnałam w jakim stanie jest. Pomijając kurz, który jakimś cudem się dostał się po remoncie pomieszczenia obok, przestraszyła mnie rdza, która jest dosłownie na każdej śrubce, linkach od hamulców, trochę na łańcuchu, trochę na pedałach i na szprychach. https://megawrzuta.pl/ikxkmm0s (przykładowe zdjęcia jak to wygląda, niestety do pobrania). Nie chce się za bardzo z tym babrać, oddawać do serwisu (który swoje skasuje), a też nie mam kogoś kto by się znał na rowerach. Jednocześnie zastanawiam się czy jest sens go wystawiać, gdy jest coś do roboty, a jednocześnie ma swoje lata? Raczej kupujący wolałby taki rower, który jest w bardzo dobrym stanie. Zdaję sobie sprawę, że muszę jeszcze sprawdzić dętki (napompowałam na nowo), hamulce i przerzutki. Cytuj
KSikorski Napisano 28 Kwietnia Napisano 28 Kwietnia Wartość między "oddam za darmo" a 50zł (te 50zł gdyby była do niego dokumentacja, np. karta gwarancyjna lub dowód zakupu). Remont będzie kosztował pewnie z 200zl w częściach i drugie tyle w robociźnie. Po remoncie wartość 200-300zł. Cytuj
smw44199 Napisano 28 Kwietnia Napisano 28 Kwietnia Umyj go i wystaw za 100zł z odbiorem osobistym. Tyle realnie jesteś w stanie za niego dostać. Cytuj
emily_lee Napisano 28 Kwietnia Autor Napisano 28 Kwietnia Dziękuję bardzo za odpowiedzi. 6 godzin temu, KSikorski napisał: Wartość między "oddam za darmo" a 50zł (te 50zł gdyby była do niego dokumentacja, np. karta gwarancyjna lub dowód zakupu). Szczerze mówiąc wątpię żeby gdzieś to leżało, gdyż dostałam ten rower jako prezent, ale jeszcze poszukam. Tak czy inaczej nawet bez tego wystawiłabym to za te 50 zł, gdyż kategoria "Za darmo" na OLX jest dość kłopotliwa, sama się o tym przekonałam. @SMW44199 Jak na razie przetarłam go z grubsza wodą z płynem do naczyń (ramę, kierownicę, błotnik), bałam się dotknąć tych zardzewiałych elementów wodą, a nie posiadam żadnych specjalistycznych myjek, o których piszą w poradnikach typu "Jak umyć rower". Te 100 zł brzmi bardziej optymistycznie, chociaż reszta nie jest w stanie idealnym (pęknięcie na siodełku, obtarcia na ramie). A teraz kontynuacja wątku i 2 kolejne pytania. Jak na razie powietrze z kół nie zeszło, być może to jest jakaś optymistyczna wiadomość, chociaż nie wiem czy w opisie ogłoszenia powinnam coś napisać o potencjalnej wymianie opon/dętek ( w końcu rower ma trochę lat) 1.Zastanawia mnie czy jest jakiś sposób na sprawdzenie sprawności hamulców i przerzutek bez przejażdżki? (Na pierwszy rzut oka hamulce przy nacisku są naciągnięte jak kiedyś, przerzutki też płynnie przechodzą) 2. Jak mi się nie uda go "sprzedać" (a robię generalne porządki) to co z nim zrobić, na złom? Cytuj
smw44199 Napisano 28 Kwietnia Napisano 28 Kwietnia Zostaw go tak jak jest i wystaw za 100zł. W tej cenie naprawdę nie zawracaj sobie nim głowy. Oczywiście zostaniesz zasypana "idiotami" z olx`a, ale co zrobić. Cena towaru niska wiec przyciąga różnych cymbałów Cytuj
itr Napisano 28 Kwietnia Napisano 28 Kwietnia Szmatka i Wd 40 pomaga lekko oczyścić stary rower, tylko nie należy nie pryskać na klocki hamulcowe i obręcze. Cytuj
KSikorski Napisano 28 Kwietnia Napisano 28 Kwietnia Można rozważyć oddanie do fundacji: https://oddajrower.pl/ https://otwartywarsztatrowerowy.pl/przekaz-rower/ 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi