Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się czy można stosować do Zeba oś Maxle Ulitmate Boost szybkozamykacz skoro nie jest ona podana przez producent jako obsługiwana.

Zwykła oś ma takie wymiary 
Maxle Stelth Boost axle 15x110 mm
Długość: 158 mm 
Gwint: 9 mm

Ośka z szybkozamykaczem 
Maxle Ulitmate Boost axle 15x110 mm
Długość: 156,5 mm 
Gwint: 9 mm

Różnica jest wyłącznie w całkowitej długości (1,5mm) ale może to wynika z tego, że w szybkozamykaczu jest sprężyna (?) 

Producent określa, że ta krótsza ośka działa z Lyriciem, Yari i Pikiem, czyli amortyzatorami z goleniami 35mm.

Czy to może jakoś faktycznie wpisywać na Zeba, ta ośka może nie być wystarczająca przy sztywnosci Zeba? Zastanawiam się co może pójść nie tak. Interesuje mnie ten szybkozamykacz bo w sezonie cały czas ściągam i zakładam przednie koło i chcuiałbym sobie trochę ułatwić życie :)

Napisano

W opisie widnieje, że może iść do Domaina. W poprzednim zebie, którego sprzedałem miałem taką oś i niestety oddałem ją razem z amorem 😕 natchnęło mnie to do rozwinięcia tematu: "czemu producent nie umieście tam na liście Zeba" 

Napisano

156,5 to tak naprawdę oś 158 więc jak ma ten sam skok gwintu to kupujesz i wszystko gra. Osobiście też do pakowania rowerów muszę ściągać przednie koło, mam oba systemy i szczerze poza koniecznością mienia pod ręką w bagażniku imbusa to nie widzę jakiś innych utrudnień życiowych. No ale jak mus to mus więc tyle w temacie. 

Napisano

Ogarnianie imbusa 4 razy dodatkowo na wyjazd i to wszystko razy ilość wyjazdów na rower a rzadko nie jeżdżę. Więc wolę ucinać niepotrzebne aktywności :)

Napisano

Teoretycznie lepiej mieć bagażnik gdzie nie trzeba ściągać koła a najlepiej thule eposa i auto z hakiem ale... Tak nie mam :)

Bagażnik to temat rzeka bo tutaj jeszcze wchodzi w grę auto jakim jeżdżę, środek ciężkości roweru w bagażniku i to jak się auto prowadzi. Wiele wyrzeczeń i zależności :)

Mam bagażnik thule upride i on jest na ten moment najlepszym rozwiązaniem. 

Dlatego tez temat z szybkozamykaczem za 250zl a nie wymianą bagaznika za +1k

Napisano (edytowane)

Ja zrobiłem doktorat z bagażnika rowerowych i dostępnych modeli .

Wysoko środek ciężkości, więc zrezygnowałem.  

Ogólnie bardzo dobry bagażnik i zastanawiałem się nad nim, jednak bezpieczniej dla mnie ściągać jednak to koło 

Edytowane przez TedRed4