darek71 Napisano Wtorek o 19:01 Napisano Wtorek o 19:01 Witam nie jestem już nastolatkiem ale w okresie kiedy jest pogoda dojeżdżam do pracy rowerem, a ze w tym roku jakoś trasy którą jeżdżę drastycznie się pogorszyła to mój kręgosłup zaczyna się buntować i stąd moje pytanie, czy zmiana mojego MTB na MTB Full poprawi komfort jazdy, czy nie wiele to zmieni ? Cytuj
Wojcio Napisano Wtorek o 19:15 Napisano Wtorek o 19:15 Do dojazdów do pracy polecam amortyzowaną sztycę. Full jest wygodny, ale bardziej wpływa na efektywność pedałowania, jest cięższy, droższy, a jego celem jest zapewnienie trakcji w trudnym terenie (przylegania koła do ziemi). Ale tak - są fulle, na których się jedzie jak poduszkowcem. Cytuj
zekker Napisano Środa o 07:26 Napisano Środa o 07:26 Ja bym przede wszystkim popracował nad doborem ciśnienia w oponach i wyrobieniem nawyku wstawania z siodła jak się najeżdża na większe przeszkody. Full nie sprawi, że po dziurawej drodze gruntowej będzie można jechać jak po asfalcie. Nadal jak się wjedzie w większe, to siedząc bezwładnie kręgosłup będzie nadal cierpiał. Cytuj
kipcior Napisano Środa o 09:28 Napisano Środa o 09:28 Full drastycznie poprawia komfort jazdy, tyle że to skutek uboczny pracy zawieszenia, a niekoniecznie cel zakupu fulla. Do tego koszty serwisu x2. A do jazdy na co dzień po mieście to jw. amortyzowana sztyca na pantografie robi to samo za ułamek kosztów, np. NCX. Choć żeby było dobrze to jeszcze amortyzator w tym MTB HT powinien działać, bo jak masz teraz jakiś Suntour XCT/XCM albo jeszcze gorzej jakiś ZOOM, to on w praktyce też nie pracuje. Cytuj
darek71 Napisano Środa o 14:46 Autor Napisano Środa o 14:46 Dziękuje wszystkim za zainteresowanie się moim problemem, zamówiłem już sztyce NCX myślę ze to rozwiąże problem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi