Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

nie jestem już nastolatkiem ale w okresie kiedy jest pogoda dojeżdżam do pracy rowerem, a ze w tym roku jakoś trasy którą jeżdżę drastycznie się pogorszyła to mój kręgosłup zaczyna się buntować i stąd moje pytanie, czy zmiana mojego MTB na MTB Full poprawi komfort jazdy, czy nie wiele to zmieni ?

Napisano

Do dojazdów do pracy polecam amortyzowaną sztycę. Full jest wygodny, ale bardziej wpływa na efektywność pedałowania, jest cięższy, droższy, a jego celem jest zapewnienie trakcji w trudnym terenie (przylegania koła do ziemi).  Ale tak - są fulle, na których się jedzie jak poduszkowcem. 

Napisano

Ja bym przede wszystkim popracował nad doborem ciśnienia w oponach i wyrobieniem nawyku wstawania z siodła jak się najeżdża na większe przeszkody.
Full nie sprawi, że po dziurawej drodze gruntowej będzie można jechać jak po asfalcie. Nadal jak się wjedzie w większe, to siedząc bezwładnie kręgosłup będzie nadal cierpiał.

Napisano

Full drastycznie poprawia komfort jazdy, tyle że to skutek uboczny pracy zawieszenia, a niekoniecznie cel zakupu fulla. Do tego koszty serwisu x2. A do jazdy na co dzień po mieście to jw. amortyzowana sztyca na pantografie robi to samo za ułamek kosztów, np. NCX. Choć żeby było dobrze to jeszcze amortyzator w tym MTB HT powinien działać, bo jak masz teraz jakiś Suntour XCT/XCM albo jeszcze gorzej jakiś ZOOM, to on w praktyce też nie pracuje.