Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Myslalem o zamowieniu tego sprzetu - 5300 PLN - https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-triban-grvl-grx-af-2x12/_/R-p-343001

Jest cos lepszego/porownywalnego na pierwszy gravel? Tu wydaje sie wszystkie podstawowe checkboxy odhaczone

- grx bez udziwnien i mixow

- alu rama 10,7kg w rozmiarze L (jezdziec 187cm)

- jedyne czego brak to szpanu na osiedlu bo nikt sie za van ryslem odwracal nie bedzie, ale umowmy sie ze przezyje ;) 

Z checia poslucham bardziej doswiadczonych - jakie przemyslenia do tego sprzetu w tej cenie, warto brac, czy troche dolozyc i wziac cos innego. Patrzylem np. na eskera 6 grx 2x12 za 6500 ale tam w sumie osprzet jest podobny - albo wrecz gorszy patrzac np. na tarcze hamulcowe, waga 1kg wiecej.

Przeznaczenie: jazdy kilka razy w tygodniu po kilkadziesiat km na raz ;)

Edytowane przez wp27
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, wp27 napisał:

jedyne czego brak to szpanu na osiedlu

Dokładnie. To jedyna rzecz do której można się przyczepić. Z drugiej strony za różnicę w cenie można kupić fajne karbonowe koła na Ali, np. CSC, ELITEWHEELS.

Tak ma marginesie. Gdybyś zdecydował się na zakup rozważ od razu wymianę opon na szybsze i sprzedaż tych które dostaniesz z rowerem jako nowe.

https://www.bicyclerollingresistance.com/

Edytowane przez chrismel
Napisano
9 godzin temu, wp27 napisał:

@Mihau_ Moge dolozyc do 6-7k jak w tytule, pytanie czy warto czy bedzie to to samo w wyzszej cenie ;) 

Generalnie kolejną rzeczą do jakiej warto dopłacić będzie dopiero karbonowa rama a na nią taka kwota nie wystarczy.

Sprawa się rozbija o geometrię jakiej szukasz. Kross/rysek to modna ostatnio geometria "progresywna" a sensa klasyczna - jeśli taka miałaby ci bardziej pasować to wtedy warto dopłacić, odpowiednie dopasowanie roweru do potrzeb i możliwości to priorytet 

Napisano

Nigdy nie ogarnę faktu, że ktoś wrzuca coś z "kontrowersyjnej" marki jako wybrany model dla siebie a potem cykamy minusem bo byle co to jest. Jak istotnym jest napis na ramie to wyklucza się od kopa pewne propozycje. Tym bardziej do jazdy po dzielnicy bo w lesie to ja raczej ostatnią rzecz na jaką zwracam uwagę to marka roweru. 

• Zmieszany 1
Napisano

Ale tak to działa nie tylko w przypadku rowerów. Ludzie kupują samochody, 2 tony, 6 metrów długości, 300 KM a potem jeżdżą po mieście gdzie jest ograniczenie do 50-ciu szukając miejsca do parkowania :) 

• +1 pomógł 1
Napisano

Kupiłem, wczoraj odebralem, zrobilem 50km. Generalnie jestem zachwycony ;) Jezdzi sie wysmienicie. Nie wiem do czego moglbym sie przyczepic ale roznica w stosunku do starego roweru z kowadlem z przodu jest ogromna ;) Pozycja tez bardzo mi odpowiada.