Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak pisaliśmy w wątku o kołach u mnie fabrycznie w  Transie były te hamulce  z tarczami 1.8 i całość jakoś działa. Przy czym u mnie hamulce były ustawione zalane pod te cieńsze tarcze.  Na razie po przekłądce kół (finalnie przełożyłem tarcze  z adapterami CL DT Swiss które miałem) testowe hamowania z udziałem mojego 90kg cielska  wypadły pomyślnie. Szerzej się wypowiem po wyprawie w "prawdziwy" teren.

W wątku zakupowym ostatnio @Strek pisał o wymianie klocków w Orionach, może się podzieli jakich tarcz używa z nimi..

Napisano

@wr81, totalnie zapomniałem, że Ty o tym pisałeś... Starość 😀.

Póki co kupiłem testowo jedną 2 mm Magurę.

Na piasty Fulcrum w kołach, które kupiłem nie założy się tarczy z adapterem... Serio! 

Napisano

No jakieś jaja, dlaczego... pics or didnot happen... Jakie to adaptery? DT czy z ali? DT na pewno mają cienką nakrętkę, wybredną jeżeli chodzi o klucze do dokręcania...

Napisano
22 godziny temu, wr81 napisał:

W wątku zakupowym ostatnio @Strek pisał o wymianie klocków w Orionach, może się podzieli jakich tarcz używa z nimi..

Fabrycznie w moim Raymonie są tarcze przód i tył tektro, oznaczone 180 -24, z dodatkowym oznaczeniem 1E, mierzyłem grubość, wypada ok 2.1mm.

Napisano
1 godzinę temu, Strek napisał:

mierzyłem grubość, wypada ok 2.1mm.

To może też miałeś 2.3. Skoro montowali z 1.8 mm to i 2.0 będzie git 🙂.

@Thunder1983, dzięki, ale te tarcze znam. Ja potrzebuję CL, a takich grubszych jak na lekarstwo...

Napisano (edytowane)

@chudzinki o jakiej średnicy gwintu piszesz? Ja paczę i faktycznie widzę różnicę w stosunku do tego co mam na zaznaczonym na żółto elemencie - U Ciebie to jest grubsze.

I ewentualnie bym się obawiał że potrzebuję jakiejśc grubszej nakrętki lub podkładki dodatkowej na zewnątrz.. Tarcza fabrycznie na centerlock wchodzi (kupiłeś chyba magurę?)?

image.png.18dd2fdf210a4009ffb66bcca7fb58ae.png

EDIT: jest coś takiego jak system Fulcrum AFS ale to chyba nie to (tam jest jakiś gwint na zewnątrz i specjalne nakrętki..)

Jest na tym elemencie zaznaczonym gwint i dostałeś z kołami nakrętki?

image.png.d67fd56593970143045876d82ef365a2.png

Edytowane przez wr81
Napisano

Tak, z CL oczywiście nie ma problemu.

@wr81, @KSikorski, żałuję, że nie ściągnąłem z nad garażu oryginalnych kół i nie odkręciłem tarcz to bym pokazał na zdjęciu jak to wygląda...

Tarcza na śruby nie przejdzie przez ten gwintowany odcinek i automatycznie nie dojdzie do adaptera. Nic tego nie zmieni.

Tak @wr81, jest tam gwint i tylko nakrętki dołączone do kół do niego pasują 🙂.

• +1 pomógł 1
Napisano

Wciąż nie rozumiem, ale chyba nie ma to znaczenia. Jakiś czas temu kupiłem za półdarmo do roweru Żony komplet kół XLC produkowanych przez Miche. Rozebrałem tylną piastę i stwierdziłem że to ostatni raz jak kupuję włoskie wynalazki. Przykład tych fulcrumów tylko utwierdza mnie w tym postanowieniu.

Napisano

@wr81, niewykluczone, że temat będzie miał część drugą, bo starsza w niedzielę trochę na nim pojeździła i się napaliła na fulla...

Wracając do tematu adaptera - kompletnie nie wiem co on by wniósł jeżeli tarcza nie doszłaby do wymaganego miejsca...

Napisano

Ok czekamy na nowy wątek i sprecyzowane wymagania kolrystyczne :)

Ok, tarcza nie puszcza.. porównywałeś może te fabryczne tarcze z innym typem na 6 śrub? Duzo brakuje? Może te 2.3 mają więcej materiału wokół otworów na śruby...

Napisano

Dużo brakuje, ale powiem szczerze, że innej nie przymierzałem...

@wr81, nie doczekacie się 😋. Wiem już teraz czego szukać i na co zwracać uwagę. Teraz tylko czekam na jakąś promkę 🙂.