Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Napisano

Kto tu miał pierwszeństwo? Ja jechałem ścieżką rowerową która jest przy drodze głównej z pierwszeństwem przejazdu. Samochód z prawej strony który mnie zmusił do zatrzymania wyjechał z drogi podporządkowanej. Trzeba bardzo uważać na ścieżkach rowerowych na samochody.

Napisano

Prawie na pewno ty miałeś.
Nie widać jakie tam są znaki ale ty nie masz żadnego zobowiązującego do ustąpienia. Do tego klasyka przecinania się kierunków ruchu, czyli prawa wolna.

• 9 miesięcy temu...
Napisano
W dniu 5.04.2025 o 12:50, HSM napisał:

@kakara Przyjrzałem się jeszcze raz Twoim zdjęciom i znalazłem sobie to skrzyżowanie na GSV. Myślę, że sytuację dodatkowo komplikuje na nim fakt, że - moim zdaniem - nielogicznie, a może nawet nieprawidłowo postawiono tam znak A-7 ustąp pierwszeństwa. Na Twoich zdjęciach, od razu go nie zauważyłem, bo przesłania go słup latarni.

Dlaczego może budzić kontrowersje? Bo gdyby był umieszczony razem ze znakiem D-6b na Asnyka, albo właśnie na tym słupie latarni, wówczas nie byłoby wątpliwości, że ustąpienie pierwszeństwa dotyczy całego skrzyżowania - łącznie z przejazdem dla rowerów. A tak, kiedy stoi na słupku już za przejazdem, a zaraz przed jezdnią ulicy Żwirki i Wigury, kierowcy mogą domniemywać, że rowerzyści (mimo że poruszają się ddr poprowadzoną wzdłuż drogi z pierwszeństwem, tego pierwszeństwa na skrzyżowaniu nie mają. To jest moim zdaniem ewidentny babol zarządcy drogi i powinien być poprawiony. Ale niestety zgodnie z art.5 ust. 1 respektowanie znaków obowiązuje bez względu, czy są one postawione prawidłowo, czy nie, to będzie tam dochodziło do sytuacji jak Twoja.

Trochę odkopie temat.

Dokładnie jest tak jak napisałeś. Że u nas znaki są stawiane byle jak. Sam jeżdżę i widzę, że raz znak jest przed ddr, a raz dopiero przed jezdnią. I bądź tu mądry. Teoretycznie A-7 działa od znaku do przejechania skrzyżowania lub jego odwołania, ale w przypadku jak jest postawiony za ddr, a przed jezdnią z pierwszeństwem, to nagle magicznie obowiązuje wcześniej, bo ddr jest częścią drogi z pierwszeństwem, więc ddr ma pierwszeństwo.

A kompletną bzdurą jest to, że w tym konkretnym przypadku autora posta jest gdzie ten znak A-7 powiesić, a mimo to, zdecydowano się go postawić dopiero przed jezdnią i to jeszcze w taki sposób, że zasłania go latarnia 😅