spidelli Napisano 29 Lipca Napisano 29 Lipca (edytowane) Tak na szybko, pomiędzy poranną kawą a kupą: Dwie czy trzy usługi ANT+, dongiel w hub USB, telefon do huba.... Może nawet bez tabletu się obejdzie Edytowane 29 Lipca przez spidelli 1 Cytuj
spidelli Napisano 29 Lipca Napisano 29 Lipca Nie zdążyłem TV włączyć a mam w ten hub HDMI podpięte (i zasilanie) więc jak to pójdzie a równolegle licznik Polara po BT to znaczy, że ten świat i tak zginie ale ja mam szanse na przetrwanie Cytuj
spidelli Napisano 29 Lipca Napisano 29 Lipca TV po kablu działa, jest nawet dźwięk ale mam wrażenie, że telefon się ciepły zrobił. Moja Xperia ma ponad 3 lata ale to wciąż 8 GB RAM... No nic, będzie zagadka do rozwiązania jesienią Cytuj
pecio Napisano 30 Lipca Autor Napisano 30 Lipca (edytowane) Możesz jeszcze pod TV podpiąć "malinkę " za parę złotych 😉 , tam wrzucić R i cieszyć się chomikiem wielkiego formatu 😁 Ja mam kilka "wycofanych" blaszanek jeszcze na XP i Win 7 . Na XP nic nie chodzi ale na windzie 7 mam zestaw garażowy Rouvy sparowany z z "wycofanym " "ledem" szajsunga 40 cali. Edytowane 30 Lipca przez pecio Cytuj
spidelli Napisano 30 Lipca Napisano 30 Lipca Wczoraj właśnie taką refleksję miałem, że taki nowy nettop czy minipc za 1,8 koła peelenów to za dużo, ale za 500 - 800 można wyszarpnąć jakiś leżak na co najmniej i3 i 12 - 16 GB RAM - to już R uciągnie. Zacznę jednak od telefonu - jak się będzie grzał i dostawał czkawki to mogę: a) wymienić go na nowszy - to też mnie czeka niebawem więc będzie okazja; b) pójść w tablet; c) minipc z leżaków/zwrotów. Cytuj
pecio Napisano Środa o 14:11 Autor Napisano Środa o 14:11 (edytowane) Kuśfa ten poganiacz cameli to totalna porażka . Pisali go chyba programiści Garmina na fuchę po godzinach. Kiepska optymalizacja, nie wystartuje na najnowszych " sterach" . Trzeba było archaiczne biblioteki " direkta" wgrywać bo na 12 nie ruszy. Pomijam ,że się musiało prawie 30 giga pobrać. Edytowane Środa o 14:13 przez pecio Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 03:47 Napisano Czwartek o 03:47 @pecio Aż tak pada? U mnie temat rowerów leży i kwiczy - w sobotę wyjeżdżam na urlop i każdą wolną chwilę poświęcam na projekt "Riese" "Renata" Został mi do wyprania jeden fotel ale albo pada albo.... No właśnie, zaczęło mi przeszkadzać archaiczne radio; w Ibizie mam Android Auto (generalnie kiepska aplikacja) ale lubię mieć BT w aucie do telefonu ale przede wszystkim - muzyki z telefonu. Do śp. skodziny wsadziłem Soniaka z BT i nawet grało,. Do Reni zastanawiałem się nad Carpuride (lub chińskimi klonami za 1/3 ceny) tj. dodatkowym ekranem z funkcjami AA, które ze starym radiem połączyłbym zwykłym kablem aux ale znalazłem na Alle... dość tanie radio noname 1 DIN z ekranem i kamerą cofania - i tak zaczęły się moje nieszczęścia Jeden weekend straciłem na przepychanie kabli przez całe auto i klapę bagażnika, a zwłaszcza gumowy peszel między karoserią a klapą. Dla urozmaicenia, światło wstecznego, od którego trzeba wziąć zasilanie do kamery mam po przeciwnej stronie, więc dodatkowa robota. Wiem, mogłem w wiązce z peszla szukać tego kabla i tam się wpinać ale musiałbym kłuć kable miernikiem a poza tym w tym miejscu kable pracują i lutowanie tam to taki średni pomysł... Oczywiście na wejściu "rear camera" nie było sygnału, obraz w radiu pojawia się tylko na AV/in co powoduje, że wrzucenie wstecznego nie przełącza automatycznie widoku na kamerę, trzeba palcem wybrać właściwe źródło. No ale Renia ma oklejony tył ciemną folią i w efekcie w lusterku nic nie widać więc mówi się trudno. Jak już wszystko połączyłem to przyszedł moment na osadzenie radia w desce - i tu zonk - nie wchodzi panel. Trochę rzeźby z papierem ściernym i nożykiem i weszło. Pozostało tylko zasilikonować przejście kabla kamery przez daszek od oświetlenie tablicy rejestracyjnej i pozakładać plastiki, ale to już "jutro". A "jutro" zonk - tylna klapa się nie otwiera.... Czyli przeciskając kable coś popsułem... Najpierw jednak sprawdziłem zamek "na krórko" - działa, przycisk miernikiem - działa. Przestudiowałem oferty sklepów z wiązkami kabli, żeby się zorientować, jak ta moja wiązka wygląda tam w środku, bo znalazłem tajemniczą wtyczkę bez pary, na której pojawiało się 12 V w momencie naduszenia pilota. Nie znalazłem jednak nic do pary w czeluściach tylnego słupka - pomyślałem, że może coś rozpiąłem szarpiąc kable ale nie - fałszywy trop. Został peszel, tak zresztą pisali ludzie na forach Renault - że kable w peszlu pękają "od pracy" a ja przecież tam wciskałem 2 godziny miedzianą rurkę, żeby wtyczki przeprowadzić. No i ostatecznie okazało się, że jeden kabel był przerwany, trochę lutowania i wszystko działa. Teraz zostało składanie plastików, silikon, dokończenie prania tapicerki i montaż bagażnika rowerowego do środka.... Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 05:51 Autor Napisano Czwartek o 05:51 A co ja mam powiedzieć. Jak znów dosiądę "kobzę" to będę się musiał nauczyć od nowa jeździć , roweru mojego to nie widziałem na oczy od eonów lat . Mam pierdzielony DPS w chacie z trójką "alzheimerów" którzy takie zwody odprawiają ,że jestem wypalony jak po 48 h szychcie w kopalni . Mam ochotę wysłać ich w kosmos. W dodatku "mamusia" się sypie jak stary 125P . Dla tego choć w odskoku pokręcę coś z parę minutek na chomiku. Cytuj
szajbna Napisano Czwartek o 06:54 Napisano Czwartek o 06:54 (edytowane) U mnie do starego chomika podpięta juniorska szosa 26' i codziennie 20-30km ma przebiegu na wielbłądach. Jedyny minus że nie można ustawić wagi poniżej 40kg więc junior dostaje mocniej pod górkę 😁 @pecio kręcenie to dobra odskocznia 💪+🐪=👍 @spidelli że Ci się chciało robić takie operacje podziwiam, Dla mnie android auto to super sprawa, wrzucam na R-linka i mam wszystko co trzeba do klikania. Edytowane Czwartek o 06:57 przez szajbna Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 08:25 Napisano Czwartek o 08:25 @szajbna Takie zboczenie, kupiłem stare auto do wożenia rowerów i nie ma strachu przed samodzielnym grzebaniem 2 Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 12:02 Autor Napisano Czwartek o 12:02 @spidelli gdzieś na którymś programie moto obiło mi się o oczy ....... "Warsztat klasyków " 😉😁 @szajbna dziś "tur" walił przez twoje rejony . 1 Cytuj
spidelli Napisano Piątek o 03:22 Napisano Piątek o 03:22 Dzisiaj kończę przepierkę tapicerki i instaluję bagażnik, okaże się na ile sensowny był ten projekt A jutro 700 km na Suwałki i potem Wigry Cytuj
pecio Napisano Piątek o 05:04 Autor Napisano Piątek o 05:04 Pokochasz blaszanki. Potem już nie będziesz widział nic po za nimi. Zostanie tylko zmiana kalibru na większy. To co te " renie" zapewniają nie da ci żaden inny typ. W pewnym wieku przestaje się liczyć " bawara" i cała wizualna oprawa. Wystarczy , że na pakę rzucisz rowery, klamoty biwakowe i bez pośpiechu dojedziesz w miejsce " operacyjne" . 1 Cytuj
spidelli Napisano Piątek o 15:42 Napisano Piątek o 15:42 Taki jest plan, na co dzień Ibiza 80 KM i praktycznie jazda emerycka, na weekendy, urlopy - Renia Cytuj
szajbna Napisano Piątek o 16:34 Napisano Piątek o 16:34 @spidelli a co to za Renia bo też jestem w klubie francuza 🤪 1 Cytuj
spidelli Napisano Piątek o 18:56 Napisano Piątek o 18:56 @szajbna Kangur, osobowy, 2010 r., benzyna 1,6 Czaiłem się na Trafika ale w moim budżecie tylko zmęczone blaszaki, sam bym bał kupić. Cytuj
szajbna Napisano Piątek o 19:44 Napisano Piątek o 19:44 Miałem kangura 1.5dci 68KM z takiego rocznika super autko nie zniszczalne, brak 6 biegu duży mankament, spalanie poniżej 5l. Mam obecnie Trafica też fajne ale ciężko sie grzebie w silniku bo bardzo zabudowane. Części tanie, mechanika prosta, obecnie ceny nie zachecaja no i to auto budowlane wiec ciężko znaleźć fajna sztuke. 1 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 19:50 Autor Napisano Piątek o 19:50 @szajbna od razu z grubej rury przyładował bez etapu pośredniego 😉. Renie " użytkowe" to wybitnie dobre autka i cieszące się całą rzeszą oddanych miłośników. 2 Cytuj
spidelli Napisano Piątek o 21:13 Napisano Piątek o 21:13 (edytowane) Po traumie z 206 gdzie psuło się wszystko, miałem wyrobione zdanie o francuzach Ale poczytałem i szukałem wśród Doblo, Caddy, Partnerów i Kangurów. Dostawczaki jednak ze ścianą grodziową nie do końca mnie przekonywały ale najbardziej zniechęcał brak poduszki pasażera w 80% aut. Te, które miały poduszkę, były albo bez klimy albo bez bocznych drzwi. Moja Renia jest zmęczona, poobijana ale porządny ocynk, wiązki elektryczne "na bogato" czyli są wtyczki pod akcesoria z wyższej wersji, 45 zł za wtyk z alle, usunięta zaślepka, podłączone wtyczki i mam gniazdo zapalarki w drugim rzędzie bez rzeźby, po prostu plug&play. Edytowane Piątek o 21:27 przez spidelli Cytuj
pecio Napisano Piątek o 22:34 Autor Napisano Piątek o 22:34 (edytowane) Nie opłaca się robić kilku wersji wiązek. Dla tego ładują opcję max ale z bida podłączonym szpejem. Tak samo jest z komputerami w samochodach , pogrzebiesz , odpalisz w opcjach dodatowe funkcje , podłączysz akcesoria i masz wypasa. Ja za Renatami i innymi dziewicami znad sekwany nie przepadam . U mnie Ferdki przedłużane w wersji Tourneo. Edytowane Piątek o 22:40 przez pecio Cytuj
spidelli Napisano Piątek o 22:51 Napisano Piątek o 22:51 To już ponoć przeszłość z tymi kablami... Cytuj
pecio Napisano Sobota o 05:32 Autor Napisano Sobota o 05:32 (edytowane) W wieśwagenie/ ferdku bo to to samo ( "przefarbowany" Caddy) jak mówimy o najnowszych właśnie to wiązki są na maxa . Dołożenie nowego portu zasilania na pace , czy przetwornicy nie stanowi problemu. Jedynie pod dachem kabel antenowy pod CB trzeba ciągnąć do konsoli podsufitowej. Zasilanie pod dodatkowe radio DIN już jest. W " Żabojadach " może być inaczej. Zresztą teraz ich oferta " użytkowych" to jakaś totalna kpina. Jedynie Toyota trzyma fason ( to też " beukeoty" z tej samej lini montażowej tylko ze znaczkiem todżoty" ......mowa o oferowanych silnikach.....oczywiście. Edytowane Sobota o 06:26 przez pecio 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi