Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Skończył mi się abonament na R więc nie będę miał możliwości przetestowania mojej "naprawy" w kontrolowanych warunkach ale nie sądzę, żebym jakoś źle wkleił ten papiórek. Może gruba taśma dwustronna na tyle zmniejszyłaby odległość do czujnika, że mogłoby mieć wpływ na odczyt ale w tym wypadku nie sądzę, raczej się ponownie odklei.

Ale czekam na załatwienie sprawy przez Wahoo - jeśli faktycznie wyślą mi to g.wienko za free, bez pytania o gwarancje to szacun. Odesłałem im adres, o któy prosili i ciekaw jestem jak zadziała na nich magiczne słowo POLAND :D 

Napisano (edytowane)

Ale generalnie   czyta "parametry " ? Wystarczy dwa razy zabełtać kołem aby stwierdzić czy przeszczep się udał  i z tego wynikają dobre rokowania co do  dalszej przyszłości pacjenta.

A nie dociekali jak to ma większość amerykańców w zwyczaju   ,że nie ma takiego stanu  ? 🤣  Ostatnio to nawet jeden  drążył temat i pytał czy u nas są miasta.

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Czytać czyta, bo tak jak pisałem - po awarii połączenie było ale awatar nie ruszał ze startu, bo nie było danych od prędkości. Teraz ruszył ale nie miałem czasu na to by się przejechać jakąś trasą, którą znam i jeździłem nią kilkukrotnie. 200 metrów na VPT przejechałem ale tylko dlatego, żeby sprawdzić czy są wartości z odczytów (moc, prędkość, kadencja).

Dlaczego? Bo być może ma znaczenie odległość między optycznym czytnikiem a tym kawałkiem plastiku czy papieru, który jest ekranem.

Wyobrażam sobie, że ten ekran po prostu odbija światło z pulsującej diody a czytnik liczy, zupełnie jak w liczniku na magnes, który mija czujnik.

Wklejenie tego papiórka na grubą taśmę, jaką miałem w garażu mogłoby ten odczyt zafałszować, tak jak źle podana średnica koła w liczniku. No może niezupełnie to samo, bo w liczniku "na magnes" odczyt częstotliwości jest prawidłowy a fałszywy dopiero kolejny parametr w równaniu (średnica koła), przez co fałszywa jest prędkość koła (wynik końcowy) a nie magnesu (jedna ze składowych równania).

Ale raczej martwię się na zapas, taśma, którą kupiłem jest cieniutka, bardziej obawiam się, że to się już będzie regularnie odklejało.

Maila im wysłałem po angielsku, z translatora, więc mogli mniemać, że jestem miejscowy, dopiero adres powinien rozwiać/wzbudzić wątpliwości. Ale czekam na efekt. Myślę, że mimo wszystko moja naprawa jest skuteczna, natomiast jeśli to przyślą, to duży przyznam plus dla Wahoo za prokilenckie podejście.

Trenażer może nie był tani (mnie kosztował chyba 1700 PLN, dziś są poniżej tysiaka w CR) ale lubię takki model biznesowy, gdzie w dużej cenie (marży) zaszyta jest obsługa klienta.

Miałem taki przypadek z sakwami Ortlieba (daje 5 lat gwarancji na swoje produkty) - urwałem taki mały pasek na zewnątrz sakwy do mocowania przedmiotów na zewnątrz, np. kurtki - ściągnąłem za mocno i się urwał. Napisałem maila do sklepu, gdzie kupiłem sakwy (rowertour). Odpisali mi, czy jestem w stanie sam dokonać naprawy, a właściwie wymiany - odkręcenie 1 śrubki. Napisałem, że tak i dostałem część zapasową bezpłatnie.

Edytowane przez spidelli
Napisano

@szajbna odległość ....milimetr w jedną czy drugą stronę przy tym czujniku nie gra roli. To ma tam po prostu BYĆ. Jak działa to jest wszystko OK. A ten co przyślą zostaw awaryjnie na wypadek kolejnego incydentu i  jak jeszcze nieświadoma mamusia zassie go odkurzaczem w niedalekiej przyszłości 😆

Napisano (edytowane)

naprawiaj naprawiaj bo idzie zło 

1.png

Masakra po weekendzie majówkowym pogoda rozczarowuje, chomik wróci do łask.

@spidelli @pecio proponuje jakieś spotkanie weekendowe na whoosh 

ps. obowiązkowo jakaś trasa z Giro 😉

Edytowane przez szajbna
  • +1 pomógł 1
Napisano

@szajbna wsio naprawione, na taśmę. 

Chociaż miałem już wypruć rower z chomika ale w sumie nie mówię "nie". Nie znam tego whoosha, muszę poinstalować, poparować. Mnie bardziej niedziela pasuje na jazdę :) W sobotę chcę z szosówki wywalić te dżajantowsie opony i przełożyć swoje slicki.... Do tego regulacja przerzutek, mycie łańcuchów czyli typowa sobota ;) 

• +1 pomógł 2
Napisano

Ja też porobię porządek w moich narzędziach rowerowych , powycinam gąbki  aby szpeje ładnie leżały w szufladach. W między czasie pokręcę na " tacy"  bo mam jeszcze trochu abonamentu w pozostałości po Neo. Co do "wosza" to  zobaczy się  jak sutuacja wyklaruje.

Napisano

Mnie dziś podkusiło na wymianę dysków systemowych w moich stacjach.  Chwilowo nie ma " łąki" aby wypuścić chomika.

Napisano

Późno dziś wróciłem, motywacja słaba, przez to zimno z nosa kapie ale usiadłem na VTP jakieś bazowe 12 km przejechałem - faktycznie prawie drugi Zwift - dzikie tłumy jadące wte i wewte. Aplikacja ciężka, długo się ładuje, laptop mi się grzeje - py nie urywa, parametry jakoś dziwnie rozmieszczone ale to być może kwestia przyzwyczajenia. No i nic nie kalibrowałem, bo czasu mało. 

Aplikacja mniej atrakcyjna od R ale ponieważ i tak TP opłacam, więc nie skreślę tak łatwo jak Zwifta. No i R też mnie ostatnio irytowało....

Napisano

Na "zwisa" czy "wosza"  chomika  muszę siekierą zaganiać.  Chwilowo "R" uraziło moją kolarską duszę więc męczę apkę Tacx'a.  Przynajmniej  w "plenerach" śmigam.  Na razie nic więcej nie instaluję na kompie.  A motywację też mam ostatnio jakąś strasznie cherlawą .  W tym roku widzę ,że nie nawalę kilosów .

Napisano

Zrobiłem pierwszą trasę niecałe 40km jakieś alula wielbłądy z kreskówki 😁

Dobra bez żartów, sprawa poważna, ten łosz nie jest taki zły a nawet całkiem dobry!

Instalacja trochę długa, dałem wersje HD pobrało 3GB aplikację i jeszcze 20GB jakiś tras.

Połączenie bez problemu, parowanie, odświeżanie co 1s ant, ble, wszystko co trzeba , działa jak trzeba, idziemy dalej.

Są eventy, zawody,  drużyny, treningi, live coach 🤣, swobodna jazda, starczy na zimę.

Jazda free ride wybrana.

Interfejs i dane na ekranie super przejrzyście, wszystko co trzeba jest na miejscu, naprawdę spore zaskoczenie że jest tak dobrze !

Dobre rozmieszczenie nic nie przeszkadza, są jakieś dodatkowe przyciski wiadomości etc nie korzystałem.

Na minus słabo widoczne podjazdy, bo tylko czerwona kreska , może można coś zmienić w ustawieniach ? do sprawdzenia lub muszą poprawić🤣 Porównując do Rouvy podjazdy są jak trzeba, tutaj minus widoczny od razu.

Z ciekawostek trasy są oba kierunki i można zmieniać trasę w trakcje, przed skrzyżowaniem pojawia się pole wyboru, jaki nie zmienisz jedziesz jak w trasie którą wybrałeś, dość ciekawe rozwiązanie nie testowałem bo myszka nie pod ręką, mając jakiś zwift joystick pewnie sobie można klikać w łatwy sposób.

Dodatkowo jechałem trasę która jest w pętle i po przekroczeniu mety można jechać dalej. Podczas jazdy widać na liście zawodników kto ile km już ma w nogach.

Podczas jazdy na trasie było 391 kolarzy i żadnej zwiechy nie było więc serwery wyrabiają.

Wrażenia. Osobiście wolę obraz prawdziwy nagrany jak Rouvy ale ten nie jest zły, kwestia przyzwyczajenia. Przekonuje mnie interfejs, dane i ich rozmieszczenie jest super.

Jako że cena jest 0zł to naprawdę nie ma się co zastanawiać, na sezon letni gdzie nie będzie się dużo korzystać bo większość jazd na zewnątrz.

Czekam co powiecie na to, sobota niedziela znów zrobię jakieś testy bo pogoda do łosza

• +1 pomógł 2
Napisano

@szajbna niedawno wypuścili  wersję  bodajże 5  czyli teraz ta aktualną Woosha i ta naprawdę jest  dopracowana .  Do puki  arabskie szejki to sponsorują  jest za free.  Jutro z rana przeciurlam  się   po pustyni z wielbłądami 😁.

• +1 pomógł 1
Napisano
45 minut temu, pecio napisał:

Do puki  arabskie szejki to sponsorują  jest za free

jest opcja płatności dla niecierpliwych 

1.png