Skocz do zawartości

[stery] Włożenie nowego amortyzatora do starych sterów

jasmin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podpowiedzcie mi gdzie kupię taką część?
image.png.2a35284783a212ded36c0b73aaf0d3ad.png
Stare stery z tego co widziałem  po wyglądzie to FSA Orbit 1.5B ZS  na rurę sterową 1 1/8`` poszerzone do mufy 1 1/5``.

Nowy amortyzator ma na dole 1 1/2  i miał stery zintegrowane (bez miski) i ta czarna podkładka jest aluminiowa i będzie mi potrzebna pod nowy amorek.
Niestety nie widzę części zamiennej FSA do zakupu. 
Pomożecie znaleźć jakieś zamiennik?
image.png.09c14182555c8ab8b449c39f751d6817.png

Napisano

Dzięki @leejoonidas za szybka odpowiedź, teraz patrze jest coś takiego - nazywają to KONUS ,FSA H6050  ale w PL  60
image.png.b0aee4ee8e373206f5322c38d4da68c5.png 

Czyli nowe stery, i będę musiał miski wybijać ?  

7 minut temu, pecio napisał:

Pod stery na łożyskach maszynowych masz tu przejściówka. Pod wianki takiego adaptera nia ma.

Hej, dzieki, wydaj mie się , że nie potrzebuję przejściówek .
Mufa ramy jest pod 1i1/2'' i rura sterowa jest 1i1/2''.  
Jedyny problem jest taki że widelec był pod łożyska chyba to sie nazywa zintegrowane a w ramie jest miska pod kulki.

Napisano

To nie jest przejściówka w dosłownym słowa zrozumieniu !  A jak chcesz "osadzić " widelec w główce  ramy  ?  To taką bieżnię musisz nabić na rurę sterową . Dokładnie taką jak w linku parę postów wyżej pod hasłem przejściówka !!!!!! I w dodatku uważaj na kąty łożysk.

Po drugie - tak będziesz musiał wybić stare miski. Po trzecie masz prasę do wciskania aby nowe wepchać ?  Po czwarte na upartego można  sposobem na rzeźnika "wprać" nowe młotkiem  w stylu "ja sam"  i na "upartego" . W tym wypadku za rezultat nie ręczę.

Najlepiej jedź na serwis i niech Tobie ten temat ogarną.

Napisano

@pecio Tak właśnie zrobiłem, zawiozłem na serwis, Cały dzień spaliłem mierząc i kombinując ,
Teraz muszę w nocy pracę robić. BTW zapytałem się jaki ma przyrząd serwis do ściągania misek -- nie chcesz wiedzieć. 

Napisano

Śrubokręt i młotek? 😁   To jak taki wybijak mają to prasa jest kawałkiem deseczki i młotkiem. Jednym słowem pełna profeska.🤣

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...