Skocz do zawartości

[amortyzator] Crossowy e-bike - opcje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie w rowerze jest NEX E25, 63mm skoku, rura tapered. 

Zastanawiam się jakie są sensowne opcje na upgrade. Nie sądzę, żeby potrzebował "specjalnych" amorków do e-bike, ale jednak szersze golenie zawsze na plus. 

Spośród opcji do wyboru, z nazwijmy to warsztatu mam Paragona Gold - jedyne, co byłoby konieczne to zmiana sterów, na takie z redukcją na prostą rurę sterową. Na minus golenie 30mm, ale na plus mocowania błotnika. No i do roweru z którego bym go zwinął nie wcisnę na podmiankę tego Nexa z racji sterówki. 

Druga opcja to Reba 29, teraz ma 120mm skoku, ale liczyłem że po obniżeniu do 80mm A-C wyjdzie ok. 490, czyli praktycznie tyle samo co ten NEX E25 - który ma 480mm. Reba pracuje świetnie, tylko minusem jest konieczność drutowania jakiegoś mocowania błotnika. Ale rower jest tymczasowo uziemiony, więc mogę ją zwinąć. 

Z opcji do zakupu - Mobie25 Suntour-a, nie znam tego amorka, ale golenie 32, rura taper, jest opcja błotnika - ma sens. 

Jest też Raidon XC 80mm - znów minusem brak mocowań. 

Ewentualnie NRX, NRX E - z takich opcji typowo crossowych. 

Za wszelką pomoc z góry dzięki. 

Napisano

No tak, w tej cenie nie ma co rzeźbić. Sprawdzę jakie są tam stery, znajdę z bieżnią redukcyjną i zakładam Paragona którego mam, a tego zamawiam na zapas :D

To jakiś sprawdzony sklep? 

Napisano

A taperowaną rurą zawracać sobie głowę? Bo Paragon w takiej wersji to jakaś egzotyka, z Gianta nic nie pomogli w kwestii modelu sterów, tak żeby szukać samej bieżni redukcyjnej. A jednak przeciętne stery to też jakiś koszt, a nuż taper wyszedłbym wtedy korzystniej. 

Napisano

Człowiek przekopuje internet w tę i z powrotem, a rozwiązanie jest tuż pod nosem, dzięki! 
Choć, z niewiadomych przyczyn kusi mnie spróbować czegoś od Suntoura, zapytam jutro @ACTIVIAmoże ma coś ciekawego i w dobrej cenie. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i jestem troszkę w kropce, czy brać Paragona Gold, czy spróbować NRX-S. Zapasy garażowe przeważają szalę na korzyść RockShoxa, bo pod sztywną oś okazało się że jest tylko koło Boost. Z drugiej strony - chyba sentyment za Duroluxem przemawia na korzyść NRX :D

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czyli w moim przypadku przód roweru poszedł by w górę:

+1,5cm na skoku amortyzatora

+ 1,0cm na sterach tapered pod zwykłą główkę ramy

Te dodatkowe 2,5cm mógłbym odjąć na podkładkach pod mostkiem i było by mniej więcej na zero.

Ma to sens? Geometria pewnie się zmieni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...