Skocz do zawartości

[siodełko i grip] pomoc w wyborze

xplosion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Używam rower górski to jazdy głównie po ścieżkach rowerowych, ewentualnie jakieś leśne drogi, dystanse dzienne [20-40km max] Chciałbym wymienić siodełko, aktualnie mam siodło bardziej miejskie o szerokości 165mm, tyłek trochę boli i dlatego chciałbym zaryzykować i kupić jakieś inne siodło, zmierzyłem w domu dzisiaj odległość między guzami kulszowymi i mam je w okolicach 115mm.

w jakiej szerokości powinienem szukać teraz siodełka?

Druga kwestia to grip, 3 lata temu kupiłem ergonomiczny Ergon GP1, jednak w tym sezonie guma lepi się już na tyle mocno, że też chce go wymienić, widziałem że są gripy w tym samym kształcie z naturalnej skóry(brooks), bio korka lub po prostu takie same jak miałem wcześniej, który wybrać?

dzięki za odpowiedzi 

Napisano

Czy w moim przypadku warto skorzystać z usługi pomiarów przy wyborze siodełka ? czy ktoś może wie, gdzie to ewentualnie w Poznaniu można zrobić?

Napisano

widzę, że te siodełko dla pozycji 60 st ma prawie 20 cm szerokości,  to nawet więcej niż mam teraz.

w między czasie dowiedziałem się, że wykonanie pomiarów do doboru siodełka to koszt jakieś 400 zł, samo siodełko te co wyżej polecasz  220 zł

teraz pytanie czy warto skorzystać z porady za 400 zł czy też brać w ciemno siodełko wyżej wymienione, jestem w tej dziedzinie totalnym amatorem.

Napisano

Niestety, dobór siodełka to metoda prób i błędów. Pomiary też nie zawsze Ci dadzą pewność. U mnie bardzo ok jest Ergon SMC Sport Gel w rozmiarze S/M. Jak będzie u Ciebie nikt nie wie. Siodła WTB tez zbierają dobre opinie, długo jeździłem na Silverado.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...